Και ποιος δεν λυγίζει μπροστά σε μαρτυρίες προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ποιανού μάτια δεν γεμίζουν δάκρυα όταν ακούει τις αφηγήσεις εκείνων των ανθρώπων, με λόγια που μόνο αλήθειες ζωής ξέρουν να λένε. Το «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» βρέθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά και κατέγραψε μέσα από την εκπομπή τη μοναδική προσπάθεια που καταβάλλεται να μείνουν άσβεστες οι μνήμες και μάλιστα να ψηφιοποιηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι γραπτών και προφορικών μαρτυριών ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο στο χρόνο.
Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού λειτουργεί από το 1994 με στόχο τη συμβολή στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του προσφυγικού ελληνισμού στο σύνολό του. Προφορικές μαρτυρίες, εφημερίδες, αποκόμματα, έγγραφα ιδιωτών και άλλων φορέων είναι κομμάτι της τεράστιας κληρονομιάς που φιλοξενεί. Όπως ανέφερε στην εκπομπή ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Καλαμαριάς, Σωτήρης Γεωργιάδης, το αρχείο θα είναι προσβάσιμο σε όλους και μέσω διαδικτύου σε ένα μεγάλο βαθμό σύντομα. «Στόχος μας είναι να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βλέπει ή να ακούει ένα κομμάτι αυτού που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια να ζητάει όλο το υλικό, εφόσον βέβαια αιτιολογεί το σκοπό για τον οποίο κάνει την αναζήτηση», αναφέρει.
Το αρχείο, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του φορέα, προστατεύεται από κλοπή με διάφορους τρόπους, όπως υδατογραφήματα στις φωτογραφίες. Άλλωστε και τα ηχητικά αποσπάσματα θα βρίσκονται διαδικτυακά ως μέρη του συνόλου των αφηγήσεων και όχι ολόκληρα.
«Γενικά υπάρχει ένας σεβασμός στην ιστορία και στο υλικό. Πέρα από αυτό που διαβάζει κάποιος σε ένα βιβλίο ή ένα έγγραφο, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον στις προσωπικές μαρτυρίες. Στις αφηγήσεις, που δείχνουν συναισθήματα και βιώματα που δύσκολα μπορεί να αποδώσει στο κοινό μια εφημερίδα, ένα έγγραφο», αναφέρει μιλώντας στην εκπομπή Πολιτιστικό Ημερολόγιο η ιστορικός Μαρία Καζαντζίδου.
Στόχος το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη είναι να ευδοκιμήσει η συνεργασία με το Σύλλογο Ιμβρίων. «Παίρουνμε προφορικές μαρτυρίες από Ίμβριους και Τενέδιους για να εκδώσουμε ένα βιβλίο με φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία, καθώς και προσπάθειες που εκεί γίνονται σήμερα», εξηγεί.
Μέσα από την εκπομπή Πολιτιστικό Ημερολόγιο, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, απηύθυναν κάλεσμα προς όποιον διαθέτει αρχεία, φωτογραφίες ή άλλες μαρτυρίες να τα προσκομίσει ώστε να προστεθούν στα ήδη ψηφιοποιημένα δεδομένα.
Η εκπομπή θα προβληθεί την Κυριακή 22 Απριλίου στις 21.00 από την ΤV100 και επιπλέον σε 11 τηλεοπτικούς σταθμούς της ελληνικής περιφέρειας.