Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί στο Γομάτι του Δήμου Αριστοτέλη το ζήτημα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπως εξηγεί στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αθανάσιος Παπουτσής, καθώς θέτει πολύ αυστηρά όρια για την οικοδόμηση νέων ξενοδοχειακών μονάδων με αποτέλεσμα οι διάφορες επενδύσεις που σχεδιάζονται για την περιοχή να μένουν στα χαρτιά λόγω του γραφειοκρατικού προβλήματος.

Η όμορφη Τοπική Κοινότητα το 500 κατοίκων, με τις γαλαζοπράσινες παραλίες που καθιστά πόλo έλξης για τους τουρίστες, αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς και αναξιοποίητους τουριστικά οικισμούς της Χαλκιδικής.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας και πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα.

Το χωριό μας μετεγκαταστάθηκε μετά τον σεισμό του 1932 όπως και έγινε και στην Ιερισσό. Επλήγη σε μεγάλη βαθμό με αποτέλεσμα να χτιστεί εκ νέου ο οικισμός. Πρόκειται για ένα ντόπιο από τα παλιά χωριά της Χαλκιδικής και χρονολογείται με βάση κάποια ιστορικά έγγραφα που έχουν διασωθεί τουλάχιστον από το 1200. Είναι πολύ παλιός ορεινός οικισμός και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Χαλκιδικής πριν από την έλευση των προσφύγων.

Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, έχει αγρότες κτηνοτρόφους, μεταλλωρύχους και αρκετούς ξενοδοχοϋπαλλήλους. Δεν ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με ένα επάγγελμα ξεκάθαρα όπως ήταν πιο παλιά που ήταν οι περισσότεροι αγρότες. Πλέον λόγω της δημιουργίας των ξενοδοχείων έχουμε και αρκετούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, οπότε έχουμε πληθώρα επγγελμάτων. Έχει τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη ο τουρισμός γιατί είναι σε πολύ κοντινή απόσταση και από την Ιερισσό και απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής αρκετός κόσμος. Έχουμε και τις κατασκηνώσεις και στον Ελαιώνα.

Ποιά είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Έχουμε από εκκλησιαστικά μνημεία το εκκλησάκι των Σαράντα Μαρτύρων που βρίσκεται στο παλιό Γομάτι. Το γεφύρι του Αγίου Γεωργίου ο τοπικός Άγιος που γιορτάζεται στη 1 Μαΐου και τη σπηλιά η οποία είναι στα 3 χλμ από το χωριό. Επίσης έχουμε ένα καινούργιο μετόχι του Τιμίου Προδρόμου που ανήκει στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και έχουμε δημιουργήσει εδώ πρόσφατα μία πολύ ωραία εκκλησία. Όλα αυτά είναι προσβάσιμα και βρίσκονται πάνω στο δρόμο προς το παλιό Γομάτι. Έχουμε ακόμα πάρα πολύ ωραίες παραλίες που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος με τα αγροτουριστικά καταλύματα. Ο κόσμος έρχεται και το αγαπάει το χωριό. Όποιος έρχεται ξενάρχεται μετά.

Ποιές οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Εμείς γιορτάζουμε τον πολιούχο μας, τους Σαράντα Μάρτυρες στις 9 Μαρτίου. Εκεί είναι και η εκκλησία σχετικά καινούργια. Ανήμερα της γιορτής πραγματοποιούμε και το καθιερωμένο κουρμπάνι, κατά το οποίο κερνάμε φαγητό στους παρευρισκόμενους. Το ίδιο συμβαίνει και στη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Επίσης το Πάσχα, το Σάββατο το βράδυ, την ημέρα της Αναστάσεως πραγματοποιούμε το έθιμο του φανού κατά το οποίο καίμε τον Ιούδα. Στήνουμε 3 μεγάλες κολώνες, ψηλές των 15-20 μέτρων, τις οποίες μέσα τις γεμίζουμε κλαδιά και ψηλά τοποθετούμε τον Ιούδα, τον οποίον την Ανάσταση με το χτύπημα της καμπάνας του βάζουμε φωτιά. Πρόκειται για ένα θέαμα φαντασμαγορικό. Συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος και από τα χωριά και αν έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία, ανάλογα πότε πέφτει το Πάσχα αν είναι αργά προς τον Μάιο, έρχονται και πολλοί τουρίστες.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;

Η αλλαγή του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί ενώ σε όλη την Ελλάδα χτίζουν στα τέσσερα στρέμματα, εμάς για κακή μας τύχη μας το κάνουν και χτίζουμε στα έξι με αποτέλεσμα να χαθούν πάρα πολλά οικόπεδα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό έχει γίνει το 2006 όταν ο κόσμος αναπτυσσόταν και εμάς μας άφησαν πίσω. Δηλαδή το Γομάτι και γενικά η Δημοτική Ενότητα Μεγάλης Παναγίας τότε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις γιατί έχουν καθοριστεί πράγματα τα οποία δεν αλλάζουν, ούτε εντός οικισμού, ούτε εκτός. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μας πετάξαν τώρα το μπαλάκι στο γενικό χωροταξικό που γίνεται για όλη την Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι θα λυθεί τότε. Δηλαδή αυτό που θα τελειώσει τώρα μέχρι το 2023-2024.

Εμείς από την πλευρά μας κάναμε τις ενέργειες που απαιτούνταν, ορισμένες προτάσεις και μας τις ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γιατί μας είπαν ότι οι προτάσεις που κάναμε δεν είναι μέσα στις γενικές αλλαγές που μπορούνε να υλοποιηθούν. Εντάσσονται στις γενικές αλλαγές που προϋποθέτουν μεγαλύτερο καθορισμό. Το γεγονός αυτό πάντως συνολικά μας άφησε πάρα πολύ πίσω. Στις παραλίες για παράδειγμα δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα καταλύματα, μας έχουν περιορίσει Δεν μπορείς να κάνεις μία ξενοδοχειακή μονάδα, σε περιορίζει μέχρι τα 25 δωμάτια. Υπήρξαν ενδιαφερόμενοι να κάνουν επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια και κολλούσαν σε αυτό. Κακά τα ψέματα ο τουρισμός είναι ανάπτυξη για τη Χαλκιδική.