• ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
Το 1,3% με το οποίο «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο μπορεί να είναι ένας ισχυρός ρυθμός ωστόσο η χώρα παραμένει και πάλι πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των στοιχείων από τη Eurostat είναι στο μισό από το μέσο όρο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,6% στο τρίτο τρίμηνο. Τον χαμηλότερο ρυθμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης είχε η Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2017, μαζί με τη Δανία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στην Ελλάδα και τη Δανία στο 1,3% έναντι μέσου όρου 2,6 στις χώρες της Ευρωζώνης. Τον υψηλότερο ρυθμό σημείωσαν η Μάλτα (7,7%), η Λετονία (6,2%) και η Σλοβενία (4,9%). Από τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, η Κύπρος σημείωσε ανάπτυξη 3,9%, η Πορτογαλία 2,5% και η Ισπανία (που ήταν σε πρόγραμμα μόνο για τις τράπεζες) 3,1%, ενώ για την Ιρλανδία τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο και δείχνουν ανάπτυξη 5,8%. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, όπως και το Βέλγιο και η Εσθονία, ενώ χαμηλότερο ρυθμό (0,1%) είχε μόνο η Λιθουανία. Αντίθετα, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσαν η Μάλτα (1,9%), η Λετονία (1,5%) και η Κύπρος (0,9%).
• ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ
Έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις και θα αφορά περίπου 1 εκατ. εργοδότες ή αυτοαπασχολουμένους με οφειλές έως 50.000 ευρώ. Οσοι οφειλέτες πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε έως 10 έτη, με κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις τους. Οσοι δεν πληρούν τα κριτήρια της νέας ρύθμισης, μπορούν να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων. Για να ενταχθεί ένας εργοδότης ή αυτοαπασχολούμενος στη νέα ρύθμιση, ,πρέπει να οφείλει προς τον ΕΦΚΑ έως 50.000 ευρώ. Ωστόσο, παράλληλα πρέπει να κριθεί οικονομικά «βιώσιμος». Κρίνεται «βιώσιμος» εφόσον: (1) Η επιχείρησή του εμφανίζει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε 2 από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. (2) Ο λόγος του συνόλου των οφειλών του προς τον ΕΦΚΑ, μετά την αφαίρεση των ποσών του θετικού καθαρού αποτελέσματος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε 2 από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να είναι ίσος ή μικρότερος από 8. Για την εφαρμογή της παρούσας προϋπόθεσης λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει από τη σύγκριση των εξής ποσών: (1) Του καθαρού αποτελέσματος προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας χρήσης και
(2) του μέσου όρου των δύο πλέον θετικών καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων τόκων και αποσβέσεων από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση αφαιρείται το 85% από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής επί της κύριας οφειλής προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Ο οφειλέτης καταβάλλει ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερες από το ποσό των 50 ευρώ. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 120. Κατ’ εξαίρεση, αν οι οφειλές προέρχονται από συμβάσεις παροχής εργασίας οποιουδήποτε τύπου, οι δόσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 6. Αν η βασική οφειλή προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν ξεπερνά το ποσό των 3.000 ευρώ, στο οποίο δεν προσμετρώνται τυχόν οφειλές, ο αριθμός των δόσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 36.
• ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ
Ένα ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς παραμονής στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις θα τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2018. Συνέπεια αυτού θα είναι χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας όλων των ευεργετημάτων της. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4346/2015, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο η οποία θα βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η-1-2018 και μετά.
• ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΧΩΡΑΦΙΑ & ΑΚΙΝΗΤΑ
Τις νέες επιβαρύνσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων «δείχνει» το συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους πιστωτές. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα ψηφιστεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Μέχρι τον Μάιο του 2018 , οι αρχές θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων από τον Φόρο Ακινήτων (βεβαίωση φόρων 3,3 δισ. και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ) προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Οπως γίνεται αντιληπτό οι μειώσεις που θα έρθουν από τη μείωση στις αντικειμενικές θα επιφέρουν αύξηση του φόρου σε άλλα επίπεδα για να μην υπάρξει μείωση των κρατικών εσόδων. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2018 και σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: (1_. Την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. Ευρώ, (2) Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο των αγροτεμαχίων, ωστόσο, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους. Βέβαια, η προσθήκη αυτή στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δείχνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών να ενταχθούν τελικά και αυτά στον ΕΝΦΙΑ.
• ΑΑΔΕ: ΣΤΑ 99,751 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στα 10,444 δισ. ευρώ ανήλθαν στο Οκτώβριο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο, ενώ το σύνολο των παλαιών (έως 31.12.2016) και νέων (από 1.1.2017) οφειλών έφθασε στα 99,751 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο ανήλθε σε 1,187 δισ. ευρώ. Αν υπολογιστούν μόνο οι φορολογικές οφειλές η αύξηση ανήλθε σε 1,153 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 89,307 δισ. ευρώ έναντι 89,448 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σημειώνοντας μείωση.
• ΑΑΔΕ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι κάτοχοι Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα έκδοσης απόδειξης λιανικών συναλλαγών σε ευρώ και εξακολουθούν να εμφανίζονται στο υποσύστημα Taxis ως ενεργοί, καλούνται να δηλώσουν την εκπρόθεσμη παύση αυτών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι την 28-02-2018. Από την 01-03-2018 και στο εξής τυχόν εμφάνιση ΦΗΜ της ανωτέρω κατηγορίας ως ενεργού στο υποσύστημα Taxis, συνιστά για τον κάτοχο-χρήστη αυτού παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης ια΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν.4174/2013. Με την ίδια απόφαση, αποσύρονται από την χρήση οι ΦΗΜ των οποίων η διάθεση, η μεταβίβαση μεταχειρισμένων, η χρηματοδοτική μίσθωση καθώς και η τοποθέτηση φορολογικών μνημών λόγω πλήρωσης των παλαιών έχει ρητά απαγορευτεί από 01-10-2008 με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1063/26.3.2008. Οι κάτοχοι των ανωτέρω ΦΗΜ, υποχρεούνται να δηλώσουν μέχρι την 31-05-2018, την παύση αυτών κατά περίπτωση στο σύστημα TaxisNet ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., όπως αναλυτικά καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Από την 01-06-2018 και εξής, τυχόν εμφάνιση ΦΗΜ της κατηγορίας αυτής ως ενεργού στο υποσύστημα Taxis, συνιστά για τον κάτοχο-χρήστη αυτού παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης ια΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν.4174/2013. Το πρόστιμο επιβάλλεται, όταν διαπιστώνεται ότι η επιχείρηση εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, και ανέρχεται στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
• POS ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ 58 ΑΚΟΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΔΙΟΡΙΑ 3 ΜΗΝΩΝ
Προθεσμία τριών μηνών από σήμερα να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα (POS) για συναλλαγές με κάρτες, δίνεται σε 58 νέες κατηγορίες επαγγελματιών. Αυτό προβλέπεται σε κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ Παπαδημητρίου και της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπαντάτσιου, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται μεταξύ άλλων για όσους ασχολούνται με ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων, ξυλουργικές εργασίες, χρωματισμούς και επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, υπηρεσίες μετακόμισης, καθαρισμό κτιρίων, επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων αλλά και μεστικά γραφεία ακινήτων ακόμη και γραφεία κηδειών. Στην απόφαση προβλέπεται ότι όσοι από τους υπόχρεους αυτούς κάνουν έναρξη εργασιών κατά τον τελευταίο μήνα της λήξης της προθεσμίας, θα έχουν συνολική προθεσμία 4 μηνών για την εγκατάσταση POS. Όσοι κάνουν έναρξη εργασιών μετά την λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, θα πρέπει να τοποθετούν POS μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη.

• ΕΡΓΑΝΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Aρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων– αποχωρήσεων κατά 39.221 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο καταγράφει το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 169.819, ενώ οι αποχωρήσεις σε 209.040. Σημειώνεται ότι είναι η χειρότερη επίδοση το Νοέμβριο από το 2011. Από τις 209.040 συνολικά αποχωρήσεις, οι 64.693 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 144.347 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις 169.819 προσλήψεις, οι 71.255 αφορούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι 73.897 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 24.667 σε εκ περιτροπής απασχόληση. Στο εντεκάμηνο, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 128.230 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση ενδεκαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος– Νοέμβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.228.334 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.100.104, εκ των οποίων οι 1.184.645 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 915.459 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
• ΩΣ ΤΙΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2017. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα. Διευκρινίζεται ότι προϋπόθεση καταβολής στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων 2017 είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού στο χρονικό διάστημα από 01-05-2017 μέχρι 31-12-2017. Αν η σχέση εργασίας διήρκησε μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε ο μισθωτός δικαιούται ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης. Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές μισθού ή ημερομισθίου της 10ης ημέρας Δεκεμβρίου. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 10ης ημέρας μηνός Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης. Το δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται, από τις κείμενες διατάξεις, όλοι όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή του κύρους σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, ώστε να υποβληθεί μήνυση και να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης μπορούν να κάνουν ανώνυμα τις καταγγελίες τους στον τηλεφωνικό αριθμό 15512.

• ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ Taxis ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει στο σύστημα Taxisnet η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου ενώ αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών και η σχετική απόφαση για το επίδομα που θα έχει αναδρομική ισχύ. Όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, περικόπτεται κατά 50% το ποσό που χορηγείται ως επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Αυτό σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ή θα οδηγήσει σε αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης (εισοδηματικά και περιουσιακά), άρα λιγότερους δικαιούχους, ή σε μικρότερη για το 2018 επιδότηση στους δικαιούχους που το έλαβαν πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet, ενώ σε αυτή μεταξύ των άλλων αναγράφονται και τα εξής: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμό, αριθμός εξαρτώμενων τέκνων, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, καθώς και η επιφάνεια της κύρια κατοικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η Ιανουαρίου και η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί εντός του επόμενου μηνός για τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχουν αγοραστεί από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι σχετικές αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν στο Taxis έως και τις 31 Μαΐου.
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: [email protected] .

• ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Clubs. Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.

• ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.