Σε αναζήτηση νέας διοίκησης για το Άγιο Όρος βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την παραίτηση του μεγαλοεφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος βρίσκεται στη θέση από τον Οκτώβριο του 2019.
Ο εφοπλιστής επικαλέστηκε λόγους υγείας, ωστόσο υπήρξαν πολύ ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση από τον Αμερικανικό παράγοντα, που τον θεωρούσε ως άνθρωπο που έκανε και συνεχίζει να κάνει δουλειές με τους Ρώσους, μεταφέροντας ρωσικά και άλλα προϊόντα από και προς τα ρωσικά λιμάνια.
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες από τη νόμιμη αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, ότι στα υπό κατάληψη κτίρια κατά καιρούς φιλοξενούνται διάφορα ακροδεξιά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως από τη Σερβία και τη Ρωσία. Μάλιστα έγινε λόγος και για την παρουσία κάποιων μελών της περιβόητης ομάδας Wagner. Επίσης, πολύς λόγος έγινε και για την παρουσία Ρώσων πρακτόρων στη Μονή Παντελεήμονος, με την Ελληνική Αστυνομία να παίρνει αυστηρά μέτρα, ενισχύοντας με δεκάδες άνδρες το Άγιον Όρος. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, όπως εκτιμούν στο Πατριαρχείο, απαιτούνται πρόσωπα που να είναι κοντά στην πολιτική παρά στην Εκκλησία και τον μοναχισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος διάδοχος για τη διοίκηση του Αγίου Όρους, είναι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Ωστόσο, η τελική επιλογή θα γίνει μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
πηγή: aftodioikisi.gr