Πάνω από 50.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια της εννιαήμερης περιόδου διακοπών για τον εορτασμό του Eid-al-Adha, γνωστό και ως Κουρμπάν Μπαϊράμ, όπως είπε ο Kıvanç Meriç, πρόεδρος του παραρτήματος της Σμύρνης της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB), εκμεταλλευόμενοι τη visa express, που τους δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε 10 ελληνικά νησιά.
Η ειδική βίζα, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Τούρκων που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά και τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα την Άνοιξη, επιτρέπει στους Τούρκους να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά για έως και μία εβδομάδα χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για πλήρη πρόσβαση στη ζώνη ταξιδιών χωρίς διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν.
Σύμφωνα με τον κ. Meriç ήταν φανερό, ακόμη και πριν από το διάστημα των διακοπών του Eid, ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων θα ταξίδευε στα ελληνικά νησιά. “Ειδικά όσον αφορά τη βίζα κατά την άφιξη, οι ποσοστώσεις είχαν συμπληρωθεί ημέρες πριν, ενώ υπήρχαν ημέρες που ανεστάλη η έκδοση βίζας και ένας αριθμός δεν έγινε δεκτός. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στον αριθμό των επισκεπτών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διακοπών, όπου, καθημερινά περίπου 1.500-2.500 άτομα περνούσαν στα ελληνικά νησιά”, είπε μιλώντας στην Daily Sabah.
Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο κ. Meriç ανέφερε ότι, 13.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Λέσβο, 15.000 τη Σάμο και 11.000 τη Χίο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει μόδα για τους Τούρκους και σημειώνεται σημαντικά αυξημένη ροή Τούρκων ταξιδιωτών προς αυτά, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα που φέρνει η βίζα κατά την άφιξη.
“Τα 10 ελληνικά νησιά καταρρίπτουν ρεκόρ όλων των εποχών αυτή τη στιγμή. Φαίνεται δε, ότι θα ολοκληρώσουν τη χρονιά με ένα νέο μεγάλο ρεκόρ επισκεψιμότητας”, είπε.
Συμπλήρωσε ότι, τα νησιά με απευθείας συνδέσεις έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αναφέροντας ότι σε ορισμένα από αυτά, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Ρόδος, αυξήθηκαν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
Ο κ. Meriç συνέκρινε τους δύο τύπους βίζας κι εξήγησε ότι ενώ για τη βίζα Σένγκεν χρειάζεται να περιμένει κανείς μήνες, για τη βίζα κατά την άφιξη οι διαδικασίες ολοκληρώνονται εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων. Βεβαίως, το διάστημα παραμονής είναι περιορισμένο στις 7 ημέρες (6 διανυκτερεύσεις).
Ο ίδιος, αφού είπε ότι υπήρξε καλή προετοιμασία από την πλευρά των ελληνικών νησιών, εκτίμησε ότι οι χρόνοι αναμονής θα μειωθούν περαιτέρω στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Meriç το στοίχημα για την Τουρκία είναι η μακροχρόνια βίζα από τις χώρες Σένγκεν, ενώ υπογράμμισε το κόστος για τη βίζα με την άφιξη, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 80-100 ευρώ, ενώ η βίζα ισχύει μόνο για μία επίσκεψη, σε ένα νησί, για επτά ημέρες, σε αντίθεση με τη βίζα Σένγκεν, το κόστος έκδοσης της οποίας διαμορφώνεται από 100 και 150 ευρώ.
money-tourism.gr