Φωτογραφία Αρχείου

Περισσότεροι από 45.000 είναι οι νεκροί από τον φονικό διπλό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Η πιθανότητες ανεύρεσης επιζώντων στα ισοπεδωμένα κτήρια δεν είναι πολλές και σε πολλές περιοχές τα συνεργεία αποσύρονται, όμως οι προσπάθειες δεν σταματούν. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν σήμερα Σάββατο 18/2 ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια) στη νότια Τουρκία, 296 ώρες μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία παραμένει στους 39.672, ενώ στην γειτονική Συρία έχουν αναφερθεί πάνω από 5.800 θάνατοι. Ο απολογισμός στην Συρία παραμένει ο ίδιος για μέρες.

Την ίδια ώρα εκατομμύρια εκτοπισμένοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Στην Τουρκία κοιμούνται ακόμα και σε θερμοκήπια και στη Συρία παίρνουν ξανά το δρόμο της προσφυγιάς.

Το δράμα των σεισμόπληκτων στην Τουρκία και την Συρία δεν έχει τέλος. Η προσπάθεια να ξαναβρούν τις ζωές τους είναι πραγματικά επίπονη.

12 ημέρες από το χτύπημα του Εγκέλαδου, από τη μάχη της επιβίωσης, στις μπουλντόζες για τους ομαδικούς τάφους. Μέσα στον θρήνο, ιστορίες θάρρους και αντοχής δίνουν κουράγιο. Ενώ πλέον ελλοχεύει και ο υγειονομικός κίνδυνος.

Άδανα & Αλεξανδρέττα

Την αγωνιώδη μάχη για να ορθοποδήσουν ξανά οι κάτοικοι, καταγράφει το συνεργείο της ΕΡΤ στα Άδανα με την απεσταλμένη, Κάτια Νιάκαρη. Πλέον, σβήνει κάθε ελπίδα για επιζώντες. Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί, εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό.

Στην Αλεξανδρέττα, μέλη της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης, επιχειρούν σε διάφορα σημεία, απομακρύνοντας σορούς πολιτών μέσα από τα χαλάσματα.

Στο λιμάνι της πόλης, το πρωί έφτασαν τέσσερα φορτηγά από την Ελλάδα με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Τουρκίας, μεταφέροντας ρούχα, φάρμακα και φαγητά που μπορούν να συντηρηθούν.

Η ορθοδοξη κοινοτητα της περιοχής δημιούργησε ομάδες εθελοντών στον ιερό ναο του Αγίου Γεωργιου, εκεί όπου μεταξύ άλλων μοιράζουν φαγητό στους ανθρώπους που υποφέρουν .

Στο μεταξύ, σε θρίλερ εκτυλίσσεται η σύλληψη τριών Eλλήνων διασωστών στο Χατάι.

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος οποιουδήποτε υπάρχει υποψία ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση κτιρίων και έχει δώσει εντολή για την σύλληψη πάνω από 100 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για τη συγκέντρωση πάνω από 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε κεφάλαια για την επιχείρηση παροχής βοήθειας στην Τουρκία και 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να παρασχεθεί βοήθεια στους Σύρους.

Στη γειτονική Συρία, η οποία ήδη σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η σύγκρουση περιέπλεξε τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες από τον σεισμό.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για πρώτη φορά μετά την καταστροφή, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα περίχωρα της Ατάρεμπ, πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και επλήγη άσχημα από τον σεισμό, ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ