Τουρισμός-Χαλκιδική: Θα τον επηρεάσει ο πόλεμος;- «Φρένο» στις κρατήσεις

    tasios

    Της Μορφούλας Ντέμπλα

    Μπορεί η πανδημία που γκρέμισε την τελευταία διετία την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού να βρίσκεται σε ύφεση, και το 2022 να έχει ξεκινήσει σχεδόν παντού χωρίς lockdown – υπήρχε αισιοδοξία ότι η χώρα θα ανακάμψει- ωστόσο ήρθε η απρόσμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ράλι των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα να δημιουργήσουν νέα εστία προβληματισμού στον κλάδο του τουρισμού.

    Ενώ το 2022 και στην Ελλάδα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, πετυχαίνοντας τις πρώτες 50 ημέρες του έτους καλύτερες προκρατήσεις ακόμη και από το έτος των ρεκόρ (2019), η έναρξη του πολέμου μέσα στα όρια της Ευρώπης είναι ένα σοκ για όλη την ήπειρο, που δημιουργεί απαισιοδοξία, σπέρνει αβεβαιότητα και όπως είναι φυσικό φέρνει το «πάγωμα» νέων κρατήσεων.

    Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος για το «πόσο» επηρεάζει ο πόλεμος, αλλά και η αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας τους ξενοδόχους όλης της χώρας και ιδιαίτερα αυτούς του νομού Χαλκιδικής, λόγω του ότι η Χαλκιδική δέχεται περισσότερο οδικό τουρισμό, εξηγεί πως, παρά τις όποιες δυσκολίες ο τουρισμός και φέτος θα έχει μια καλή επίδοση.

    «Σίγουρα ένας πόλεμος και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας επηρεάζει πολύ το αίσθημα ασφάλειας των πελατών. Η πρώτη δεκάδα εθνικοτήτων αφίξεων προς την Ελλάδα και τουλάχιστον πέντε με έξι περίπου στη Χαλκιδική (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βαλκάνια κ.α.) έχουνε μια αναστολή ως προς τις κρατήσεις για το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Τάσιος, αναφέροντας παράλληλα πως ενώ μέχρι το μήνα Φεβρουάριο υπήρχε ένας αριθμός κρατήσεων, αυτή τη στιγμή η αγορά είναι παγωμένη, χωρίς βέβαια να υπάρχουν ακυρώσεις: «Περίπου σε 15-30 ημέρες εκτιμώ ότι η ψυχολογία θα επανέλθει στα πρότερα επίπεδα και έτσι θα έχουμε μια κίνηση προς τις κρατήσεις».

    Σχετικά με τη Χαλκιδική, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμη για να υπάρξουν προβλέψεις, ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Ο μήνας Μάιος προβλέπεται δύσκολος, και ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι και προ του 2020 υπήρχαν δυσκολίες στην έναρξη της σεζόν», εξηγεί και αποσαφηνίζει το γεγονός ότι η περίοδος του Πάσχα -σίγουρα- θα διαφέρει, με ελάχιστα όμως, ανοιχτά ξενοδοχεία στον νομό.

    Για τη μείωση αφίξεων πελατών, λόγω της ενεργειακής κρίσης ο κ. Τάσιος τόνισε πως «ο οδικός τουρισμός που υπάρχει στη Χαλκιδική, σίγουρα επηρεάζεται αρνητικά από το αυξημένο κόστος της ενέργειας, το ίδιο όμως συμβαίνει και με κάθε αεροπορική θέση που θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον με 50 € εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και μετά από ένα μήνα». Ωστόσο αυτό που σημειώνει ο ίδιος είναι ότι όλο αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, καθώς είναι παγκόσμιο και αφορά όλους.

    Την ίδια ώρα όμως, αυτό που φαίνεται να ανησυχεί και να προβληματίζει τους τουριστικούς παράγοντες είναι το άλμα στο ενεργειακό κόστος για τα ξενοδοχεία που απειλεί άμεσα τη λειτουργία τους: «Το κυρίαρχο πρόβλημα, ανεξάρτητα με τις κρατήσεις που έχουμε είναι το κόστος που προκύπτει πια -και είναι δυσβάσταχτο- στις επιχειρήσεις μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος.

    Σχετικά με το εάν υπήρξαν ακυρώσεις στη Χαλκιδική ο ίδιος κάνει λόγο για ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά και ολόκληρων συμβολαίων μόνο από τη Ρωσική και Ουκρανική αγορά, ενώ τόνισε ότι πιθανή απώλεια από την μη έλευση Ρώσων τουριστών και Ουκρανών στην Ελλάδα, δημιουργεί μεν μία συνθήκη μη επιθυμητή, ωστόσο είναι απόλυτα διαχειρίσιμη: «Και για να έχουμε μία εικόνα με στοιχεία που αφορούν τον νομό, αυτές οι εθνικότητες το 2019 στη Χαλκιδική είχανε ξεπεράσει σε αφίξεις τις 100.000. Δεν είναι μία ευχάριστη κατάσταση, αλλά αντιπροσωπεύει το 10% των αφίξεων στη Χαλκιδική», ανέφερε παραθέτοντας στοιχεία για να υποστηρίξει την εκτίμησή του.

    Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο λίγες ακυρώσεις, αλλά και μία στασιμότητα υπήρξαν από τη Πολωνία όπου τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί στη Χαλκιδική, αλλά και από τη Ρουμανία: «Και οι δυο χώρες προφανώς  γειτνιάζουν με το πρόβλημα, οπότε για εμένα αυτό ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη. Συνεπώς περιμένουμε να ανακτήσουμε δυνάμεις από τις υπόλοιπες εθνικότητες και προς στιγμή είμαστε αισιόδοξοι, δεν βλέπω τη χρονιά να χάνεται, απλώς αναμένουμε τις εξελίξεις που θα καθορίσουν το κομμάτι των κρατήσεων», καταλήγει ο ίδιος.

    #tourismos #ksenodoxeia #kratiseis #2022 #tasios #chalkidiki