Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που δέχονται οι δήμοι για επικίνδυνη συμπεριφορά αδέσποτων ζώων ή επίθεσης από αγέλες σκύλων. Δύο πρόσφατα συμβάντα στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Η πρόσφατη επίθεση στη γυναίκα στο Φίλυρο και το καταστραμμένο Ι.Χ. από επίθεση 3 σκύλων ένα βράδυ προ τριμήνου στα Ν. Μουδανιά είναι συμβάντα που προβληματίζουν.

Στη Χαλκιδική καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια από τους περισσότερους δήμους να ελέγξουν την κατάσταση με τα αδέσποτα. Στη Ν. Προποντίδα όπως επανειλημμένα έχει τονίσει και ο δήμαρχος Μ. Καρράς, γίνεται ότι προβλέπει ο νόμος, Περισυλλογή, στείρωση, τσιπάρισμα και επανένταξη. Δεν φτάνει όμως αυτό, και αποδεικνύεται καθημερινά. Το καλοκαίρι ακόμη δεν μπήκε και ήδη οι δήμοι περισυλλέγουν ζώα που διαπιστώνουν ότι προέρχονται από… άλλους δήμους και άλλους νομούς. Στη Ν. Ηράκλεια για παράδειγμα εντοπίστηκε τσομπανόσκυλο με νεογέννητα που έφερε τσιπάκι από δήμο της Θεσσαλονίκης. Ανάλογα και στη Σιθωνία βρέθηκε σκύλος με τσιπάκι από μακρινό νομό της Κεντρικής Μακεδονίας. Κι αυτά είναι περιστατικά μόνο των τελευταίων ημερών.

Η κα. Όλγα Πατσουράκου, αντιδήμαρχος Σιθωνίας με την αρμοδιότητα και των αδέσποτων στη Σιθωνία αναφέρει ότι ο δήμος δέχεται την τεράστια βοήθεια των εθελοντών, που παραχωρούν ακόμη και εκτάσεις προσωρινής φιλοξενίας ως ανάδοχοι. Ωστόσο, όπως λέει έρχονται οι τουρίστες, τα ταΐζουν και στη συνέχεια όταν φεύγουν αυτά ήδη έχουν είναι δύσκολο να περισυλλεγούν. Έτσι οι αγέλες διαλύονται ακόμη πιο δύσκολα με ό,τι κι αν συνεπάγεται για τη συμπεριφορά των ζώων. «Υπάρχει πάντως μεγάλη ευαισθητοποίηση και με τους εθελοντές κάτι που μας δείχνει ότι η κατάσταση θα αλλάξει», λέει η αντιδήμαρχος.

Ο δήμος μάλιστα σχεδιάζει τη δημιουργία ενός καταφυγίου σχεδόν 5 στρεμμάτων για τη χρηματοδότηση του οποίου υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση μέσω προγράμματος.

Στην Κασσάνδρα τα στοιχεία κάνουν λόγω για αύξηση της εγκατάλειψης ζώων κατά 30 τοις εκατό από το 2021 ως σήμερα. «Για τις άγριες συμπεριφορές ενοχοποιούνται ζώα που δεν ήταν ανέκαθεν αδέσποτα. Υπήρξαν δεσποζόμενα αλλά τα παράτησαν», λέει με νόημα ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Παύλος Παντζίκης. Έχοντας στην αρμοδιότητά του τα αδέσποτα, ο κ. Παντζίκης παρατηρεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να προσαρμοστούν με το νέο νόμο περί στειρώσεων και οδηγούν τα κατοικίδιά τους στην εγκατάλειψη. Στον αντίποδα των παραπάνω, το πρόγραμμα υιοθεσίας του δήμου Κασσάνδρας από το 2019 ως σήμερα, βρήκε σπίτι σε περισσότερα από χίλια ζωάκια.

Όλοι οι δήμοι πάντως συνεργάζονται με ιδιώτες κτηνιάτρους, κάνουν συμβάσεις με περισυλλογείς, και έχουν άριστη σχέση και τη βοήθεια των φιλοζωϊκών σωματείων της περιοχής τους.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη “ΜτΚ”