Η Dr. Elizabeth Blackburn νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»… μιλά για τις τρομερές πιέσεις που υφίσταται ο οργανισμός ανθρώπων που άσπρισαν τα μαλλιά τους μέσα σε λίγες ώρες και με απλά λόγια εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα, όταν βιώνει μεγάλο στρες .
Τι πραγματικά εννοούμε όταν λέμε ότικάποιος «γέρασε μέσα σε μια νύχτα» ή ότι «άσπρισαν τα μαλλιά του από τη στενοχώρια»;
Τι πιέσεις υφίσταται το σώμα, που προκειμένου να τις ελέγξει μας γερνά και αφήνει το όποιο άγχος να «γράψει» το δικό του μήνυμα στο πρόσωπο μας και εν γένει στην εξωτερική μας εμφάνιση;
Η Dr. Elizabeth Blackburn, βραβευμένη με το Νόμπελ Φυσιολογίας / Ιατρικής, εξηγεί με λόγια απλά τι πραγματικά συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν βιώνει ένα στρεσογόνο γεγονός, μία απώλεια, μία εξαιρετικά στενόχωρη κατάσταση, που πρακτικά λειτουργεί παροδικά ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κυττάρων.
«Με το να εκκρίνονται όλες αυτές οι ορμόνες του άγχους στο σώμα, εκείνο που προσπαθεί να απαντήσει με κάποιο τρόπο, προκειμένου να μας κρατήσει όρθιους.
Όμως, κάνει υπερπροσπάθεια και όλη αυτή η πίεση επιδρά στα κύτταρα και καθυστερεί την ανανέωση τους.
Σ’ αυτή την ανανέωση οφείλεται η νεανική μας όψη, το γεγονός ότι μεγαλώνουν και διατηρούν το χρώμα τους τα μαλλιά μας.
Όταν αυτή η διαδικασία διακόπτεται συνεπεία μίας εξαιρετικά στρεσογόνου κατάστασης», λέει η βιολόγος.
Όπως λέει πρόκειται για διαδικασία που δεν επιτρέπει την κατάλληλη συντήρηση των τελομερών (σ.σ.: πρόκειται για τις απολήξεις των χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με λειτουργίες που αφορούν τη γήρανση του οργανισμού και με την προστασία του από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου).
Στο ερώτημα για το αν μπορεί κανείς να αναστρέψει, να εμποδίσει ή να διορθώσει το εμφανές αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η Blackburn απαντά ότι και πάλι η απάντηση κρύβεται στη σωστή συντήρηση της λειτουργίας των τελομερών: Πάντως, την άποψη ότι το στρες προκαλεί αλλοιώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και δη στο χρώμα των μαλλιών, δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.
Πριν από λίγο καιρό, ο δρ. Κεν Άντερσον, ιδρυτής του κέντρου επιστημών Anderson Hair Sciences Center στην Ατλάντα των ΗΠΑ, είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία.
Πηγή: lifo