Πριν πάμε στις κάλπες για να επιλέξουμε τους ανθρώπους που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -και άρα σε ό,τι απόφαση πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσεχή πενταετία-, ας θυμηθούμε κάποια βασικά πράγματα.

Οι φετινές Ευρωεκλογές θα εκλέξουν 720 Ευρωβουλευτές. Είναι 15 περισσότεροι, συγκριτικά με το απερχόμενο σώμα και 31 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές. Μεσολάβησε το Brexit.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών κάθε χώρας της ΕΕ συμφωνείται πριν κάθε εκλογική διαδικασία. Βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα.

Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών που μπορεί να έχει μια χώρα είναι 6. Τόσους έχουν οι Κύπρος, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Ο μέγιστος είναι 96. Τους έχει η Γερμανία. Η Ελλάδα έχει 21.

Μέχρι νεοτέρας, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει το δικαίωμα να ορίζει τη δική του ελάχιστη ηλικία υποψηφιότητας στις ευρωπαϊκές εκλογές. Έχει προταθεί ως ενιαίο ελάχιστο όριο τα 18 έτη, κάτι που μπορεί να ισχύσει σε μια πενταετία. Τώρα 15 χώρες έχουν ως όριο τα 18 έτη, 9 χώρες έχουν τα 21 έτη, ένα (Ρουμανία) τα 23 και δυο (Ιταλία, Ελλάδα) τα 25.

Καμία χώρα δεν είχε στο απερχόμενο σώμα εκπρόσωπο ηλικίας κάτω των 25 ετών. Ο πιο μικρός είναι ευρωβουλευτής της Δανίας που όταν εξελέγη ήταν 21. Τώρα είναι 25.

Ο μέσος όρος ηλικίας του Ευρωκοινοβουλίου που αποχαιρετάμε ήταν 53 ετών. Το νεαρότερο μέλος τον διαβάσατε ήδη. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν 83 ετών και ανήκε στην Πολωνία.

Το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας ευρωβουλευτών τον είχε η Λιθουανία (64 έτη). Τον μικρότερο τον είχαν η Δανία και η Αυστρία (34 έτη). Η Ελλάδα, όπως και οι Σλοβακία και Μάλτα είχαν ως μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη. Η χώρα με τους περισσότερους εκπροσώπους (Γερμανία) είχε για μέσο όρο τα 44 έτη.

πηγή news247.gr