Θέση για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής παίρνει η HellasCert ως αρμόδιος θεσμικός εκπρόσωπος των Φορέων Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Ελέγχου στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η HellasCert, «σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει την ευθύνη για την αναγνώριση και αδειοδότηση των Φορέων ελέγχου των Λούνα Παρκ. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν είναι υπεύθυνο για την ανάθεση ή διεξαγωγή των σχετικών ελέγχων. Οι Φορείς, διαπιστεύονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), μέσω τακτικών και αυστηρών επιθεωρήσεων που εξετάζουν την επάρκεια και ικανότητά τους για κάθε είδους πιστοποίηση, έλεγχο ή επιθεώρηση που διενεργούν».

Και συνεχίζει: «Η διαδικασία διαπίστευσης από το ΕΣΥΔ περιλαμβάνει τόσο τον έλεγχο των φακέλων όσο και επιτόπιες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των πελατών των Φορέων, με δειγματοληπτικό τρόπο, όπως προβλέπεται από τα διεθνή πρότυπα. Αυτές οι επιθεωρήσεις βασίζονται σε τεκμηριωμένη ανάλυση επικινδυνότητας, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας.

Η διαδικασία αυτή τηρείται αυστηρά για όλους τους διαπιστευμένους Φορείς, εξασφαλίζοντας την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των πιστοποιητικών και των εκθέσεων ελέγχου τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όλοι οι διαπιστευμένοι Φορείς είναι εξίσου αξιόπιστοι, βάσει αυτών των ελέγχων».

Η HellasCert τονίζει ότι «ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν αντικαθιστά την Εποπτεία της Αγοράς, η οποία οφείλει να διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, μπορεί να διενεργεί έκτακτες επιθεωρήσεις, όταν προκύπτουν ειδικές περιστάσεις, όπως καταγγελίες, παράπονα ή ατυχήματα. Ωστόσο, το ΕΣΥΔ έχει διαφορετικό ρόλο από αυτόν της Εποπτείας της Αγοράς, όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 765/2008».

Καταλήγοντας, ο Φορέας θεωρεί ότι «δεν προκύπτει ζήτημα δυσλειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων ούτε αμφιβολίες για την ασφάλεια στους σχετικούς χώρους».

Τέλος, ενημερώνει πως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η ασφάλεια προϊόντων στο επίκεντρο»,  η HellasCert διοργάνωσε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού σχετική εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια παιδικών χαρών και χώρων ελεύθερων αθλοπαιδιών», όπου συζητήθηκαν προτάσεις και βελτιώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για τη συνολική ασφάλεια σε τέτοιους χώρους.