Μέσα από τη σκόνη του χρόνου και τη φθορά, τα ιστορικά «Ξενία» της Βόρειας Ελλάδας επιχειρούν να ξαναβρούν τη χαμένη τους αίγλη – Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να ξαναγράψουν το επόμενο κεφάλαιο σε ένα ταξίδι όπου το ελληνικό μοντέρνο συναντά την τουριστική ανάπτυξη
Άλλοτε στολίδια του ελληνικού τουρισμού και σημεία αναφοράς για την αρχιτεκτονική τους πρωτοπορία, τα «Ξενία» υπήρξαν για δεκαετίες τα διαμάντια του κρατικού προγράμματος του ΕΟΤ. Σχεδιασμένα από κορυφαίους αρχιτέκτονες όπως ο Άρης Κωνσταντινίδης και ο Περικλής Σακελλάριος, τα «Ξενία» ανέδειξαν το φυσικό κάλλος της Ελλάδας και έφεραν τον διεθνή τουρισμό σε γωνιές μακριά από τον παγκόσμιο χάρτη.
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, το πρόγραμμα άφησε ισχυρό αποτύπωμα, με ξενοδοχεία που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και φιλοξενούσαν ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. Όμως, η αλλαγή στις τουριστικές απαιτήσεις, η στροφή στον μαζικό τουρισμό και δεκαετίες εγκατάλειψης τα μετέτρεψαν σε σιωπηλά κουφάρια.
Σήμερα, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) επιχειρεί ένα νέο στοίχημα: Να επιστρέψει τα ιστορικά «Ξενία» στο προσκήνιο, μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή τους. Ξεχωρίζει η προσπάθεια για το «Ξενία» στην Ουρανούπολη, αριστούργημα του Σακελλάριου, το οποίο διατίθεται σε διαγωνισμό 30ετούς μίσθωσης με στόχο να αναβαθμιστεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.
Με έκταση σχεδόν 28.000 τ.μ., ιδιωτική παραλία και έντονες αναφορές στην αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, το «Ξενία» της Ουρανούπολης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία συνδυασμού πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τουριστικής εμπειρίας.
Κι ενώ κάποια «Ξενία» έχουν βυθιστεί στη λήθη και την εγκατάλειψη, όπως το εμβληματικό κτίριο στη Θάσο, η νέα στρατηγική δίνει ελπίδα για αναγέννηση. Το ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει: θα βρεθούν επενδυτές πρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος της ιστορίας και να αναστήσουν αυτά τα μοναδικά σύμβολα του ελληνικού τουριστικού πολιτισμού;
Τα «Ξενία» περιμένουν τη δεύτερη ευκαιρία τους. Το ερώτημα είναι αν το παρελθόν θα συναντήσει ξανά το μέλλον.
Με πληροφορίες από εφημερίδα Θεσσαλονίκη