Με τις τιμές των ακινήτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τη στεγαστική κρίση να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, κυρίως για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ενεργοποιεί από το 2025 μια σειρά μέτρων στην αγορά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων και απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να πέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα ή ακίνητα που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση, «πάγωμα» των αντικειμενικών ώστε οι μεταβιβάσεις για το 2025 να πραγματοποιούνται με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές, παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις, φρένο σε νέες βραχυχρονιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές της πρωτεύουσας σε μια προσπάθεια τα διαμερίσματα να προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όσους ιδιοκτήτες με περιουσία έως 500.000 ασφαλίσουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές. Επιπρόσθετα όσοι μείνουν χωρίς ασφάλιση, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Ειδικότερα:

1. «Πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025. Η στεγαστική κρίση δεν επιτρέπει την αναπροσαρμογή τους το τρέχον έτος. Ακόμα και εάν το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών μέσα στο επόμενο έτος, οι νέες αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2026.

2. Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ έως τα τέλη του 2025 θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση των αντοχών της οικοδομής απέναντι στις αναταράξεις από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τη διόγκωση του κόστους κατασκευής, και η ενίσχυση της ανοδικής της πορείας, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της οικονομίας.

3. Φοροαπαλλαγή για άνοιγμα κλειστών ακινήτων. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, θα έχουν οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν κλειστά ακίνητα και εκείνοι που θα τα γυρίσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.Για να κερδίσουν την απαλλαγή από τον φόρο θα πρέπει:

  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίξουν να ανοίξουν και να μισθώσουν τα κλειστά σπίτια από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 που ανακοινώθηκε το μέτρο έως 31 Δεκεμβρίου 2025.
  • Το ακίνητο να ήταν κλειστό για τουλάχιστο τρία χρόνια. Τα στοιχεία θα ληφθούν από το έντυπο Ε2 της εφορίας.
  • Το ακίνητο να μην ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα με στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους σε μικρά και μεσαία εισοδήματα και όχι σε εκείνους που δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν κλειστές κατοικίες. Δεν αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν καταστήματα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα. Με τη φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία, ενώ για μηναίο μίσθωμα 800 ευρώ ή 9.600 ευρώ το χρόνο το όφελος σε 1.440 ή 4.320 ευρώ την τριετία. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%.

4. Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Συγκεκριμένα οι περιοχές της Αθήνας που δεν θα εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση από τον Ιανουάριο του 2025 και για έναν χρόνο είναι

  • 1ο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη
  • 2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
  • 3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ

Επίσης, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

5. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Ελαφρύτερος θα είναι το 2025 ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ οι οποίοι έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα). Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και από 10% ανεβαίνει στο 20%, την οποία θα δουν οι φορολογούμενοι στο ραβασάκι που θα λάβουν στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% ενώ, εάν δεν φροντίσουν να τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές. Χωρίς κρατική αποζημίωση θα μείνουν και οι επιχειρήσεις με τζίρου πάνω από 500.000 ευρώ που δεν θα έχουν ασφαλιστεί για θεομηνίες. Σημειώνεται ότι σήμερα το μέτρο ισχύει για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

6. Στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο για αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέχρι το τέλος του 2025. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σχεδόν βέβαιη την αναστολή του μέτρου, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024, σημειώνοντας ότι θα φρενάρει την άνοδο των τιμών των ακινήτων και θα στηρίξει τις συναλλαγές δίνοντας ανάσες στην κτηματαγορά.

Πηγή: imerisia.gr

*Φωτογραφία Αρχείου