Η πρώτη ημέρα του 2024 έφερε καταστροφή σε μέρη της Ιαπωνίας. Στις 4:10 μ.μ. Χειμερινή ώρα Ιαπωνίας (07:10 Παγκόσμια Ώρα), η γη στη χερσόνησο Noto στο βορειοδυτικό Χονσού άρχισε να παραπαίει, τρέμοντας βίαια για περίπου 50 δευτερόλεπτα. Ο Κύριος σεισμός μεγέθους 7,5 ακολουθήθηκε από Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί στα επόμενα λεπτά, ώρες και ημέρες.
Ο σεισμός την 1η Ιανουαρίου 2024 ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε τον νομό Ishikawa από το 1885 και την ηπειρωτική Ιαπωνία από την εποχή του Σεισμός Tohoku 2011. Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος του Χονσού, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το επίκεντρο του σεισμού. Η δόνηση ήταν πιο έντονη στις πόλεις Suzu, Noto, Wajima και Anamizu, κοντά στο επίκεντρο στη βόρεια χερσόνησο Noto. Ζημιές στις υποδομές Πυρκαγιές που έχουν ανάψει που έκαψαν τις κοινότητες. Βαρύ χιόνι Αυτό έπεσε μετά τον σεισμό που περιέπλεξε τις προσπάθειες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση της βοήθειας σε ορισμένες κοινότητες.
Καθώς οι πρώτοι ανταποκριτές αντέδρασαν στην καταστροφή από το έδαφος, αρκετές ομάδες επιστημόνων παρακολούθησαν την κατάσταση χρησιμοποιώντας δορυφόρους. Ο παραπάνω χάρτης δείχνει το μέγεθος της μετατόπισης του εδάφους – τη μετατόπιση της γης – που προκλήθηκε από το σεισμό. Οι κόκκινες περιοχές ωθήθηκαν προς τα πάνω και Προς τα βορειοδυτικά. Οι διάσπαρτες σκούρες μπλε και κόκκινες περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο και άλλες εκκαθαρισμένες περιοχές και οικισμούς σε όλη τη χερσόνησο είναι πιθανές ψευδή σήματα προκαλείται από τον τρόπο με τον οποίο τα σχήματα των κτιρίων ή άλλα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν τα σήματα ραντάρ.
“Η επιφάνεια κινήθηκε προς τα πάνω έως και 4 μέτρα (13 πόδια) σε ορισμένα μέρη της βόρειας ακτής της χερσονήσου Noto”, δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA. “Η ανύψωση είναι μεγάλη επειδή το ρήγμα έσπασε κοντά στην επιφάνεια – σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων (6 μίλια). Συνέβη σε ένα ρήγμα με απότομη γωνία βύθισης και η νότια πλευρά του ρήγματος κινήθηκε προς τα πάνω – αυτό που ονομάζουμε σεισμό ώθησης».
Οι σεισμοί συμβαίνουν σε ένα ποικιλία βαθών. Αυτά που συμβαίνουν μεταξύ 0 και 70 χιλιομέτρων είναι ρηχά, μεταξύ 70 και 300 χιλιομέτρων είναι ενδιάμεσα και μεταξύ 300 και 700 χιλιομέτρων είναι βαθιά. Οι σεισμοί που συμβαίνουν σε μικρά βάθη, όπως αυτός, τείνουν να είναι πιο καταστροφικοί επειδή η σεισμικά κύματα Τα παραγόμενα έχουν λιγότερο χρόνο για να χάσουν ενέργεια καθώς ταξιδεύουν από την πηγή ενός σεισμού στην επιφάνεια.
Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα από το Προηγμένη ταχεία απεικόνιση και ανάλυση (ARIA) στο JPL και στο Σεισμολογικό Εργαστήριο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, μια ομάδα που αναπτύσσει υπερσύγχρονες μετρήσεις παραμόρφωσης, μεθόδους ανίχνευσης αλλαγών και φυσικά μοντέλα για χρήση στην επιστήμη και την αντιμετώπιση κινδύνων. Η ομάδα ARIA χρησιμοποίησε δεδομένα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος από το Αισθητήρας PALSAR-2 σχετικά με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης ΑΛΟΣ-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) και Τεχνική παρακολούθησης μετατόπισης pixel για τη μέτρηση της μετατόπισης της επιφάνειας στο οπτικό πεδίο μεταξύ του εδάφους και του δορυφόρου.
Πρόσθετη ανάλυση των παρατηρήσεων ALOS-2 από επιστήμονες της Αρχής Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας δείχνει ότι ο σεισμός ανύψωσε τη γη κατά μήκος 85 χιλιομέτρων (52 μίλια) ακτογραμμής. Μετατόπισε τη θέση της ακτογραμμής περίπου 200 μέτρα προς τη θάλασσα στον κόλπο Minazuki, μία από τις περιοχές που είδαν τη μεγαλύτερη ανύψωση. Ανέφεραν επίσης μεγάλη αύξηση και νέα γη σε Γουάιτζμα και Nafune.
Ο Γκότο Χιντεάκι, ένας γεωμορφολόγος από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, με συναδέλφους από την Ένωση Ιαπώνων Γεωγράφων, χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφίες και δορυφορικά δεδομένα για να εκτιμήσουν ότι ο σεισμός αποκάλυψε συνολικά 4,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης κατά μήκος των ακτών της χερσονήσου Nota.
Μερικές από τις αλλαγές ακτογραμμής γύρω από τον κόλπο Minazuki φαίνονται καθώς ο κόλπος φιλοξενεί δύο μικρά αλιευτικά λιμάνια που έμειναν πολύ ψηλότερα και ξηρότερα από το συνηθισμένο. Περισσότερα από 15 αλιευτικά λιμάνια στο νομό Ishikawa ανέφεραν αύξηση, σύμφωνα με Το Asashi Shimbun.
Τα δορυφορικά δεδομένα συχνά αποδεικνύονται χρήσιμα για τις οργανώσεις έκτακτης βοήθειας που βοηθούν στην αντιμετώπιση καταστροφών αμέσως μετά από ένα συμβάν, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον γρήγορο εντοπισμό των πιο σοβαρά κατεστραμμένων περιοχών. Για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα δορυφορικά δεδομένα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις αρχές να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, καθώς προετοιμάζονται για την πιθανότητα μελλοντικών γεγονότων.