Για μακράς διάρκειας πληθωρισμό και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια με επίδραση από τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και την αύξηση της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. “Στην Κίνα και την Ινδία υπάρχει μεσαία τάξη πολύ παρόμοια με τη δική μας. Η ζήτησή τους για τρόφιμα, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που ήταν πριν από κάποια χρόνια καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός”, συμπλήρωσε. “Η προσφορά αυξάνεται, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό, γιατί υπάρχουν αβεβαιότητες, ενώ το κόστος – λόγω και της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση – είναι υπαρκτό ως κύριος επιβαρυντικός παράγοντας. Επομένως οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων δεν θα αποκλιμακωθούν. Είναι κάτι που θα πρέπει να το συνηθίσουμε γιατί η ζήτηση θα αυξάνεται περισσότερο από την προσφορά”.

Το παράδειγμα του ελαιολάδου

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης αναδείχθηκε το ότι από το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού τροφίμων που ήταν 5,4% τον Απρίλιο, εάν αφαιρεθεί η επιβαρυντική επίδραση από το ελαιόλαδο, το ποσοστό του πληθωρισμού στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι 0,6%, κάτι που υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Γιώτης.

Ο κύριος Βέττας σημείωσε ότι “τέτοιου είδους ανισορροπίες σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό υπάρχουν και στη χώρα μας. Η μέτρηση του πληθωρισμού είναι κάτι απλό στη βάση του. Υπάρχουν συντελεστές στάθμισης σε κάθε προϊόν και μεθοδολογία με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ στη βάση της Eurostat κάνει τις τιμοληψίες. Κρατάμε σταθερή τη βάση που είναι το πόσο ελαιόλαδο καταναλώνει το ελληνικό νοικοκυριό και άρα αν έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου πολλαπλασιάζεται με τη βάση και επηρεάζει τον γενικό πληθωρισμό. Η αποκλιμάκωση του συνολικού πληθωρισμού στη χώρα αναμένεται το 2025 και το 2026. Μην μπερδεύουμε όμως ένα δεύτερο πράγμα που σχετίζεται με τη σωρευτική αύξηση τιμών τα τελευταία δύο χρόνια και την τρέχουσα αύξηση των τιμών. Μέχρι να δούμε – αν δούμε ποτέ – αρνητικό πληθωρισμό, τα επίπεδα τιμών θα παραμείνουν εκεί που είναι. Ο πληθωρισμός πυροδοτήθηκε από το χρήμα που έπεσε στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία. Μέρος αυτού του χρήματος αποθηκεύτηκε γιατί δεν μπορούσαμε να καταναλώσουμε. Στραφήκαμε και στην αγορά τροφίμων, μην μπορώντας να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Αυτό πυροδότησε ένα σπιράλ που σιγά σιγά εξασθενίζει με σταθεροποίηση του μέσου επιπέδου τιμών”.

Η ακρίβεια δεν εξαρτάται μόνο από τα τρόφιμα

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ τόνισε ότι η ακρίβεια δεν εξαρτάται μόνο από τα τρόφιμα καθώς είπε ότι δεν είναι φθηνή ούτε η στέγη, ούτε οι μετακινήσεις, ούτε τα καύσιμα, ούτε η υγεία είναι φθηνά. “Επειδή δεν πρέπει να πετάει κανείς τη μπάλα στην εξέδρα, καθότι εγώ είμαι οικονομολόγος και όχι επιχειρηματίας, θα σας πω ότι για να μπορέσει κανείς να έχει καλύτερη ποιότητα προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, θα πρέπει να αναπτύσσεται συστηματικά η προσφορά με νέες επενδύσεις και μεγαλύτερη κλίμακα πωλήσεων γιατί η Ελλάδα έχει μικρή εσωτερική αγορά. Επομένως οι εξαγωγές θα φέρουν οικονομίες κλίμακας. Έτσι θα μπορέσουμε να σταθμίσουμε το κόστος προς τα κάτω και μέσω του ανταγωνισμού να δούμε σιγά σιγά αποκλιμάκωση τιμών”.

Χατζηδάκης: Όσο εξομαλύνεται η κατάσταση θα καταργούνται τα περιοριστικά μέτρα για την ακρίβεια

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, στάθηκε στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια. “Είμαι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και έχω κατηγορηθεί γι’ αυτό. Και παραμένω οπαδός της ελεύθερης οικονομίας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον εταιρικό φόρο, μείωσε τον φόρο στα μερίσματα, τους φόρους στις ασφαλιστικές εισφορές, απλούστευσε σημαντικά το αδειοδοτικό περιβάλλον και έφερε την εργασιακή μεταρρύθμιση του 2021 που προσάρμοσε την ελληνική νομοθεσία στα ισχύοντα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επομένως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει δείγματα γραφής για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας”.

“Υπήρξε το κύμα ανατιμήσεων λόγω των απόνερων που έφερε ο κορονοϊός, κάτι που είχε αντανάκλαση στην Ελλάδα. Τα τελευταία δείγματα πληθωρισμού ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αλλά και στα μέσα αυτής. Άρα πολλοί συμπολίτες μας που ψηφίζουν αυτή την ώρα δεν είχαν βιώσει καθόλου το φαινόμενο του πληθωρισμού. Και παράλληλα όπως και σε άλλες χώρες, τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με αυτό το θέμα, ασκώντας κριτική”.

“Λάβαμε μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και ο περιορισμός των περιθωρίων κέρδους”.

“Τα μέτρα περιορισμού της κερδοφορίας και αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι προσωρινά”

Ωστόσο όπως είπε ο κύριος Χατζηδάκης, τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και καθώς το φαινόμενο φαίνεται να είναι σε αποδρομή, τα μέτρα αυτά όταν έρθει η ώρα, θα αρθούν. “Φαίνεται ότι σταδιακά η κατάσταση ομαλοποιείται. Επομένως, δεν ξέρω αν έχει νόημα να θέλει κανείς να ισχύουν μέτρα όταν αποκλιμακώνεται η κατάσταση”.

Ο κύριος Χατζηδάκης τόνισε εκτός των άλλων ότι δεν είναι εφικτή η μείωση του ΦΠΑ για λόγους ισοζυγίου καθότι θα ενθαρρυνθεί η κατανάλωση και όχι οι επενδύσεις και για λόγους δημοσιονομικούς βάρους που θα δημιουργηθεί, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του προέδρου του ΣΕΒΤ, Γιάννη Γιώτη.

Γιώτης: Λάθος το πλαφόν κέρδους με βάση τα δεδομένα του 2021

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Γιάννης Γιώτης, στηλίτευσε το γεγονός ότι έχει τεθεί πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους με βάση τα αντίστοιχα ποσοστά κέρδους του 2021. “Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εταιρείες που έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτό, κι ενώ οι εταιρείες του κλάδου απορρόφησαν το κόστος πρώτων υλών και ενέργειας, που αποτελούν περίπου το 50% του κόστους παραγωγής”.

Η επίδραση του ελαιολάδου στον πληθωρισμό 

“Ο κλάδος των τροφίμων έχει βρεθεί άδικα στο στόχαστρο της κριτικής. Είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες και να δούμε την εικόνα στο σύνολό της”, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ο ίδιος είπε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν 3,1% και για τα τρόφιμα 5,4%. Στεκόμενος σε στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τον ΙΟΒΕ, είπε ότι το ελαιόλαδο όπου η επίδρασή του είναι ακραία λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του και λόγω της μεγάλης κατανάλωσης που έχει στη χώρα, ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων ήταν 0,6%. “Η επίδρασή μας ως βιομηχανία είναι 0,6%. Επομένως η βιομηχανία των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό”.

Αναφέρθηκε επίσης στους διεθνείς παράγοντες όπως οι πρώτες ύλες και η ενέργεια, λέγοντας ότι αύξηση του κόστους είναι τόσο μεγάλη που κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, καθώς επηρεάστηκε δραστικά το σύνολο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. “Ειδικά στο τρόφιμο, μόνο για το κόστος των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, απαιτείται το 50% του κόστους παραγωγής. Ωστόσο η βιομηχανία τροφίμων και ποτών απορρόφηση μεγάλο μέρος του κόστους. Στην περίπτωση του κακάο που η τιμή πενταπλασιάστηκε, θα έπρεπε όλες οι εταιρείες να τετραπλασιάσουν τις τιμές. Και πάλι δεν θα ‘έβγαιναν’. Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν το 2022 λόγω της Ουκρανίας και της εκτόξευσης της τιμής στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες”.

“Αυτό που διαπιστώσαμε από μελέτες ισολογισμών των εταιρειών – μελών του ΣΕΒΤ και αφού αφαιρέσαμε τα έκτακτα κέρδη από συγχωνεύσεις, τα καθαρά κέρδη ήταν 7,5% το 2022. Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές. Γιατί αυτό στο τέλος της ημέρας θα μειώσει την κατανάλωση”, είπε ο κύριος Γιώτης, προσπαθώντας να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η βιομηχανία τροφίμων δεν αισχροκέρδισε το τελευταίο χρονικό διάστημα δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι προτιμά να συζητά με το υπουργείο Οικονομικών και όχι με το υπουργείο Ανάπτυξης.

capital.gr