Η ημέρα που ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ιερισσού ο “Κλειγένης” θα μας ταξιδέψει για ακόμη μια φορά στην Ιερισσό του χθες πλησιάζει. Αυτή τη φορά με την διοργάνωση ενός γάμου, όπως γίνονταν παλαιότερα στο χωριό αυτό του δήμου Αριστοτέλη.

Ένας γάμος που θα αποτυπώσει στοιχεία του παρελθόντος στο σήμερα και θα χαρίσει στιγμές μοναδικές στους ντόπιους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ιδιαίτερη παράσταση με τίτλο της “Λυγερής το Φόρεμα”.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδήλωση που κάθε χρόνο μέσα στο καλοκαίρι λαμβάνει χώρα στην παραλία της Ιερισσού και έχει κάθε φορά διαφορετική θεματολογία, η οποία όμως έχει να κάνει με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Η Ιερισσός του χθες στο σήμερα” και αυτή τη φορά με τον πατροπαράδοτο γάμο. Τον γάμο όπως γινόταν το μακρινό παρελθόν στην Ιερισσό, τον γάμο που πολλοί ακόμη αμυδρά θυμούνται, τον γάμο που θέλουν να ξαναδούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες να αναβιώνει.

Μια ζωντανή αναπαράσταση από τους ακούραστους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ιερισσού ο “Κλειγένης” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 27 Ιουλίου και ώρα 21:00 στην παραλία…με νυφικό, γαμπριάτικο κοστούμι, κουμπάρο και κουμπάρα, όργανα και γλέντι, αλλά κυρίως με Ιερισσιώτικα τραγούδια που άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη οι παλιοί για να έχουν σήμερα οι νέοι να θυμούνται και να συνεχίσουν να γράφουν ιστορία…

«Η εκδήλωση “η Ιερισσός του χθες στο σήμερα” είναι μια εκδήλωση που ξεκίνησε το 2019 με στόχο την προστασία της παράδοσης του τόπου μας, η οποία κινδύνευε να χαθεί. Έτσι ξεκινήσαμε με ένα Ιερισσιώτικα γλέντι με τραγούδια δικά μας, του τόπου μας, χωρίς όμως να φοράμε τις παραδοσιακές φορεσιές μας. Και αυτό γιατί θέλαμε να δώσουμε σε αυτή την εκδήλωση και σύγχρονη νότα, ένα στοιχείο του σήμερα, το οποίο όμως συνδέεται άρρηκτα με το χθες. Έτσι ξεκινήσαμε σιγά σιγά και πετύχαμε. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας, και κυρίως τα νεότερα παιδιά, τα παιδιά μας μαθαίνουν από το χθες, την ιστορία μας και σιγά σιγά αρχίζουν να την ακολουθούν», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κλειγένη Φωτεινή Ναούμ.

«Πέρσι πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον θέρο και φέτος έχουμε την αναβίωση του γάμου, “της Λυγερής το Φόρεμα”, όπως αναφέρεται σε ένα στίχο ενός Ιερισσιώτικου τραγουδιού και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε κάποια έθιμα του γάμου, όπως συνέβαινε παλαιότερα στην Ιερισσό», αναφέρει η πρόεδρος, ενώ γνωστοποιεί πως «η εκδήλωση πλαισιώνεται από τα τμήματα μας που είναι της παραδοσιακής χορωδίας και του χορευτικού, ενώ βέβαια κάθε χρόνο συμμετέχουν αξιόλογοι μουσικοί».

Η κα. Ναούμ στο τέλος ευχαρίστησε την καταπληκτική ομάδα του Κλειγένη που εδώ και χρόνια στέκεται αρωγός σε τέτοιες δράσεις-εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, τους εθελοντές και τους επαγγελματίες του τόπου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την εκδήλωση και βοηθάνε με κάθε τρόπο για την διεξαγωγή της. Ευχαριστίες απέδωσε και στην αντιπεριφέρεια, όπως και στον δήμο Αριστοτέλη.

Ο γάμος πλησιάζει! Φορέστε τα καλά σας και στις 27 του μηνός πηγαίνετε στην παραλία της Ιερισσού για να γευτείτε άρωμα παράδοσης.

Μην ξεχάσετε! Είστε όλοι καλεσμένοι.