Σε μια ξεχωριστή τελετή, σε χώρο του εμβληματικού κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ορκίζεται το απόγευμα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και το σύνολο των 61 μελών του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Παλιοί και νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα βρεθούν για πρώτη φορά όλοι μαζί μετά την εκλογή τους στην αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, δίνοντας τον καθιερωμένο όρκο για την ανάληψη των καθηκόντων τους από την 1η Ιανουαρίου 2024, που σηματοδοτεί την έναρξη της περιφερειακής πενταετούς θητείας.
Ανάμεσα σε παλιά και δοκιμασμένα στελέχη των τριών «παλιών» από τις συνολικά έξι παρατάξεις που θα εκπροσωπούνται στο νέο περιφερειακό συμβούλιο θα καθίσουν και νέα, φρέσκα πρόσωπα, η εκλογή των οποίων συμβάλλει στην ανανέωση του οργάνου σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 50%.
Από τα 61 μέλη του συμβουλίου τα 32 είναι νέα πρόσωπα, ενώ ανάμεσα σε αυτά, τρεις είναι και οι νέοι επικεφαλής παρατάξεων από τις συνολικά έξι που θα εκπροσωπούνται στη νέα θητεία, έναντι των δέκα που ήταν το 2019.
Να σημειωθεί ότι οι έδρες από 71 που ήταν συνολικά το 2019, μειώνονται σε 61, λόγω του νέου νόμου.
Από τους επικεφαλής παλιοί είναι ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας με την «Αλληλεγγύη» ο Χρήστος Παπαστεργίου με τις «Πράξεις για τη Μακεδονία» και ο Σωτήρης Αβραμόπουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αντίστοιχα, οι νέοι που μπαίνουν στο νέο περιφερειακό συμβούλιο είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, ο Δήμος Κυριλίδης και ο Βασίλης Ρόκος.
Από τις έξι παρατάξεις η «Αλληλεγγύη» του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα καταλαμβάνει συνολικά 40 έδρες, εκ των οποίων οι 25 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός «Πράξεις για την Μακεδονία» του Χρήστου Παπαστεργίου καταλαμβάνει 7 έδρες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Σωτήρη Αβραμόπουλο 5 έδρες, η «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» υπό το Γιάννη Μυλόπουλο, επίσης 5 έδρες, ενώ από δύο έδρες παίρνουν οι συνδυασμοί του Δήμου Κυριλίδη, «Μακεδονία Μπροστά», και του Βασίλη Ρόκου, «ΣΥΝ-εργασία για την Κεντρική Μακεδονία».
Στην ομάδα Τζιτζικώστα όμως εντάσσονται και πολλά νέα πρόσωπα που εκλέχθηκαν, κάποια με πολύ καλή σειρά όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, ο Λευτέρης Κυρίζογλου, ο Αριστείδης Καμπανός, ο Κωνσταντίνος Ανεστίδης, ο Αθανάσιος Μπέγκας, η Παρασκευή Κουρτίδου και η Όλγα Βασιλάκη – Καρόζη.
Από την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία», νέα πρόσωπα είναι οι: Σπυρίδων Γουγούσης, Φώτης Φωτιάδης, Σταμάτης Παπουλίδης, Θωμάς Χατζηηλιάδης και Καλλιόπη Βαλταδώρου.
Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» οι: Κωνσταντίνος Ιντζές, Κατερίνα Μπόσκου και Ερμοφύλη Σαραντίδου.
Με την νέα παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια» στο νέο συμβούλιο εισέρχονται ο επικεφαλής της Γιάννης Μυλόπουλος και οι Μαρία Αγγελιδάκη, Φώτης Χατζόγλου και Μαρία Παπαδημητρίου.
Νέα είναι όλα τα πρόσωπα από την παράταξη «Μακεδονία Μπροστά», συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Δήμος Κυριλίδης και ο Ιωάννης Στεφανίδης.
Από την παράταξη «ΣΥΝ- εργασία για την Κεντρική Μακεδονία», ο επικεφαλής της Βασίλης Ρόκος και η Κατερίνα Μπουγιουκλή.
Πρεμιέρα συνεδριάσεων στο νέο συνεδριακό κέντρο
Το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας από τις αρχές του χρόνου… μετακομίζει, καθώς θα συνεδριάζει στο νέο Συνεδριακό Κέντρο, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Η πρεμιέρα των συνεδριάσεων θα γίνει αύριο Τετάρτη, παρουσία του απερχόμενου συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί μεταξύ άλλων να συζητήσει και να εγκρίνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΠΚΜ και το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι το καινούργιο Συνεδριακό Κέντρο θα φιλοξενεί και τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στεγάζεται σε ένα από τα τρία ανακαινισμένα διατηρητέα κτίρια του 18ου αιώνα, στα οποία κατά το παρελθόν λειτουργούσε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου Θεσσαλονίκης.
Εκεί που στις αρχές του 1890 γινόταν η καύση του λιθάνθρακα για να παραχθεί φωταέριο και τοποθετούνταν οι δεξαμενές που το φιλοξενούσαν, εγκαταστάθηκαν τα πλέον σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα για την υποστήριξη του συνεδριακού κέντρου και της αίθουσας κοινωφελούς χρήσης.
Το έργο της αποκατάστασης των τριών διατηρητέων κτιρίων του Παλαιού Εργοστασίου Φωταερίου χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.