Με νέες διαδρομές και τις εργασίες πλήρους συντήρησης και αποκατάστασης της σήμανσης – όπου κρίθηκε αναγκαίο – να ολοκληρώνονται εντός του Ιουλίου, το περιπατητικό δίκτυο του Δήμου Αριστοτέλη απολαμβάνει… την επιστροφή των περιπατητών, δύο χρόνια μετά το «πάγωμα» του trekking τουρισμού λόγω πανδημίας.
Οι εργασίες συντήρησης αφορούσαν στο περιπατητικό δίκτυο που αποτελούν: ο «Αριστοτελικός Περίπατος» (και οι διακλαδώσεις του) που αναμένεται να πιστοποιηθεί το 2023, εντασσόμενο σε παγκόσμια δίκτυα πιστοποιημένων μονοπατιών, ο «Ακάνθιος Περίπατος», και έπονται ο «Προαθωνικός Περίπατος», αλλά και η «διαδρομή του Ξέρξη στην Ευρώπη». Στο τέλος Αυγούστου θα συντηρηθεί η ποδηλατική διαδρομή του «προαθωνικού περιπάτου της ελιάς», που ενώνει τα #Πυργαδίκια με την Ιερισσό.
Το περιπατητικό δίκτυο της Ανατολικής Χαλκιδικής εμπλουτίζεται και με νέες διαδρομές:
· Στο Παλαιοχώρι, με προορισμό το «Θεοφύλακτον Κάστρον», δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο του Μεταβυζαντινού Κάστρου Νέπωσι, ως μέρος των διαδρομών του Ζορμπά.
· Στη χερσόνησο «Προστόμιτσα» στο Στρατώνι, ως μέρος του Αριστοτελικού Περιπάτου μέχρι τη θάλασσα, μεταξύ Στρυμωνικού και Ακάνθιου κόλπου.
· Στη Μεγάλη Παναγία, όπου η «διαδρομή των «γεφυριών» αναδεικνύει τα φυσικά και προσκυνηματικά του μνημεία, περιμετρικά του οικισμού, στο πλαίσιο του έργου με προϋπολογισμό περίπου 400.000€, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Με την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων που χρηματοδοτούνται από την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη, ο Δήμος θα εμπλουτίσει την ηλεκτρονική μπροσούρα με τίτλο Trekking: Life is an adventure (δείτε στο πρώτο σχόλιο) με τις νέες εγγραφές. Η μπροσούρα λειτουργεί και μέσω του συστήματος των QR CODES, το οποίο έχει αναρτηθεί στο Άλσος Αριστοτέλη, αλλά και σε receptions ξενοδοχειακών μονάδων.
Παράλληλα ολοκληρώνεται σύντομα η εφαρμογή για έξυπνες συσκευές με τίτλο «Αριστοτέλης, ο Συνοδοιπόρος», η οποία εμφανίζει το φιλόσοφο Αριστοτέλη να συνοδεύει τους περιπατητές στην περιήγησή τους, ενισχύοντας με στοιχεία του έργου του, την εμπειρία του περιπάτου. Αξιοσημείωτη είναι και η συνεργασία του Δήμου με την ΕΑΓΜΕ, που στοχεύει στην ανάδειξη γεωτόπων και στη χάραξη γεωδιαδρομών, ενεργοποιώντας μέσα από την επιστημονική γεωλογική παρατήρηση ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός.
Η περιπατητική υποδομή του Δήμου Αριστοτέλη συνοδεύεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο πλάνο προωθητικών εκδηλώσεων, απευθυνόμενο στη Γερμανία, τη Σκωτία, την Αγγλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους.
«Παραδίδουμε στους δημότες αλλά και στους περιπατητές μια εξαιρετική τουριστική υποδομή» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. «Εμείς ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και η τοπική τουριστική κοινότητα είμαστε υπερήφανοι για ένα έργο που καταγράφει κάθε ιστορικό στοιχείο και το συνδέει με το αντίστοιχο φυσικό, ώστε ο περιπατητής να λαμβάνει εικόνα και εμπειρία ταυτόχρονα. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία εκεί όπου αυτή απαιτείται και τοποθετούμε όλους τους οικισμούς του Δήμου στο περιπατητικό πεδίο, ούτως ώστε να ενισχύσουμε – χρόνο με – το χρόνο – το τουριστικό προϊόν συνολικά στον Δήμο, αλλά και σε κάθε μία από τις 16 κοινότητες».