Αναβιώνει «του Χαρ’κού τ’ αλώνι» στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
Ο πολιτιστικός σύλλογος Παλαιοχωρίου, διοργανώνει την τρίτη μέρα του Πάσχα στο προαύλιο του Ιερού Ναού του χωριού, το έθιμο του «του Χαρ’κού τ’ αλώνι». Ένα ακόμα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Τότε το Παλαιοχώρι, ήταν έδρα των καπεταναίων που ζούσαν στα γύρω βουνά και προετοιμαζόμενοι για την επανάσταση κατέβαιναν την τρίτη μέρα του Πάσχα στο χωριό, όπου γινόταν πανηγύρι και ξεγελώντας τον Μαντέμ Αγά, εξασκούσαν τους νέους του χωριού στη σκοποβολή. Στην ανάμνηση αυτού του ιστορικού πλέον πανηγυριού αναβιώνει προς τιμήν του το έθιμο κάθε Πάσχα και στο Παλαιοχώρι με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών.
Στον προαύλιο χώρο του παλιού Κοιμητηριακού Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τελείται τρισάγιο και στην συνέχεια στήνεται χορός στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες Παλαιοχωρινοί και επισκέπτες.
Το έθιμο «του Χαρ’κού τ’ αλώνι» αναβιώνει τον διαχρονικό αγώνα για Ελευθερία των Παλαιοχωρινών οι οποίοι ταυτόχρονα με την συμμετοχή τους διαφυλάττουν και Μεσαιωνικές/Βυζαντινές Εθιμοτυπίες. Έναν αγώνα ποτισμένο με αίμα, την Αναστάσιμη περίοδο της Διακαινησίμου, ο οποίος καταγράφηκε ως Εθνικός Ξεσηκωμός το 1821 και το 1854.
Η 3η ημέρα της Διακαινησίμου Εβδομάδας (η εβδομάδα από την Κυριακή του Πάσχα έως την Κυριακή του Θωμά) και η σημασία της. “…
Κατά την Διακαινήσιμο εβδομάδα επιτρέπεται η κατάλυση πάντων, ενώ κατά τους παλαιότερους χρόνους ολόκληρη η εβδομάδα αυτή χαρακτηριζόταν αργία από κάθε εργασία (κανόνας Νικηφόρου του ομολογητού). Ο 6ος όμως κανόνας της εν Τρούλλω (Κωνσταντινούπολη), Πενθέκτης Συνόδου συνιστά στους χριστιανούς καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τον καθημερινό εκκλησιασμό. Μάλιστα κατά τους πρώτους χρόνους στην εβδομάδα αυτή απαγορεύονταν και τα οποιαδήποτε θεάματα. Ειδικότερα στη Κωνσταντινούπολη η Διακαινήσιμος εβδομάδα εορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια….”
Μοιράζουν αυγά, τυρί, ψωμί και κρασί στους οδοιπόρους στον Άγιο Νικόλαο – Πλήθος κόσμου στην περιφορά των εικόνων του Αγίου Γεωργίου στην Ορμύλια
Την τρίτη του Πάσχα γίνεται η μεγάλη λιτανεία όλων των εικόνων του Αγίου Γεωργίου.
Στον Άγιο Νικόλαο του δήμου Σιθωνίας και στην Ορμύλια του δήμου Πολυγύρου, κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών συμμετέχουν στην περιφορά των εικόνων.
Στον Άγιο Νικόλαο γίνεται στάση στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Παπίδηλο, όπου προσφέρονται κόκκινα αυγά, τυρί, ψωμί και κρασί για τους οδοιπόρους πιστούς που λιτανεύουν τα “Εικονίσματα” όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη λιτανεία αυτή.
Η παράδοση θέλει την αρχή αυτής εκδήλωσης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι πήγαιναν μέχρι τον Όρμο Παναγίας με τα πόδια και καθώς έσκυβαν να προσκυνήσουν τις εικόνες που ήταν αραδιασμένες στο πεζούλι των Αγίων Θεοδώρων, αντάλαζαν μυστικά τα σχέδιά τους για την Επανάσταση. Σήμερα η διαδρομή έχει μειωθεί και περιορίζεται περιμετρικά του χωριού.