Σε σημαντική αναδίπλωση προχώρησε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αφαιρώντας τελικά από το επίσημο πόρισμά του για το δυστύχημα στα Τέμπη την παράγραφο που αφορούσε την πυρόσφαιρα – ένα από τα πλέον επίμαχα σημεία του εγγράφου. Το συγκεκριμένο απόσπασμα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στη συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο, υποστήριζε ότι η πυρόσφαιρα δεν δημιουργήθηκε από τα έλαια σιλικόνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης άλλου εύφλεκτου υλικού.

Η απόσυρση ήρθε μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν στελέχη των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας, τα οποία φέρεται ότι είχαν αξιοποιηθεί ως επιστημονική τεκμηρίωση στο πόρισμα. Όπως αποκαλύπτεται, οι δύο αυτοί ακαδημαϊκοί φορείς δεν πραγματοποίησαν ανεξάρτητη έρευνα για την πυρόσφαιρα αλλά περιορίστηκαν στον έλεγχο της μεθοδολογίας που χρησιμοποίησε ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΔΑΠΟ, Κώστας Λακαφώσης.

Ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, φέρεται να είχε ζητήσει ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου να μην συμπεριληφθεί η αναφορά στην πυρόσφαιρα, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τους συντάκτες του πορίσματος, Μπαρτ Ακού και Φαμπρίτσιο Καρπινέλι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχει δεχθεί απειλές για να σταματήσει την έρευνα, όχι όμως από εγχώριους παράγοντες.

Η αξιοπιστία του πορίσματος κλονίστηκε περαιτέρω όταν το Πανεπιστήμιο της Πίζας ξεκαθάρισε, μέσω επιστολής, ότι το επίμαχο συμπέρασμα προέκυψε από ανταλλαγή προσωπικών απόψεων με μέλος του οργανισμού και δεν αποτελεί επίσημη τοποθέτηση. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Γάνδης φέρεται να διευκρίνισε ότι δεν διεξήχθη δική τους μελέτη, αλλά χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του τεχνικού συμβούλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Αδειλίνη, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, όπως ορίζει το άρθρο 167Α του Ποινικού Κώδικα.

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ τονίζει ότι ακόμη δεν έχει λάβει τα πλήρη τεχνικά δεδομένα των προσομοιώσεων από την ΕΔΑΠΟ, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και ο εφέτης ανακριτής. Ο Οργανισμός προχωρά πλέον σε νέα διερεύνηση του φαινομένου της πυρόσφαιρας, με τη συνδρομή του «Δημόκριτου» και δύο ακόμη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, υπάρχουν συνολικά 15-16 πορίσματα για την τραγωδία των Τεμπών. Τα μισά αποδίδουν την πυρόσφαιρα στα έλαια σιλικόνης, ενώ τα υπόλοιπα αμφισβητούν αυτή τη σύνδεση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, αν και έχει ζητηθεί επίσημο πόρισμα από το ΕΜΠ ήδη από τον Μάρτιο του 2024, αυτό δεν έχει ακόμη παραδοθεί.