Γνήσια είναι, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, τα αντίγραφα των τριών βίντεο που παραδόθηκαν από την εταιρεία INTERSTAR στις 5 Φεβρουαρίου 2025 και φέρεται τελικά να απεικονίζουν την εμπορική αμαξοστοιχία, λίγο πριν μοιραία σύγκρουση με την επιβατική.

Σε έγγραφο που αποστέλλεται από το 7ο τμήμα εξέτασης πειστηρίων στο Εφετείο Λάρισας και στον εφέτη ανακριτή, σημειώνεται πως η κατασκευάστρια εταιρεία συστημάτων παρακολούθησης ενσωματώνει στα αρχεία βίντεο από τα καταγραφικά της συστήματα, ψηφιακό υδατογράφημα ασφαλείας που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αποτελεί δείκτη αυθεντικότητας και προέλευσης του περιεχομένου.

Από την εργαστηριακή ανάλυση των τριών βίντεο που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν τα υδατογραφήματα που περιέχουν μεταξύ άλλων πληροφορίες πιστοποίησης σχετικές με τη συσκευή προέλευσης των βίντεο και την ημεροχρονολογία που απεικονίζει κάθε βίντεο. Οι πληροφορίες αυτές είναι μέρος της κωδικοποίησης ανά στιγμιότυπο και δεν είναι ορατές κατά την αναπαραγωγή του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Φεβρουαρίου, σχεδόν δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Interstar, Βασίλειος Καπερνάρος, παρέδωσε στον ανακριτή τρία αρχεία, υποστηρίζοντας ότι εικονίζουν την εμπορική αμαξοστοιχία.

Ακολούθως, κατόπιν εντολής του ανακριτή, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία της εταιρείας σεκιούριτι στην Αττική και στον Πλαταμώνα.

Κατασχέθηκαν υπολογιστές και εξετάστηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τον έλεγχο γνησιότητας των τριών βίντεο.

kathimerini.gr