«Προτεραιότητα ήταν και παραμένει το 90/10 στη λειτουργία των μεταλλείων μας», λέει η Ελληνικός Χρυσός

 Διαψεύδονται τα σενάρια που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα και ήθελαν την “Eldorado” να έχει αναθέσει το κατασκευαστικό σκέλος της επένδυσης στις Σκουριές σε τουρκική εταιρεία, έχοντας μάλιστα προβεί ήδη στην μαζική πρόσληψη εκατοντάδων Τούρκων εργαζομένων. Όπως αποκαλύπτει στο xalkidikipolitiki ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, για το θέμα αυτό και την αναλογία 90/10 υπέρ του τοπικού δυναμικού στο πεδίο της απασχόλησης στη λειτουργία των μεταλλείων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Eldorado με επικεφαλής τον Πρόεδρο και CEO της εταιρείας GeorgeBurns. Στελέχη της εταιρείας δε, μιλώντας στο xalkidikipolitiki, διέψευσαν τη φημολογία και μίλησαν για την πρόοδο στελέχωσης του έργου με έμφαση στην προσέλκυση ντόπιου δυναμικού.

Την απόλυτη δέσμευσή της στην ενίσχυση της απασχόλησης πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο επισημαίνουν τα στελέχητ ης «Ελληνικός Χρυσός», υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες στοχευμένες δράσεις πρόσληψης προσωπικού για το έργο των Σκουριών έχουν ήδη αποδώσει καρπούς.

Μάλιστα, δίνουν έμφαση στην εξεύρεση εργαζομένων από την περιοχή, με γνώμονα το 90/10 που έχει δεσμευτεί η εταιρεία σε ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία των μεταλλείων της, ως απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ελληνικός Χρυσός φερόταν να σχεδιάζει την ανάθεση του κατασκευαστικού έργου των Σκουριών σε αλλοδαπή ανάδοχη εταιρεία και να δρομολογεί την άμεση πρόληψη εκατοντάδων Τούρκων εργαζομένων. Τα δημοσιεύματα αυτά, θυμίζουμε, προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο Αριστοτέλη και τον Δήμαρχο Βαλιάνο, με αίτημα τις διευκρινίσεις από την εταιρεία για επιβεβαίωση ή διάψευση των εν λόγων ισχυρισμών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας προέρχεται από την τοπική κοινωνία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και αυτό παραμένει διαχρονικός μας στόχος, σήμερα και στο μέλλον,» τόνισε η ΈρικαΞηρουχάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων στην Ελληνικός Χρυσός.«Η φημολογούμενη απόφαση ανάθεσης του κατασκευαστικού έργου των Σκουριών σε τουρκική εταιρεία δεν υφίσταται, όπως δεν υφίσταται απόφαση για μαζική πρόσληψη εργαζομένων από την ίδια χώρα

Σύμφωνα με την κα. Ξηρουχάκη, η δέσμευση της εταιρείας για προτεραιότητα τοπικών εργαζομένων παραμένει ακλόνητη, προσθέτοντας: «Η προτεραιότητα ήταν και παραμένει το 90/10 στη λειτουργία των μεταλλείων μας. Ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας προέρχεται από την τοπική κοινωνία και είμαστε περήφανοι γι’αυτό. Η Ελληνικός Χρυσός είναι ο νούμερο ένα εργοδότης της περιοχής, ενώ το περίπου 50% των εργολαβικά απασχολούμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν μετεγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή συμβάλλοντας περαιτέρω στην τοπική ανάπτυξη. Επιπλέον, η εκπαίδευση τόσο δικού μας όσο εργολαβικού προσωπικού στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης της Ελληνικός Χρυσός επιτρέπει την ένταξη εργαζομένων ακόμα και με περιορισμένη εμπειρία, καθώς τους προετοιμάζει με τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να εντάσσονται γρήγορα στο έργο μας, τόσο στην κατασκευαστική του φάση όσο στη μετέπειτα λειτουργία του.»

«Το έργο των Σκουριών συνεχίζει δυναμικά την πορεία του ως παράγοντας τόνωσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης στη τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί, με απτή απόδειξη το πρόσφατο αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από υποψήφιους εργαζομένους κατά τις πρόσφατες στοχευμένες δράσεις πρόσληψης της εταιρείας, οι οποίες προσέλκυσαν περισσότερα από 1.500 βιογραφικά. Από αυτά, ωστόσο τα περισσότερα είναι αξιοποιήσιμα κυρίως στην φάση λειτουργίας του μεταλλείου, μετά την κατασκευή του.» Τα παραπάνω ανέφερε στο halkidikipolitiki.gr ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός, προσθέτοντας ότι «οι αξιολογήσεις δεξιοτήτων έχουν ξεκινήσει και ήδη έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις χειριστών και προσωπικού συντήρησης με την άφιξη σημαντικού εξοπλισμού εξόρυξης.

«Παρά τις προκλήσεις, το έργο στις Σκουριές επιταχύνεται με επιτυχία, υπερβαίνοντας πλέον τη ζήτηση για εργάτες σκυροδέματος, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική του έργου στην προσέλκυση τοπικού και περιφερειακού εργατικού δυναμικού,» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας: «Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οι προσλήψεις αυτές είναι αποτέλεσμα της εντατικής αναζήτησης προσωπικού που εφαρμόσαμε ως εταιρεία καθώς και οι εργολάβοι μας, με γνώμονα πάντα τον στρατηγικό στόχο της εταιρείας να απορροφά πρωτίστως ντόπιο εργατικό δυναμικό.Σύντομα, θα χρειαστούμε νέες ειδικότητες κατασκευών σε δομικές και μηχανολογικές εργασίες, στις σωληνώσεις, τα ηλεκτρομηχανολογικά και τους αυτοματισμούς.Απευθυνόμαστε πρωτίστως στην τοπική κοινωνία και επεκτεινόμαστε περιφερειακά, όταν η προσφορά εργασίας, δεν ανταποκρίνεται στην από μέρους μας ζήτηση, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για συγκεκριμένες ειδικότητες με συγκεκριμένες δεξιότητες

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η δεδομένη στενότητα στην προσφορά εργασίας και δη στις κατασκευές, εντατικοποίησε την αναζήτηση προσωπικού, με την τοπική αγορά ωστόσο να παραμένει ο βασικός πυλώνας εξεύρεσης προσωπικού.

Η στενότητα στην αγορά εργασίας και δη στον κατασκευαστικό τομέα φαίνεται να έχει μακροχρόνιο υπόβαθρο επηρεάζοντας τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, ο τομέας των κατασκευών έχει πληγεί σημαντικά σε επίπεδο διαθεσιμότητας κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Μάλιστα, οι φορείς επισημαίνουν επίμονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ολόκληρο τον κλάδο, ο οποίος κατατάσσεται στην 4η θέση σε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού ακολουθώντας την εστίαση, τις τέχνες και την παροχή νερού, ενώ παράλληλα από τους παραγωγικούς κλάδους έρχεται πρώτος ως προς τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.

«Οι Σκουριές αποτελούν ένα έργο-ορόσημο για την Ελληνικός Χρυσός και μία μακροχρόνια επένδυση για την τοπική κοινωνία, η οποία δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, απασχολεί δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις και έχει ήδη μεταφραστεί στη δημιουργία ενός προγράμματος κοινωνικών επενδύσεων ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων με πληθώρα δράσεων που προσφέρουν σημαντικό έργο ανάπτυξης στην περιοχή. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου περιβαλλοντική παρακολούθηση και αποκατάσταση, καθιστούν το έργο πρότυπο για τον μεταλλευτικό κλάδο.» ανέφερε η κα Ξηρουχάκη.

 

Νωρίτερα, απευθυνθήκαμε και στον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι υπήρξε προ ημερών σχετική συνάντηση με τη Διοίκηση της Eldorado, παρόντος του Προέδρου της GeorgeBurns.

«Εμάς μας ενδιαφέρει, όταν δημιουργείται αντικείμενο απασχόλησης στην μεταλλευτική δραστηριότητα, να έχει την απόλυτη προτεραιότητα το εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη στη λογική της αναλογίας 90/10», υπογράμμισε ο κ. Βαλιάνος.  «Όταν αυτό δεν συμβαίνει, υπάρχει πρόβλημα, όποιοι κι αν είναι εκείνοι που ενδεχομένως μεθοδεύεται να έρθουν, είτε είναι 50, είτε 150, είτε 300. Αυτό επισημάναμε δημοσίως με ανακοίνωσή μας, αμέσως μετά τα σχετικά δημοσιεύματα. Το ίδιο υπογραμμίσαμε και σε συνάντηση που είχαμε προ ημερών με αντιπροσωπεία της Eldorado, παρόντος του Προέδρου της κ. Μπερνς, συνάντηση που προς τιμήν του επεδίωξε ο ίδιος ο κ. Μπερνς για να μας ενημερώσει.
Εμείς υπό το βάρος των φημών, των δημοσιευμάτων και των αντιδράσεων που ευλόγως προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία, συνοψίσαμε τη θέση μας σε τρία πράγματα που ζητήσαμε: 1ον) Δημόσια διαβεβαίωση από την πλευρά της Επενδύτριας Εταιρείας, πως δεν θα πραγματοποιηθεί η φημολογούμενη μαζική πρόσληψη εκατοντάδων ή δεκάδων Τούρκων εργαζόμενων με ή χωρίς τουρκική κατασκευαστική εταιρεία να μεσολαβεί. 2ον) Να πραγματοποιηθεί άμεσα δημόσια Ανοιχτή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για εργασία στο έργο κατασκευής των Σκουριών, είτε από τον ίδιο τον Ελληνικό Χρυσό, είτε από τις εργολαβικές εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο και -το σημαντικότερο- με σαφή περιγραφή του αριθμού θέσεων εργασίας ανά ειδικότητα και των προσόντων που απαιτούνται για κάθε θέση. Και μόνο αν δεν καλυφθεί αυτή η πρόσκληση από το ενδιαφέρον του εργατικού δυναμικού του Δήμου μας – μόνο τότε επαναλαμβάνω- να εξεταστούν άλλες επιλογές. 3ον)
 Να υπάρξει δημόσια ενημέρωση για την σαφή προοπτική αξιοποίησης των εκατοντάδων – άνω των χιλίων- βιογραφικών που συγκεντρώθηκαν στην πρόσφατη σχετική διαδικασία της επενδύτριας εταιρείας, αλλά και για το κατά πόσον η προοπτική αξιοποίησης στη λειτουργική φάση, αναιρεί το δικαίωμα ή την δυνατότητα απασχόλησης στην κατασκευαστική φάση και το αντίστροφο.
Έναντι αυτών των αιτημάτων, οφείλω να ομολογήσω ότι εισπράξαμε διάθεση συναίνεσης, συναντίληψης και ανταπόκρισης από την πλευράς της
Eldorado. Περιμένουμε όμως τη διάθεση αυτή να την δούμε να εκφράζεται και στην πράξη και όχι μόνο προφορικά στις συναντήσεις μας. Δεν είμαι εγώ αυτός που οφείλω να ανακοινώσω στο κοινό, τι είναι ψέμα και τι είναι αλήθεια, απ` όσα δημοσιεύονται για τα σχέδια της επενδύτριας εταιρείας. Αυτό αποτελεί δική της ευθύνη. Εγώ οφείλω -και θα το κάνω μέχρι κεραίας- να υπερασπιστώ τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την δικαίωση των προσδοκιών της τοπικής κοινωνίας κατά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, σε όλους τομείς, του περιβάλλοντος, του αντισταθμιστικού οφέλους και φυσικά της απασχόλησης.»