Έχοντας ήδη κατακτήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σφαιροβολίας δύο φορές και έχοντας ταξιδέψει για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ο Αναστάσιος Λατιφλλάρι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ηχηρά ονόματα στο χώρο του στίβου.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Xalkidiki Politiki, ο αθλητής του Α.Σ. Κενταύρου και ένα από τα πρώτα «παιδιά» του Γιώργου Μποτσκαριώβ, εξιστορεί τα πρώτα του βήματα στον χώρο, το πώς γνώρισε στο άθλημα, για τις δυσκολίες ενός αθλητή στη χώρα μας, αλλά και για τη διαχείριση του άγχους με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος σε κάθε αγώνα.
Με το βλέμμα στραμμένο από εδώ και πέρα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, ο αθλητής από τη Νέα Καλλικράτεια δε σταματάει να θέτει συνεχώς καινούργιους στόχους και γιατί όχι ακόμα και ενός νέου ατομικού ρεκόρ. Εξάλλου, γεννημένος μόλις το 1996, ο Αναστάσιος Λατιφλλάρι έχει ακόμα πολλά χρόνια μπροστά του για να συνεχίσει να αφήνει το σημάδι του στον κόσμο του στίβου.
Πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη σφαιροβολία;
Προήρθα σε επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα πριν από περίπου 15 χρόνια. Τη σφαίρα τη γνώρισα εντελώς τυχαία. Ένα καλοκαίρι, έτυχε να διοργανώσει ο προπονητής κάποιες αθλοπαιδιές κατά τις οποίες παρουσίαζε διάφορα αθλήματα του στίβου, μεταξύ των οποίων και αυτό. Μου άρεσε και το ακολούθησα όπως κάθε παιδάκι που κάνει ένα άθλημα. Ήμουν από τους πρώτους αθλητές του Γιώργου Μπατσκαριώβ. Ήτανε και η πρώτη φορά που ξεκινούσε μία τέτοια προσπάθεια εδώ στο χωριό. Βοηθούσε και το σωματότυπό μου για το άθλημα, επειδή ήμουν βαρύς και μεγαλόσωμος, οπότε κόλλησα απευθείας. Σημαντικός παράγοντας όμως που μας κράτησε στο άθλημα είναι και το οικογενειακό κλίμα που έχουμε με τα παιδιά και τον προπονητή. Οι διακρίσεις φυσικά ήρθαν πολύ αργότερα.
Πως αισθάνθηκες όταν κατέκτησες την πρώτη σου διάκριση;
Ήτανε πολύ ωραίο συναίσθημα η πρώτη διάκριση. Θυμάμαι την πρώτη χρονιά που είχα πάει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, δεν είχα μπει καν στον τελικό και την επόμενη χρονιά το 2012, είχα κερδίσει. Για μένα ήταν πολύ σημαντική διαδικασία. Αυτό ήταν φυσικά που με ώθησε και με πείσμωσε ακόμα περισσότερο.
Σε ποιες χώρες έχεις ταξιδέψει ως αθλητής και τι θυμάσαι από αυτές;
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και ειδικά όταν ταξιδεύω για να κάνω αυτό που αγαπάω, την σφαίρα. Έχω πάει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις ΗΠΑ και στην Αλγερία. Για εμένα το περσινό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών γυναικών ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Ήταν μία φοβερή διοργάνωση. Φυσικά το Παγκόσμιο και η Ολυμπιάδα είναι στόχος κάθε αθλητή που κάνει στίβο, γιατί είναι από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Μακάρι στο μέλλον να έρθει και μία διάκριση σε αυτούς τους αγώνες.
Ποιες είναι οι σκέψεις που κάνεις σε έναν αγώνα και πώς καταφέρνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου;
Σίγουρα η διαχείριση του άγχους είναι μία δύσκολη διαδικασία η οποία θέλει διαρκή προσπάθεια. Προσωπικά έχω μιλήσει με κάποιον ειδικό για ένα διάστημα, ο οποίος με βοήθησε αρκετά. Νομίζω πρέπει να βγάλεις από το μυαλό σου την κάθε πίεση και οτιδήποτε σε αγχώνει, προκειμένου να μπορέσεις να το απολαύσεις. Να μην σκέφτεσαι δηλαδή ότι πρέπει να αποδείξεις κάτι. Όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο πλέον δεν υπάρχει άγχος.
Εσύ θεωρείς ότι το έχεις κατακτήσει αυτό το σημείο ή βρίσκεσαι ακόμα στη διαδικασία;
Εγώ απολαμβάνω την κάθε εμπειρία μου. Το άγχος δεν υπάρχει, παρά μόνο το φυσιολογικό στρες του αγώνα, αλλά σκοπός είναι αυτό να προσπαθείς να το στρέψεις υπέρ σου. Όλοι οι αθλητές περνούν από αυτή τη διαδικασία.
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αθλητής στην Ελλάδα;
Γενικά ο στίβος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν πολύ παραμελημένος. Σιγά σιγά γίνονται πράγματα, ανακαινίζονται στάδια και εμάς εδώ στην περιοχή μας αρχίζουν και δημιουργούνται εγκαταστάσεις, κάποιες είναι έτοιμες, κάποιες όχι ακόμα. Ελπίζουμε να γίνουνε και άλλες, γιατί έχουμε πολλούς πρωταθλητές και ίσως να βγάλουμε κι άλλους.
Σας έχει ήδη παραχωρηθεί ένα ανακαινισμένο γυμναστήριο, ενώ αναμένεται να κατασκευαστεί ένα Γήπεδο Ρίψεων στην περιοχή. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.
Βεβαίως. Πρόκειται για ένα project που υλοποιείται από την Bwin σε συνεργασία με τον Δήμο, ο οποίος παραχώρησε τον χώρο. Μας έκαναν ένα γυμναστήριο για αποκλειστική δική μας χρήση, που είναι πλήρως εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία. Μιλάμε για έναν φοβερό χώρο. Είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους της Bwin που μας στηρίζουν και μας βοηθάνε. Τώρα ετοιμάζεται το Γήπεδο Ρίψεων στη Νέα Ηράκλεια, που με την ολοκλήρωσή του θα προπονούμαστε εκεί.
Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό εργάζεσαι και ως φυσικοθεραπευτής. Πόσο εύκολο είναι να τα συνδυάζεις;
Δεν είναι αρκετά εύκολο, αλλά νομίζω στην Ελλάδα ένα 80% των αθλητών πρέπει να εργάζεται προκειμένου να μπορεί να βιοπορίζεται. Δυστυχώς δεν είμαστε στην Αμερική.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Τώρα σειρά έχει το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Φυσικά από αυτό θα εξασφαλιστούν και οι προκρίσεις για το Παγκόσμιο. Ελπίζουμε σε μία καλή διάκριση.
Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου