“Το 2023 καιροφυλακτούν δύο γεγονότα που φέρνουν την γείτονα σε κρίσιμη καμπή: Το πρώτο είναι τα εκατοντάχρονα του τουρκικού κράτους και η μανία του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Το δεύτερο είναι οι εκλογές και το ενδεχόμενο όχι μόνο να τις χάσει, αλλά και να βρεθεί διωκόμενος από τους αντιπάλους του. Και αυτό δεν το αντέχει. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, μα δεν τα καταφέρνει. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, αλλά δεν του βγαίνει. Μετατρέπεται έτσι το 2023 σε χρονιά που κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Κάνει απρόβλεπτες τις επόμενες κινήσεις του, τόσο στο εσωτερικό πεδίο, όσο και στο διεθνές. Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δίνουμε έμφαση στην αποτροπή αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε πρόκληση”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα ThePresident.gr.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε η Πατρίδα μας να είναι δύναμη σταθερότητας, γέφυρα Ανατολής και Δύσης, ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος. Να έχει ισχυρή φωνή στη διεθνή κοινότητα, που λογαριάζεται από εταίρους και συμμάχους. Να αναπτύσσεται δυναμικά, να αναβαθμίζει τις δομές και τις λειτουργίες του κράτους, να βελτιώνει την καθημερινότητα και τα εισοδήματα των πολιτών. Θέλουμε, με μια κουβέντα, μια Ελλάδα που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Και αυτό αποτελεί ήδη απτό γεγονός σε πλήρη εξέλιξη. Αυτούς τους στόχους έταξε και αυτούς υπηρετεί -πετυχαίνοντας ήδη σημαντικά αποτελέσματα- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας.
Κόντρα στην προοπτική και τη βούλησή μας, αντιτάσσεται ο εξ Ανατολών ταραξίας της ευρύτερης γειτονιάς μας. Από το 1973, η Τουρκία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις και προκαλεί επεισόδια που φέρνουν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ξεκίνησε με τη διεκδίκηση τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Προχώρησε στην αμφισβήτηση του FIR Αθηνών και της έκτασης του εθνικού εναέριου χώρου μας. Άρχισε -από το 1974- να απειλεί με πόλεμο στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αρνείται το δικαίωμα των νησιών να έχουν -όπως ρητά ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας- ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός νησίδων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται στις Συνθήκες, άρα δεν δόθηκαν στην Ελλάδα και αποτελούν δήθεν «γκρίζες ζώνες». Έφτασε τώρα στο σημείο να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά υποστηρίζοντας ότι δόθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατικοποίησης. Παρατάσσει απέναντί τους τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Κυκλοφορεί χάρτες με τα νησιά μας, ακόμη και την Κρήτη σε νεο- οθωμανικά όνειρα «Γαλάζιας Πατρίδας». Αρνείται τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και απειλεί πως μπορεί να έρθει κάποια νύχτα.
Όπως είναι καλά γνωστό η στρατηγική αυτή δεν εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν και δεν εκφράζεται μόνο από αυτόν. Πολλές φορές μάλιστα η τουρκική Αντιπολίτευση ακούστηκε να τον καταγγέλλει με το ερώτημα «γιατί τα λέει και δεν τα κάνει». Το 2023, ωστόσο, καιροφυλακτούν δύο γεγονότα που φέρνουν την γείτονα σε κρίσιμη καμπή: Το πρώτο είναι τα εκατοντάχρονα του τουρκικού κράτους και η μανία του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Το δεύτερο είναι οι εκλογές και το ενδεχόμενο όχι μόνο να τις χάσει, αλλά και να βρεθεί διωκόμενος από τους αντιπάλους του. Και αυτό δεν το αντέχει. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, μα δεν τα καταφέρνει. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, αλλά δεν του βγαίνει. Μετατρέπεται έτσι το 2023 σε χρονιά που κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Κάνει απρόβλεπτες τις επόμενες κινήσεις του, τόσο στο εσωτερικό πεδίο, όσο και στο διεθνές.
Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δίνουμε έμφαση στην αποτροπή αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε πρόκληση. Δεν συζητάμε -καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει- τις οθωμανικές αξιώσεις. Κι αυτό γιατί ένα και μόνο θέμα υπάρχει σε εκκρεμότητα: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και η οριοθέτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στις προκλήσεις και τις απειλές που εκτοξεύουν. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ενισχύοντας ταυτόχρονα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, διευρύνοντας και αναβαθμίζοντας τις συμμαχίες μας.