Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αιχμηρή είναι η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο κύμα αποχωρήσεων από δεκάδες στελέχη του. Μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για μία διάσπαση «χωρίς πολιτικό επίδικο και ουσιαστική διαφωνία» και τονίζεται πως «η Ιστορία θα κρίνει».
Οι εξελίξεις αυτές και οι πρώτες κινήσεις της ηγεσίας την επόμενη μέρα, μετά την αποχώρηση των εννέα βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει στις 16:00 υπό τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινωθεί νέα ηγετική ομάδα του κόμματος με τη μορφή του Πολιτικού Κέντρου, ενώ ο πρόεδρος θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει από τους εννιά να παραδώσουν τις έδρες τους.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, για την ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.
Σε πολιτικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και εστάλη και στους γραμματείς του κόμματος, οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν να φύγουν από το κόμμα. «Για μια πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε», είναι το βασικό μήνυμα των αποχωρησάντων. Κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι αναδείχθηκε δημοκρατικά και πορεύεται αντιδημοκρατικά, ενώ όπως- αναφέρουν στο κείμενό τους- “έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνηση Δημοκρατίας”.
Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για μία «πολύ δύσκολη απόφαση» και επιβεβαίωσε ότι επίκειται ο σχηματισμός νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Την απόφασή του να μην είναι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε στην ηγεσία του κόμματος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ παράλληλα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος.
«Δεν φύγαμε γιατί ηττηθήκαμε αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διέρρηξε τις σχέσεις του με την Αριστερά. Είμαι περήφανη για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που φεύγει κατά χιλιάδες από τη βάση γιατί δεν θέλουν να χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Εμείς συνεχίζουμε το συναρπαστικό μας ταξίδι στην Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Πέτη Πέρκα.
«Όλα καλά, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει» είπε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήταν ένα προαναγγελθέν σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται σήμερα, μια όχι ευχάριστη κατάσταση αναμφίβολα, μια ιδιαίτερη συνθήκη για μας, αλλά είναι σεβαστή η άποψη και η διαδρομή των συναδέλφων βουλευτών» είπε ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στην ΕΡΤ.
Μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής ο Παύλος Πολάκης σχολίασε την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου λέγοντας: «Είναι δύσκολο να πεις μια γνώμη για μία διάσπαση που γίνεται, επειδή οι ηττημένοι της δημοκρατικότατης εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας νέου προέδρου, από την επόμενη ημέρα άρχισαν να υπονομεύουν και οδήγησαν με συνειδητό και σχεδιασμένο τρόπο στην αποχώρησή τους, τώρα». «Ουσιαστικά βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ως κόμμα μίας χρήσης που θα περάσει όπως και τα προηγούμενα στη λήθη της ιστορίας», πρόσθεσε.
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι «σήμερα οι εξελίξεις μας κάνουν να αναλογιστούμε ποια ήταν η κατάληξη όλου εκείνου που ξεκίνησε πριν χρόνια που θα έσωζαν την Ελλάδα, την Ευρώπη, που έταζαν στους πάντες τα πάντα και που χρησιμοποίησαν ως όπλα τους τον μηδενισμό και τις επιθέσεις».
Αλλάζει το κοινοβουλευτικό τοπίο
Μετά και τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν προβεί τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 36 βουλευτές, όταν το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετρά 32 βουλευτές.
Στα επόμενα βήματα πρέπει να περιμένουμε τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους 9+2 (Τσακαλώτο και Πέρκα). Θα αποτελούν την 7η κατά σειρά Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σύνολο εννέα Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (α.16) θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στον πρόεδρο της Βουλής που θα πρέπει να περιέχει τον τίτλο του Κόμματος, τα ονόματα των μελών και του Προέδρου της. Ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Χαρίτσης ο οποίος φέρεται να είναι ο επικεφαλής της νέας ΚΟ και απάντησε: “Εν καιρώ θα γίνουν όλα”. Η πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία τους αναμένεται να είναι στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού.