Θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι σαρωτικοί έλεγχοι σε συνταγές φαρμάκων αλλά και διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παρατυπίες και απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Οι χθεσινές κραυγαλέες περιπτώσεις που γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατέδειξαν ότι το σύστημα παρακολούθησης διακίνησης των φαρμάκων είναι διάτρητο εδώ και καιρό, γι’ αυτό και πλέον επιχειρείται να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Εξάλλου με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργού υγείας, εάν περιοριστούν οι απάτες αυτές από γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν προφανώς για να έχουν οικονομικό όφελος, μπορεί να εξοικονομηθούν ακόμη και 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την κοινωνική ασφάλιση.

Η γνωστοποίηση πάντως αυτής της απάτης από γιατρούς σε όλη τη χώρα δεν έγινε τυχαία την Τετάρτη (16/10). Ο υπουργός Υγείας βρίσκεται σε μία εξαιρετικά πιεσμένη θέση καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, διατυπώνουν τις έντονες αντιδράσεις τους μετά το άγριο κούρεμα στα νοσοκομειακά φάρμακα που αγγίζει το 83%. Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να περιορίσει με κάθε τρόπο τη φαρμακευτική δαπάνη προκειμένου να μην πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία 8 στα 10 φάρμακα και η πολιτεία μόνο 2 στα 10.

Η εξοικονόμηση αυτή θα έρθει τόσο μέσω του ΕΟΠΥΥ με τον περιορισμό της απάτης σε βάρος του οργανισμού, αλλά και με άλλα μέτρα που έχει γνωστοποιήσει ο υπουργός υγείας.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, κάθε μήνα αποστέλλονται 34.625 προειδοποιητικά σημειώματα σε γιατρούς που φέρονται να έχουν κάνει υπέρβαση συνταγών με βάση την ειδικότητά τους.

Έλεγχοι και σε βιταμίνες

Πάντως, μετά τις συνταγές φαρμάκων, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι βιταμίνες καθώς ήδη στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται οι πρώτοι 15 γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούσαν κατά δεκάδες σκευάσματα βιταμινών με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι άλλοι χορηγούσαν ακριβά φάρμακα.

Εάν διαπιστωθεί ότι και αυτοί οι 15 γιατροί παρανομούσαν, θα τους επιβληθεί σε πρώτη φάση η ποινή του αποκλεισμού από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο προϋπολογισμός για τις βιταμίνες ήταν 110 εκατ. ευρώ μέχρι πριν από δύο χρόνια, ενώ πλέον η δαπάνη «κουρεύτηκε» με νέους περιορισμούς που επέβαλε το υπουργείο Υγείας και πια κινείται στα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Σάρωμα» και στις διαγνωστικές εξετάσεις

Από την άλλη, σαρωτικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν και στις διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες κάποιοι συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια χωρίς καμία υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ να πραγματοποιεί σχετικούς ελέγχους.

Κάτι βέβαια που δεν είναι επίσης τυχαίο καθώς πριν από περίπου 2 χρόνια καταργήθηκε ο μηχανισμός ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, η ΥΠΕΔΥΦΚΑ και στη θέση της δημιουργήθηκε ένα ολιγομελές τμήμα για να πραγματοποιεί αυτούς τους ελέγχους.

Πλέον με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr το κομμάτι της ελέγχων αναμένεται να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ωστόσο, εξαιτίας των διαμαρτυριών που διατυπώνονται τις τελευταίες εβδομάδες από τους εργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ο υπουργός υγείας -σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr- έδωσε εντολή στον ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει αντίστοιχους ελέγχους όπως και με τα φάρμακα.

Στο στόχαστρο θα μπουν όλα τα παραπεμπτικά που γράφονται από το ιατρικό σώμα κυρίως για τις απεικονιστικές εξετάσεις που έχουν και υψηλό κόστος. Ο έλεγχος θα γίνεται με τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, ενώ θα αξιοποιηθεί και το σύστημα PACS που είναι το ψηφιοποιημένο σύστημα αποτύπωσης και καταγραφής των εικόνων από τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι ελεγκτές θα ελέγχουν τόσο τα παραπεμπτικά, όσο και αν πραγματοποιήθηκε μια διαγνωστική εξέταση, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι στον ΕΟΠΥΥ χρεώνονται εξετάσεις που συνταγογραφούνται αλλά δεν υλοποιούνται ποτέ.

ethnos.gr