Συνελήφθη η Εύα Καϊλή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά

    Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε η Βελγική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ, ενώ δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με δημοσίευμα βελγικών ΜΜΕ L’ Echo και Le Soir, βρίσκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Ο τίτλος L’Echo, μάλιστα, αναφέρει ότι η κ. Καϊλή προφυλακίστηκε.

    Τι γράφει η ανακοίνωση των βελγικών αρχών

    Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ευρωβουλής».

    Και συνεχίζει: «Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή που ηγείται της έρευνας στις Βρυξέλλες. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή». «Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση καταλήγει με την αναφορά ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ ο Τύπος θα λάβει ενημέρωση με νέες ανακοινώσεις εάν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.

    Η αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου

    Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή βρίσκεται υπό κράτηση από το βράδυ της Παρασκευής. Το Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

    Συγκεκριμένα, έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. «Υπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή.

    Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

    Είχε προηγηθεί η διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

    Οι προσαχθέντες

    Πέραν της Εύας Καϊλή, πέντε άτομα προσήχθησαν και κρατούνται από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκεται ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και ο πατέρας της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική L’Echo, η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

    Πληροφορίες αναφέρουν η κ. Καϊλή φαίνεται πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι αρχές άρχισαν αν έχουν στοιχεία στα χέρια τους. Σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ, το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανκέρι και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του.

    Οι προσαγωγές έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

    Χθες το βράδυ έγινε έφοδος στο σπίτι του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα – ο ίδιος δεν βρίσκεται υπό κράτηση.

    Πηγή: kathimerini.gr