Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της δήλωσης των 27 κατά την τηλεδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου, των διαπραγματεύσεων των ευρωπαϊκών θεσμών με τις τουρκικές αρχές και των τηλεδιασκέψεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας προς της Συνόδου, αλλά και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας μετά τη Σύνοδο, Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ θα κληθούν να εξηγήσουν στον Ρ.Τ.Ερντογάν τις θέσεις των 27 και συγκεκριμένα τη θετική ατζέντα και τις προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν θα εξειδικεύσουν προς το συνομιλητή τους τις δυνατότητες για εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ (ώστε να περιλάβει τις υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις), τις δυνατότητες αύξησης της κινητικότητας προσώπων (μεταξύ των οποίων είναι και η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων – τηρουμένων των σχετικών προαπαιτούμενων, όπως ο ορισμός της τρομοκρατίας) και την επανέναρξη των διαλόγων υψηλού πολιτικού επιπέδου (Υπουργοί με θεματικούς Επιτρόπους). Επιπλέον θα εξετάσουν μαζί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν τη δυνατότητα επέκτασης της δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό.
Σε σχέση με το τελευταίο οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν θα προτείνουν στον Ρ.Τ.Ερντογάν επέκταση και ανανέωση της υφιστάμενης δήλωσης και θα εξερευνήσουν τις προθέσεις της άλλης πλευράς ως προς το ποσό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, το πόσο που προτίθεται να διαπραγματευτεί η ΕΕ είναι αντίστοιχο του ισχύοντος, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό (δηλαδή λίγο πάνω από 6 δισ. ευρώ) για ίσο αριθμό ετών, με μια προσθήκη στο εύρος της κάλυψης: τις υποδομές. Εντολή για το ποσό δεν έχουν λάβει οι δύο Πρόεδροι από τη Σύνοδο, αλλά η πρόθεση των 27 είναι να διατηρηθεί το status quo.
Ως προς το σκέλος των προϋποθέσεων, αυτές έχουν οριστεί στη δήλωση των 27: θετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό, συνεργασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο και αντιστροφή της αρνητικής τάσης σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.
Ειδικά το τρίτο συνδέεται και με το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων της χώρας από το 2018 και θα τεθεί και σε αυτή τη βάση. Σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μήνυμα θα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία, να μην υπάρξει επιστροφή γεωτρύπανων, ή έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και οι διαφορές με την Ελλάδα να επιλυθούν βάσει του διεθνούς δικαίου, αν απαιτείται με παραπομπή τους στη διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι δύο Πρόεδροι θα εξηγήσουν στον Ρ.Τ.Ερντογάν τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα σε κάθε φάση τους, με το ίδιο καθεστώς που ήταν στο Κραν Μοντανά.
Επιπλέον οι δύο Πρόεδροι θα εξηγήσουν στον Ρ.Τ.Ερντογάν το εύρος και την κλίμακα της οικονομικής εξάρτησης της Τουρκίας από την ΕΕ και τα προφανή οφέλη στην οικονομία της χώρας από την κανονικοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εφόσον η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της ηρεμία και της συνεννόησης με τα κράτη μέλη.
Πηγή: real.gr