Πλησιάζει και φέτος η μεγαλύτερη γιορτή που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στα Νέα Μουδανιά του δήμου Νέας Προποντίδας. Ένας αγώνας δρόμου, ο 4ος κατά σειρά που δεν είναι άλλος από τον “Γίνε Specialistas”, και που έχει στόχο την προσφορά στην τοπική κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Γιατί Specialistas γίνεσαι όταν ξεπερνάς τα στερεότυπα, αγκαλιάζεις το διαφορετικό και ανακαλύπτεις την ομορφιά του «μαζί». Γίνεσαι όταν πραγματικά το θέλεις, όταν είσαι αποφασισμένος να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, να συμπαρασταθείς τον άλλο στη δυσκολία, να συμμετέχεις στους αγώνες, να συμβαδίσεις στη ζωή!

Ο φετινός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου με την διοργάνωση όπως κάθε φορά του δήμου Νέας Προποντίδας, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά όσον αφορά την πραγματοποίηση αυτού, αλλά και την εξέλιξη του, αλλά και με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που φέτος θα τελεί υπό την αιγίδα του. Ένας αγώνας που δεν έχει σκοπό τη νίκη, αλλά το μήνυμα του «μαζί», της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης. Ένας αγώνας που κάθε χρόνο στοχεύει και κερδίζει, ένας αγώνας ψυχής.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια, όταν το Ειδικό Σχολείο του δήμου Νέας Προποντίδας, οι εκπαιδευτικοί και οι φίλοι αυτού συμμετείχαν στον διεθνή Μαραθώνιο “Μέγα Αλέξανδρο”. Αμέσως τους ήρθε στο μυαλό να διοργανώσουν κάτι παρόμοιο στο δικό τους δήμο, τον δήμο Νέας Προποντίδας και έτσι επισκέφθηκαν το 2019 τον δήμαρχο Μ. Καρρά, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη συμφώνησε, ώστε το όραμα αυτών των άξιων εκπαιδευτικών και ανθρώπων να γίνει πράξη.

Όπως αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ο διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στην Πορταριά και εμπνευστής αυτής της μεγάλης διοργάνωσης, Ανδρέας Κασκανιώτης, η ιδέα τους βρήκε άμεσα ανταπόκριση, ο δήμος την αγκάλιασε ιδιαιτέρως και έτσι ο πρώτος αγώνας “Γίνε Specialistas” πραγματοποιήθηκε το 2019: «Το 2019 ξεκινήσαμε αυτόν των αγώνα-δρώμενο με τίτλο “γίνε Specialistas”. Η ανταπόκριση του  κόσμου και η συμμετοχή ήταν τεράστια. Δεν έλειπε κανείς, γίναμε όλοι Specialistes και αυτό μας έδωσε τη δύναμη για τη συνέχεια. Κάπως έτσι φθάνουμε στον 4ο αγώνα».

Υπογραμμίζεται ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, στο ξεκίνημα αυτής της γιορτής, αυτού του αγώνα “Γίνε Specialistas” συνέλαβαν τα μέγιστα πέρα από τον κ. Κασκανιώτη και άλλες δύο γυναίκες εκπαιδευτικοί. Η κα. Στέλλα Κατσιόλα, κοινωνική λειτουργός και η κα. Αθανασία Εμμανουηλίδου η νηπιαγωγός και νυν αντιδήμαρχος στο δήμο Νέας Προποντίδας. Μάλιστα η κα. Κατσιόλα ήταν αυτή που σκέφτηκε και το όνομα “Specialistas”, καθώς σπεσιαλίστας σημαίνει κάτι το ξεχωριστό και η σκέψη της  ήταν και παραμένει πως «ξεχωριστοί είμαστε όλοι». Ακόμη σε όλο αυτό σώμα και ψυχή καταθέτει η επιτροπή του αγώνα που πλαισιώνεται από την κα. Ελευθερία Κεφάλα, υπεύθυνη του γραφείου τύπου του δημάρχου κ. Μανώλη Καρρά, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Σαρόγλου, υπεύθυνος των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων του δήμου.

Στη συνέχεια κ. Κασκανιώτης εξηγεί ότι αγώνες δρόμου υπάρχουν πολλοί. Ο αγώνας όμως “Γίνε Specialistas” είναι διαφορετικός: «Δεν είναι μία καθαρά αθλητική εκδήλωση. Είναι μία γιορτή συμπερίληψης. Σαν Ειδικό Σχολείο είμαστε κάπως ανήσυχοι, είμαστε ένα σχολείο εξωστρεφές με πανελλήνια βραβεία κ.α. Αυτό που θέλουμε είναι οι μαθητές μας με τις ειδικές ανάγκες να συμμετέχουν ισότιμα σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, φεστιβάλ κ.τ.λ. με άλλα παιδιά».

Και προσθέτει: «Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχει κατηγορία ΑΜΕΑ, γιατί θέλουμε να υπάρχει ορατή αναπηρία, αλλά να είναι εντεταγμένη. Αυτός ο αγώνας είναι ένας αγώνας 1000μ. που συμμετέχουν οι τάξεις Γ’, Δ’, Ε’ δημοτικού όλων των σχολείων της Χαλκιδικής. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε μία ευκαιρία, ώστε τα παιδιά να αφήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ και να βρεθούν με άλλους συνομηλίκους για να ζήσουν αυτή την ομαδικότητα του “μαζί”, καθώς αυτό το συνολικό κινδυνεύει να χαθεί, μιας και ζούμε στην εποχή της απομόνωσης».

Ο κ. Κασκανιώτης στη συνέχεια κάνει λόγο για έναν στόχο, γνωστοποιώντας μάλιστα τα συνθήματα του αγώνα: «Ο στόχος μας είναι η συμπερίληψη, η συνύπαρξη…Άλλωστε τα βασικά συνθήματα του αγώνα είναι 3 και είναι το “συμβαδίζουμε στη ζωή”, “το συντρέχουμε στις δυσκολίες” και το “συμμετέχουμε στους αγώνες”. Αυτά πιστεύουμε, ειδικά στο Ειδικό μας σχολείο το πιστεύουμε με θέρμη και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη!».

Για τις συμμετοχές στον αγώνα και το έργο του Ειδικού Σχολείου ο παραπάνω τονίζει: «Πετυχαίνουμε να μαζέψουμε χίλιους μαθητές από όλο τη Χαλκιδική και από τη Θεσσαλονίκη ακόμη, φροντίζοντας τη δωρεάν συμμετοχή τους. Επειδή είναι συμμετοχικός αγώνας δεν έχουμε κύπελλα. Δεν μας ενδιαφέρει ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος κ.ο.κ., αλλά μας ενδιαφέρει η συμμετοχή, η χαρά στα μάτια των παιδιών, η αλληλεπίδραση με άλλα».

Όσον αφορά τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Νέας Προποντίδας και την συναισθηματική ανταπόκριση τους σε αυτή τη διοργάνωση ο κ. Κασκανιώτης απαντά: «Όλο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι έχει πολύ δουλειά. Περνάμε από όλες τις τάξεις του δήμου μας, αίθουσα-αίθουσα και ενημερώνουμε τα παιδιά γι’αυτό που πρόκειται να συμβεί. Οπότε γνωρίζουν που έρχονται και τι θα αντιμετωπίσουν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τα χαμόγελα τους και τον ενθουσιασμό τους. Αυτό που λαμβάνουμε όταν τους το ανακοινώνουμε είναι κάτι μοναδικό, υπάρχει ένας παλμός, μία ευχαρίστηση και αυτό είναι και αυτό που επιδιώκουμε βέβαια, αυτό είναι το όνειρό μας. Είναι σημαντικό ξέρετε την προσφορά που δίνουμε σε κάποιους ανθρώπους, να την βλέπουμε να γυρίζει πίσω. Νιώθουμε όμορφα, είμαστε χαρούμενοι όταν βλέπουμε να γεμίζουν τα Νέα Μουδανιά με 1000 μαθητές, άλλους 3000 αθλητές και πλήθους κόσμου».

Ενώ εξηγεί: «Δεν είναι εύκολο ξέρετε να καταφέρνεις σε μία εκδήλωση, σε έναν αγώνα να μαζέψεις τόσο κόσμο. Για τα δεδομένα της Χαλκιδικής τουλάχιστον. Και όμως αυτή η εκδήλωση μαζεύει 4000 περίπου άτομα, είναι η μεγαλύτερη για τη Χαλκιδική και εμείς με αυτή τη συλλογικότητα νιώθουμε πως κάτι κάνουμε σωστά, ότι κάτι πετύχαμε».

Όσον αφορά τις εγγραφές στον αγώνα, αλλά και τις συμμετοχές σε αυτόν δηλώνει: «Θεωρούμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 3000 εγγραφές φέτος. Υπάρχει μαζική συμμετοχή, ο κόσμος μας αγκαλιάζει, όπως βέβαια και πολλοί χορηγοί που φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία».

Πέρα από τη γιορτή και την έννοια του “μαζί” αυτή την εκδήλωση την χαρακτηρίζουν και οι στόχοι που βάζει, κάθε φορά εκείνη την ημέρα που όλοι γίνονται Specialistes. Στόχοι που σκοπό έχουν την προσφορά στη κοινωνία και των συνάνθρωπο, στόχοι που με την αγάπη όλου του κόσμου πραγματοποιούνται: «Στον αγώνα γίνε Specialistas κάθε χρόνο βάζουμε έναν στόχο και τον πετυχαίνουμε. Φέτος, όμως  έχουμε θέσει έναν μεγαλύτερο κοινωνικό στόχο που αφορά την αγορά ενός λευκού ταξί. Μία ιδέα που ξεκίνησε ήδη από τον περσινό αγώνα, μαζεύοντας ένα σεβαστό ποσό που φέτος ελπίζουμε ότι θα συμπληρωθεί και ο κοινωνικός μας στόχος θα ολοκληρωθεί», σημειώνει.

Για την ιδιότητα του λευκού ταξί και πως αυτό θα χρησιμοποιείται στον δήμο Νέας Προποντίδας ο κ. Κασκανιώτης αναφέρει: «Θα είναι ένα μεγάλο ταξί με ράντζο και ράμπα για να μεταφέρει τους συμπολίτες μας, όχι μόνο αυτούς που έχουν αναπηρία, αλλά και αυτούς που έχουν μια παροδική αναπηρία. Θα υπάρχει λοιπόν αυτό το λευκό ταξί, υπό την εποπτεία του δήμου και θα μεταφέρει τον ασθενή είτε σε δημόσια υπηρεσία είτε σε ένα νοσοκομείο» και υπογραμμίζει: «θεωρώ πως είναι μια μεγάλη κοινωνική προσφορά για τη περιοχή μας, γιατί δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αντίστοιχο. Και όποιος χρειάζεται ένα λευκό ταξί κοστίζει αρκετά χρήματα για να έρθει από Θεσσαλονίκη στα Νέα Μουδανιά για παράδειγμα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή τα 1000μ. του αγώνα για τους μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης δημοτικού είναι δωρεάν, ενώ στα 6000μ. μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 12 ετών, αλλά και ενήλικοι με κάποια μικρή συμβολή.

Ρυθμό στη μεγάλη αυτή γιορτή θα δώσουν και φέτος τα τύμπανα PARANUE με την ευθύνη για την ασφάλεια των δρομέων να αναλαμβάνει η Τροχαία. Μάλιστα το παρόν θα δώσουν όπως κάθε χρόνο και εθελοντές για τη διευκόλυνση των δρομέων, αλλά και υπάλληλοι του δήμου Νέας Προποντίδας .

Μία μοναδική εμπειρία στη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης και προσφοράς σε περιμένει. Δεν έχεις παρά να κάνεις την εγγραφή σου για να γίνεις και εσύ ένας “Specialistas” που θα αγκαλιάσει το διαφορετικό και θα καταρρίψει τα στερεότυπα!

Προλαβαίνεις! Δημιούργησε την ομάδα σου, πάρε μέρος μόνος σου, μπες σε κάποιο σύλλογο και τρέξει για να γίνεις ένας σωστός Specialistas!

Τρέξε για τη ζωή, τη χαρά, την ευτυχία! Τρέξε για τον συνάνθρωπο!