Της Μορφούλας Ντέμπλα
Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά με πολλούς μαθητές όπως φαίνεται να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με τους μαθητές άλλων σχολικών μονάδων. Θεωρείται αυτονόητο ότι όταν ξεκινούν τα μαθήματα οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στις θέσεις τους και έχουν προετοιμαστεί για τα μαθήματα που θα διδάξουν. Στην Ελλάδα όμως τι συμβαίνει; Τα αυτονόητα ισχύουν ή όχι τελικά;
Από ότι φαίνεται δεν ισχύουν, τουλάχιστον για το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Συκιάς, αφού η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει φέτος τους μαθητές του πρώην δήμου Τορώνης με δυο μόνο καθηγητές Γυμνασίου και πέντε του Λυκείου.
Και αν τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται προβλήματα, όσον αφορά την κάλυψη των θέσεων στα σχολεία της Συκιάς από εκπαιδευτικούς, φέτος το πρόβλημα όπως εξηγεί στο XalkidikiPolitiki η πρόεδρος του Λυκείου και αντιπρόεδρος του Γυμνασίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σωτηρία Κωνσταντάρα μοιάζει να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο:«Πάντα υπήρχαν προβλήματα όσον αφορά την έλευση και τελικά την παραμονή των καθηγητών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Συκιάς. Φέτος όμως η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική. Η σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, οι χαμένες διδακτικές ώρες για τα παιδιά μας, τα κενά και η έλλειψη επίβλεψης στο σχολείο…μας δημιουργούν αγανάκτηση, ανησυχία και βέβαια πολλά ερωτηματικά για το μέλλον των παιδιών μας, για την γνώση, την μόρφωσή τους, αλλά και την ασφάλεια τους, αφού βολοδέρνουν στους δρόμους, μην έχοντας να πάνε κάπου ή να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μιας και υπάρχουν μαθητές και από τα γύρω χωριά που αναγκάζονται να περιμένουν ώσπου να μπορέσει κάποιος να πάει να τους πάρει ».
Και διερωτάται: «Έγιναν ή όχι τελικά γύρω στις 10.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών; Που είναι οι καθηγητές των σχολείων της Συκιάς; Γιατί υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και πως ο νόμος το επιτρέπει αυτό;».
Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα και για την γνωστοποίηση της κατάστασης όσον αφορά την έλλειψη των καθηγητών, οι Σύλλογοι απέστειλαν από κοινού επιστολή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στους αρμόδιους υπουργούς, στους βουλευτές της Χαλκιδικής, στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας κ.α., ζητώντας άμεσα την κάλυψη των κενών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Συκιάς.
Σύμφωνα με την ίδια οι εκπαιδευτικοί έρχονται και φεύγουν, τα παιδιά δεν μπορούν να προσαρμοστούν, η ψυχολογία τους επηρεάζεται αρνητικά και επιπλέον χάνονται τα μαθήματα για την προετοιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων: «Οι οργανικές θέσεις Θεολόγου, Αγγλικών Γερμανικών, Γυμναστή, Μαθηματικών εξακολουθούν να μην είναι καλυμμένες λόγω μακροχρόνιων αδειών η αποσπάσεων. Το Γυμνάσιο Συκιάς για την ομαλή λειτουργία του χρειάζεται φιλόλογο, μαθηματικό, οικονομολόγο, φυσικό, γυμναστή, τεχνολογίας, μουσικό, εικαστικών, αγγλικών, γερμανικών και θεολόγο. Στο ΓΕΛ Συκιάς οι θέσεις φιλόλογου, αγγλικών, και φυσικής αγωγής παραμένουν ακάλυπτες, λόγω αποσπάσεων. Το Λύκειο χρειάζεται και αυτό φιλόλογο, φυσικό, μαθηματικό, θεολόγο, Οικονομολόγο, αγγλικών, γερμανικών, γυμναστή», εξηγεί και τονίζει: «Όπως αντιλαμβάνεστε το σχολείο υπολειτουργεί για να μην πούμε ότι δεν λειτουργεί καθόλου! Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για παιδεία και ότι όλα πάνε καλά υπό αυτές τις δυσχερείς συνθήκες!».
«Το πρόβλημα το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, ζητώντας να χαρακτηριστεί η περιοχή μας ως δυσπρόσιτη, ούτως ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την παραμονή των εκπαιδευτικών. Μέχρι σήμερα όμως και ενώ το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γνωστό πλέον στους κυβερνητικούς παράγοντες δεν έχει δοθεί καμία απολύτως λύση», δηλώνει η κα. Κωνσταντάρα, την ίδια ώρα που καταρρίπτει κάθε μύθο περί δυσκολίας εύρεσης σπιτιών από εκπαιδευτικούς: «Εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα, η “πρόφαση». Όταν είναι να αποδεχθούν τη θέση, προφασίζονται ότι, εκτός της μακρινής απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν βρίσκουν σπίτι για να μείνουν. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει, μιας και σπίτια υπάρχουν και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Σωματείου (enjoy.sikia.gr) που έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο “Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα για Εκπαιδευτικούς”».
Είναι άξιο να αναφερθεί ότι η Συκιά είναι ένα ζωντανό χωριό με 2.500 χιλιάδες κατοίκους και αυξημένη κίνηση από τα γύρω χωριά, διαθέτει υπηρεσίες, ιατρείο, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σούπερ μάρκετ κ.α. Μάλιστα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Συκιάς φοιτούν πάνω από 200 μαθητές, ενώ σε αυτά, εκτός από τα παιδιά που μένουν στη Συκιά πηγαίνουν και μαθητές από τις όμορες περιοχές όπως η Σάρτη, η Τορώνη, το Πόρτο Κουφό, το Καλαμίτσι.
Είναι άξιο απορίας δηλαδή, πως σε ένα τέτοιο μέρος με αυξημένες όσο ποτέ τις ανάγκες για εκπαίδευση, να μην υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί για να διδάξουν, να δώσουν την γνώση στα παιδιά, η οποία είναι ίση για όλους ανεξαιρέτως. Ποια είναι η μέριμνα του κράτους και τι κάνει, ώστε να παρέχει δωρεάν παιδεία; Έχει δώσει σε όλους τελικά η όχι τις ίδιες ευκαιρίες; Κάποιος επιτέλους θα πρέπει να το πάρει πάνω του και να το βάλει ως στόχο, να καταφέρει να κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν.
Μέχρι τότε…δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ποιότητα στην εκπαίδευση όταν τα σχολεία του Γυμνασίου και του Λυκείου στη Συκιά Χαλκιδικής, εν έτη 2024 υπολειτουργούν.