«Βάλαμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Βάλαμε στόχο να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, καθιστώντας τη Μακεδονία και τη Θράκη ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Δρομολογήσαμε σχέδιο έργων πνοής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και βάλαμε στις ράγες 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Στόχος της κυβέρνησης, έτσι όπως τον έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, να έχουν κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Να ανατοποθετηθούν, στο χάρτη του μέλλοντος, στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να πάρει και η Θεσσαλονίκη αυτά που χρόνια ζητά και δικαιούται», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Το Παρόν της Κυριακής”.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Όταν -στα μέσα του 2019- ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου ξεκινήσαμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη της οικονομίας και τη δημιουργία γόνιμου επενδυτικού περιβάλλοντος. Από την πρώτη στιγμή ωστόσο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες κρίσεις. Την υβριδική απειλή στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αλλά και να επιμείνουμε στους στόχους που είχαμε τάξει να αποδείξουμε ώστε να πάμε την Πατρίδα μας πιο ψηλά, να εφαρμόσουμε πολιτικές με πραγματικό κοινωνικό πρόσημο.
Στη διάρκεια της πανδημίας απαντήσαμε με στοχευμένα μέτρα -που ξεπέρασαν τα 43 δισ. ευρώ για να αποτρέψουμε τον διπλό κίνδυνο -των λουκέτων και της ανεργίας- και να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό. Και τα καταφέραμε. Όταν η πανδημία υποχώρησε, η οικονομία μας εκτινάχθηκε σαν συμπιεσμένο ελατήριο και ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 ξεπέρασε το 8%. Προτού προλάβουμε να πάρουμε ανάσα, βρεθήκαμε -όπως ολόκληρος ο κόσμος- αντιμέτωποι με τους οικονομικούς κραδασμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με την εφιαλτική έκρηξη των διεθνών τιμών ενέργειας, την παγκόσμια πληθωριστική έξαρση και τη νέα υφεσιακή πίεση. Και πάλι πήραμε στοχευμένα μέτρα -που ξεπέρασαν τα 13 δισ. Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία, στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Και, πρώτοι στην Ευρώπη, ελαχιστοποιήσαμε τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, για όλους.
Στο ίδιο αυτό διάστημα βάλαμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Βάλαμε στόχο να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, καθιστώντας τη Μακεδονία και τη Θράκη ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Δρομολογήσαμε σχέδιο έργων πνοής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και βάλαμε στις ράγες 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Στόχος της κυβέρνησης, έτσι όπως τον έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, να έχουν κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Να ανατοποθετηθούν, στο χάρτη του μέλλοντος, στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να πάρει και η Θεσσαλονίκη αυτά που χρόνια ζητά και δικαιούται. Να διασφαλίσει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την έκτασή της.
Με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, αποδίδουμε στη δυτική Θεσσαλονίκη ό,τι επί χρόνια στερούνταν. Είναι εκεί το υπό διαμόρφωση Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, που θα παραδοθεί εντός του έτους, η χωροθέτηση των δύο νέων νοσοκομείων, η επέκταση του μετρό, το city train. Είναι η δυτική είσοδος της πόλης ένα, ακόμη, project, αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα αποτελεί νέο τοπόσημο. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής βοηθούν σε αυτήν την προσπάθεια: Στις τακτικές επαφές μου με επενδυτές που, είτε βρίσκονται ήδη στην περιοχή (μην ξεχνάμε πως δραστηριοποιούνται εταιρείες -κολοσσοί όπως η Pfizer, η Cisco και άλλες) είτε συζητούν τη δραστηριοποίησή τους, προτείνω να δουν πίσω από τους αριθμούς. Να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής και να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Η Θεσσαλονίκη, μέσα από την ατζέντα των 30+ έργων, θα γίνει το 2030 πόλη καταλύτης στην ευρύτερη περιοχή. Έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες της προς το μέλλον και κατακτά τη θέση που της ανήκει. Αυτό που γίνεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αποτελεί τον πυρήνα ενός ευρύτερου -υπό εφαρμογή- σχεδιασμού για όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Στη Δυτική Μακεδονία συνεχίζουμε το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση. Προσαρμοζόμαστε, βέβαια, στις ανάγκες της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα “τρέχει” και ο αυτοκινητόδρομος Ε65, που ανοίγει παράθυρο ευκαιριών και ανάπτυξης στην περιοχή.
Συνεχίζουμε τη μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου για μας και τους γείτονές μας. Και αυτό σε συνδυασμό με τη νέα στρατηγική σχέση της Πατρίδας μας με τις Η.Π.Α. και την εκεί αμερικανική στρατιωτική παρουσία δίνει νέα δυναμική στην περιοχή. Την αναδεικνύουν σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, πέρα από ενεργειακό και μεταφορικό κέντρο. Η Ελλάδα αλλάζει. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αλλάζουν πιο γρήγορα. Οι πολίτες μπορούν, τώρα, να συγκρίνουν και να επιλέξουν.»