«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μαζί της γυρίζει σελίδα και η Μακεδονία και η Θράκη με συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές», τόνισε σχολιάζοντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, στον Flash 99,4 FM της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή “Blender” με τον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη. Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που κατατίθεται, συζητείται και θα εφαρμοσθεί μετά από μια πολύ δύσκολη δωδεκαετία. Είναι μια έξοδος προς το μέλλον με θετικό πρόσημο. Στα τρία αυτά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, παρ΄ότι υπήρχε ένας κυκεώνας προβλημάτων που είχαμε ν΄αντιμετωπίσουμε, ξεκινώντας απ΄ την κρίση της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε και άλλα ζητήματα που αφορούσαν θέματα εθνικά. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση μπόρεσε και κράτησε σταθερό το momentum σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Πάνω από 250 νομοσχέδια ψηφίστηκαν από αυτή τη Βουλή, την πιο παραγωγική Βουλή της Μεταπολίτευσης. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σ΄έναν Προϋπολογισμό λελογισμένο και να δώσουμε έμφαση εκεί που απαιτείται».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «υπάρχει ένας αναπτυξιακός οίστρος. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στην Ανατολική Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θράκη με πόλο την Αλεξανδρούπολη, διαμορφώνεται ένα νέο πολύ θετικό αναπτυξιακό τοπίο. Η Αλεξανδρούπολη διαμορφώνεται ως ένας κόμβος ενεργειακός, διαμετακομιστικός, διπλωματικός, ένα σημείο σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την περιοχή, όχι μονάχα για τη Βόρεια Ελλάδα. Στη Δυτική Μακεδονία, είναι σ΄εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο και πολύ σύνθετο έργο το οποίο αφορά την απολιγνιτοποίηση, με τις απαραίτητες βεβαίως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε ν΄αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, εννοώ τις μετατροπές στην ταχύτητα της εφαρμογής του εγχειρήματος. Και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ένας έντονη αναπτυξιακή πνοή όσον αφορά τις υποδομές, τις αναπλάσεις μεγάλου διαμετρήματος, τις παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας και στην καινοτομία. Αναφέρομαι στο πλάνο για την Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2030, όπου υπάρχουν 30+ έργα από τα οποία κάποια έχουν ολοκληρωθεί, κάποια βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και κάποια είναι σε επίπεδο σχεδιασμού. Αυτό που λένε κάποιοι ότι η Μακεδονία και η Θράκη έμειναν πίσω, δεν ισχύει. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μαζί της γυρίζει σελίδα και η Μακεδονία και η Θράκη με συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές».
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
«Η απάντηση σ΄ένα πανευρωπαϊκό και διεθνούς εμβέλειας ζήτημα θα πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή επίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να επιδείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο υπήρξε μια αναβολή, για τις 13 Δεκεμβρίου στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε κάποιες χώρες με την Ελλάδα να πρωτοστατεί. Θα επανέλθουμε. Θυμίζω ότι στην πρόκληση που αφορούσε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ε.Ε. επέδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά και δημιούργησε αυτόν τον μηχανισμό ο οποίος μας βοήθησε. Και ήμασταν και οι πρώτοι που τον αξιοποιήσαμε προκειμένου να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κρίση έχει εξωγενή χαρακτηριστικά και δεν οφείλεται σε μια κακή πολιτική της Κυβέρνησης».
Για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «Είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε με συγκεκριμένους γείτονες, οι οποίοι έχουν και μια συγκεκριμένη προβληματική -τις περισσότερες φορές- συμπεριφορά. Εμείς, σταθερά και αταλάντευτα, είμαστε από την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και δεν πέφτουμε σε παγίδες. Και αυτό γίνεται καθαρό σε όλα τα φόρα, στην Ευρώπη και όχι μόνο. Και κερδίζουμε καθημερινά πόντους. Η διεθνής μας θέση ενδυναμώνεται μέρα με τη μέρα. Και η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη πιο ισχυροί, ακόμη πιο περήφανοι και με εθνική αυτοπεποίθηση».
Για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης
«Η ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος είναι καταλυτική. Tα Π.Δ. έχουν μπει στη φαρέτρα της Πολιτείας -και χαίρομαι γι αυτό- όταν, ως Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, είχα δημιουργήσει το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδιασμού, του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπως μετονομάσθηκε αργότερα. Είναι ένα εργαλείο που βοηθά να προχωρούν πολύ γρήγορα μεγάλα έργα και με πολύ μεγάλη ασφάλεια σ΄όλη την ελληνική επικράτεια. Το 2017 στο συγκεκριμένο έργο δεν είχαν προβλεφθεί οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης. Το ξεπεράσαμε τώρα διότι έγιναν οι αναγκαίες ανταλλαγές οικοπέδων με τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης».