«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρχει ανάπτυξη για τον τόπο και τα οφέλη -μέχρι και το τελευταίο ευρώ- να πηγαίνουν στην κοινωνία. Σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας -όχι μονάχα τον τελευταίο χρόνο- υπάρχει μια προσπάθεια σε εξέλιξη. Αντιμετώπιση των πολλών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση, τώρα τελευταία πληθωριστική κρίση και ακρίβεια) και την ίδια στιγμή προχωράμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Πάνω από 250 νομοσχέδια μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα ψηφίστηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα», τόνισε σχολιάζοντας τα κοινωνικά μέτρα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Και πρόσθεσε: «Στη ζωή όπως και στην πολιτική, είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε. Αυτή η Κυβέρνηση είναι αυτό που κάνει. Έκανε μειώσεις σε φόρους και σε ασφαλιστικές εισφορές που έδωσαν ανάσα στην κοινωνία. Εξαντλήσαμε και εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να ενισχύσουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες των πιο ευάλωτων κατά προτεραιότητα συμπολιτών μας, με στοχευμένες παρεμβάσεις και γι΄αυτό μέσα στην περιπέτεια των πολλαπλών κρίσεων. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει, όμως, μια έντιμη προσπάθεια που αξιολογείται».
Αναφερόμενος στην ατζέντα για τη «Θεσσαλονίκη του 2030», ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι: «Πρόκειται για ένα master plan για τη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός. Ουσιαστικά είναι ένα συγκροτημένο πλάνο συνολικού προϋπολογισμού 9,3 δις ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο στο τέλος του 2030 η Θεσσαλονίκη να παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Είναι 30+ έργα δημόσια και ιδιωτικά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κάποια από αυτά έχουν γίνει, κάποια είναι σε εξέλιξη, κάποια είναι σε σχεδιασμό. Εργαζόμαστε καθημερινά για να λύνουμε προβλήματα των πολιτών. Αυτό θα αξιολογηθεί από τους ίδιους τους πολίτες όταν έρθει η ώρα. Εστιάζουμε ως Κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην καθημερινότητα των πολιτών. Και οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού κινούνται πάντα σ΄αυτό το επίπεδο».
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα σχετικά με το θέμα της κ. Καϊλή και της κ. Σπυράκη, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο περιπτώσεων, να μην υπάρχει σύγχυση. Πρέπει να είναι καθαρό αυτό. Στην περίπτωση της κ. Καϊλή θεωρώ ότι αυτό το οποίο προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημία είναι το ότι θίγεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικού συστήματος. Κάτι το οποίο είναι απαραίτητο. Διότι, εάν δεν υπάρχει μια αξιόπιστη ειλικρινής σχέση μεταξύ του πολιτικού συστήματος -είτε λέγεται Ευρωκοινοβούλιο είτε Ελληνικό Κοινοβούλιο- τότε αφήνεται ζωτικός χώρος για λαϊκιστικές και περιθωριακές δυνάμεις να υπεισέλθουν και να δημιουργήσουν προβλήματα στην ζωή της χώρας. Το δεύτερο κομμάτι είναι το ζήτημα της θωράκισης των θεσμών με τέτοιον τρόπο που ακόμα και το φυσικό πρόσωπο που είναι επιρρεπές να μην μπορεί να το επιχειρήσει».
«Νιώθουμε ότι αυτά τα τρία χρόνια, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό γίνονται τόσα πράγματα και δίνονται τόσες ανάσες στην ελληνική κοινωνία, γίνονται τόσα μεγάλα έργα, προχωρούν μεταρρυθμίσεις που δίνουν «αέρα» στην οικονομία της χώρας και έρχονται κάποια τέτοια περιστατικά που ουσιαστικά «γρατζουνάνε» μια εικόνα και αδικούν την προσπάθεια του Πρωθυπουργού που νυχθημερόν προσπαθεί και φέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Και αυτό είναι αναγνωρισμένο σε όλα τα διεθνή φόρα και από διεθνείς οργανισμούς».