Σε πανηγυρικό κλίμα τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου του Στρατωνίου και προστάτιδας των μεταλλωρύχων. Στο παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Αριστοτέλη διοργανώθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν ανήμερα της γιορτής χθες Κυριακή.
Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολούθησε περιφορά της εικόνας. Στις εκδηλώσεις παρών ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας που ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στον κόσμο. «Χρόνια πολλά και στους μεταλλωρύχους. Μια δραστηριότητα που ειδικά εδώ στα Μαντεμοχώρια τροφοδοτεί την οικονομία στην περιοχή», τόνισε ο κ. Πάνας μεταξύ άλλων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος σημείωσε πόσο σημαντικό είναι μετά από δύο χρόνια να ξαναβρίσκονται όλοι οι κάτοικοι σε αυτή τη γιορτή με τον χαρακτήρα που της δίνουν. Επίσης ευχήθηκε υγεία και σύνεση σε όλους τους αυτοδιοικητικούς «για να πορεύονται προς όφελος των συμπολιτών τους».
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος μίλησε για τον διπλό χαρακτήρα της γιορτής που τιμά τον μεταλλωρύχο. «Η ιδιαίτερη αυτή κοινωνική τάξη είναι οι άνθρωποι που φυλούν Θερμοπύλες εδώ και μαζί τους αγωνιζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και για μια ενωμένη κοινωνία. Ας έχει αυτή η περιοχή ένα λαμπρό μέλλον προστατευμένο με εμάς όλους να βοηθάμε», είπε. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακά χορευτικά και μουσική.
Το ¨παρών¨ στη γιορτή έδωσε και ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός κ. Δημήτρης Δημητριάδης.
δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ
Η Αγία Βαρβάρα και η σημασία της εορτής
Ανέκαθεν στο Στρατώνι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το χωριό. Οι Σύλλογοι ετοίμαζαν μια πλούσια γιορτή και με την αρωγή της εταιρείας που δούλευε τα μεταλλεία, οι μεταλλωρύχοι είχαν την ευκαιρία να τιμήσουν την πολιούχο τους και να γιορτάσουν τη μέρα. Έτσι και φέτος ο Σύλλογος του Στρατωνίου με μεγάλη χαρά και έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω covid, μπόρεσε και πάλι να διοργανώσει τα καθιερωμένα πολιτιστικά δρώμενα για τη μεγάλη γιορτή.
Η Αγία Βαρβάρα γιορτάζεται στην Ευρώπη ως προστάτιδα των εργαζομένων στα Μεταλλεία και Ορυχεία από το μεσαίωνα. Στην Ελλάδα η γιορτή της προστάτιδας των Ορυχείων ξεκίνησε από τα μεταλλεία Λαυρίου στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Ως Προστάτιδα του Πυροβολικού καθιερώθηκε το 1828 όπου και αναφέρεται η πρώτη σχετική τελετή με δοξολογία και παράθεση στη συνέχεια γεύματος όπου έλαβαν μέρος αξιωματικοί και οπλίτες πυρβολητές.
Ας δούμε τον βίο της Μεγαλομάρτυρος και Παρθενομάρτυρος.
Η Αγία Βαρβάρα ήταν το μοναδικό παιδί του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας και γεννήθηκε στην Ηλιούπολη της Συρίας το 218 μ.Χ. Παρόλο ότι ανατράφηκε σε φανατικά ειδωλολατρικό περιβάλλον, η Αγία φωτίστηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου, μέσω του Ωριγένη και του Βαλεντινιανού, και ασπάστηκε το Χριστιανισμό σε νεαρή ηλικία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της. Γνωρίζουμε από το βίο της Αγ. Βαρβάρας ότι προσπαθώντας να ξεφύγει από τον ειδωλολάτρη πατέρα της που ήθελε να τη σκοτώσει, ένας βράχος άνοιξε κατά τρόπο θαυμαστό και κρύφτηκε μέσα. Γι’ αυτό οι ανθρακωρύχοι όλου του κόσμου την θεωρούν προστάτριά τους.
Η Αγία Μεγαλομάρτυρας Βαρβάρα πέθανε για το Χριστό από το χέρι του ίδιου της του πατέρα, ο οποίος την αποκεφάλισε επειδή ομολόγησε την Αγ. Τριάδα. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, έγινε έξαλλος και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο Μαρκιανό, σε εποχές διωγμού των Χριστιανών.
Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως “πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται“. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Κατ’ άλλη εκδοχή κεραυνός σκότωσε και τον Μαρκιανό.
Αυτοί οι κεραυνοί έκαναν τους πυροβολητές και τους πυροτεχνουργούς να τη θεωρούν προστάτιδά τους. Παρότι τα λείψανα της βρίσκονται από το 1909 (επειδή για εννιά αιώνες βρίσκονταν στον Αγ. Μάρκο στη Βενετία, όπου τα είχαν φέρει από την Κωνσταντινούπολη) στη Μονή Σαν Τζιοβάνι ντιν Τορτσέλο, κοντά στη Βενετία, η λατρεία της είναι έντονη σε περιοχές με ανθρακωρυχεία: Σαξωνία, Σιλέτζια, Βοημία, Λορένα, Τιρόλ, Βάλεα Ζίουλουι και Τιργκου Οκνα-Ρουμανία, όπου βρίσκεται ένας μοναδικός ναός πολλά μέτρα κάτω από τη γη και που την έφτιαξαν ανθρακωρύχοι σκάβοντας σ’ ένα αλατωρυχείο. Στη Ορθόδοξη εικονογραφία ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήρι στο χέρι όντας προστάτιδα ενάντια στο αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την θεία κοινωνία. Συχνά τη συναντούμε κοντά σ΄ έναν πύργο (με τρία παράθυρα) ή κρατώντας ένα βιβλίο (για τους ετοιμοθάνατους) ή ένα κλαδί φοίνικα.