Κλιμακώνουν τη «μάχη» κατά του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΑΑΔΕ που ορίζει τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου εισοδήματος, δρομολογούν ατομικές ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για την ακύρωση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, θα ενημερώσει για την προσφυγή στο ΣτΕ και θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο δράσης με τα επόμενα βήματα. Στη συνέντευξη Τύπου θα παραστεί η ομάδα νομικής υποστήριξης που θα χειριστεί το θέμα με επικεφαλής τον καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό το νέο φορολογικό καθεστώς επικαλούμενοι κρίσεις του ΣτΕ ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση φορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος τους.
Αμφισβήτηση τεκμηρίου
Σε κάθε περίπτωση ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους φορολογούμενους να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και τον τεκμαρτό φόρο. Το τεκμήριο του εισοδήματος μπορεί να αμφισβητηθεί για αντικειμενικούς λόγους (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, ασθένεια κλπ) ή για τη διενέργεια ελέγχου. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή στην περίπτωση που ο επαγγελματίας ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό θα πρέπει να δηλώσει αναλυτικά κάθε εισόδημα και κάθε περιουσιακό του στοιχείο, από τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, δάνεια και θυρίδες, έως έξοδα για ταξίδια, σπίτια, αυτοκίνητα, δίδακτρα και δαπάνες για φως νερό τηλέφωνο.
Ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση τον τεκμαρτό υπολογισμό είναι απαιτητός, μέχρι να εκδοθεί απόφαση η οποία ανατρέπει το εκκαθαριστικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο.
Με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς:
– Η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος, είναι ανοιχτή μόνο για τους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν συμπληρώσει τους κωδικούς 443-444 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
– Για την αμφισβήτηση του φόρου, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας χάνεται.
– Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:
α) να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και
β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.
Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.
insider.gr