Της Μορφούλας Ντέμπλα
Τα πανηγύρια, αποτελούν παράδοση στα χωριά της πατρίδας μας. Είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές του χρόνου, όταν ντόπιοι κάτοικοι θα βρεθούν μαζί με φίλους και συγγενείς για να γιορτάσουν τον Άγιο τους, στην εκκλησία, το ξωκλήσι ή το μοναστήρι που φέρει το όνομά του.

Ένα τέτοιο πανηγύρι είναι και αυτό του Αγίου Παντελεήμων στον Παρθενώνα της Σιθωνίας, όπου κάθε χρόνο ο παραδοσιακός οικισμός εορτάζει την μνήμη του Αγίου με θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσία πλήθους ντόπιων και επισκεπτών που σπεύδουν να προσευχηθούν και να λάβουν την ευλογία του ανάργυρου γιατρού, Αγίου Παντελεήμονα. 

Συγκεκριμένα, παραμονή της εορτής στις 26 Ιουλίου όλοι οι δρόμοι από νωρίς οδηγούν στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Στέφανου, όπου τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά της Αγίας Εικόνας. Το ίδιο συμβαίνει και ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμων, στις 27 Ιουλίου το πρωί με την πανηγυρική θεία λειτουργία. Με ευλάβεια και κατάνυξη δεκάδες είναι οι πιστοί που παρευρίσκονται εκεί για τον μεγάλο αυτό εορτασμό, ενώ στη συνέχεια της ίδιας ημέρας ακολουθεί το παραδοσιακό κουρμπάνι που μοιράζεται στους ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες με την ευλογία του ακούραστου πατέρα Ιάκωβου. Άλλοτε βράζουν μανέστρα με κρέας σε μεγάλα καζάνια, και άλλοτε μαγειρεύουν σουπιές με κριθαράκι. Όλα περιποιημένα και πεντανόστιμα!

Παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμων, στις 26 Ιουλίου μετά την εκκλησία, εκεί στην γραφική πλατεία του χωριού, κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια στήνεται ένα μεγάλο γλέντι με χορό και φαγοπότι, ενώ οι μικροπωλητές με τους πάγκους τους έχουν ήδη στήσει και πουλάνε άλλοι μικροπράγματα, άλλοι παιχνίδια, άλλοι λαχταριστούς λουκουμάδες κ.τ.λ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Παρθενών” είναι αυτός που αναβιώνει το πανηγύρι και πραγματοποιεί τις εορταστικές εκδηλώσεις με την παρουσίαση χορευτικών τμημάτων και της χορωδίας, ενώ στη συνέχεια το γλέντι συνεχίζεται με ζωντανή μουσική, σουβλάκια και κρασί, βάζοντας άπαντες στο κλίμα του πιο… παρεΐστικου πανηγυριού για ώρες!

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γιορτάσουμε πανηγυρικά την μνήμη του Αγίου Παντελεήμων, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα με πληθώρα εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα πανηγύρι που έχει τις ρίζες του από πολύ παλιά και τα τελευταία χρόνια αναβιώνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Παρθενών με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθος κόσμου. Είναι μια ευκαιρία ο κόσμος να βγει, να ξεσκάσει, να έρθουμε όλοι πιο κοντά, μικροί και μεγάλοι. Είναι η διατήρηση των ηθών και των εθίμων μας, οι παραδόσεις μας που πρέπει να διαφυλάξουμε και να τις μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά μας», αναφέρει στο XalkidikiPolitiki η πρόεδρος του Συλλόγου “ο Παρθενών”, Άννα Χατζή, προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο να επισκεφθεί σήμερα και αύριο τον Παρθενώνα για μια μοναδική εμπειρία πανηγυριού σε ένα από τα ομορφότερα χωριουδάκια της Ελλάδας!