Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου οι δήμαρχοι, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από αίτημα που υπέβαλε το προεδρείο της ΚΕΔΕ, υπό τον πρόεδρό της Λάζαρο Κυρίζογλου πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η συνάντηση θα γίνει στις 11.30 το πρωί, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, τον οποίο η ΚΕΔΕ έχει ήδη ενημερώσει για την ατζέντα τη με τα ζητήματα, οικονομικά και θεσμικά, ενώ σε μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι απάντησε προ ημερών ο υπουργός, κατά την κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΠΕΔΚΜ, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η ΚΕΔΕ και σύσσωμοι οι δήμαρχοι ποντάρουν πολλά στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ και άλλων συναρμόδιων υπουργούν, ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθεί σε σειρά ζητημάτων, κυρίως οικονομικών, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με κίνδυνο την κατάρρευσή τους.

Τα κύρια ζητήματα που θα θέσει η ΚΕΔΕ είναι τα οικονομικά των δήμων, που αφορούν στην απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κυρίαρχα το Τέλος Ταφής, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και οι ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ, για τις οποίες οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν προ ημερών από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλ. Σδούκου σε ενημερωτική που έγινε από την ΠΕΔΚΜ στη Θεσσαλονίκη.

Κοινή θέση των αιρετών πάντως είναι ότι η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική ασφυξία, στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, με άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ μέσα στο Σεπτέμβριο και μίας ακόμη τον Οκτώβριο.

Πλην των οικονομικών, η ΚΕΔΕ θα θέσει στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς το ζήτημα της προσλήψεων για τη δημοτική αστυνομία και προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες των δήμων, καθώς λόγω των συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και των μη προσλήψεων επί πολλά χρόνια έχει μειωθεί.

Θα θέσει επίσης, το ζήτημα των πόσιμων υδάτων, των ΔΕΥΑ, παρότι αναμένει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να αρχίσει η συζήτηση, την οργάνωση της πυροπροστασίας από πλευράς δήμων για την επόμενη περίοδο, καθώς και θεσμικά ζητήματα, με κυρίαρχο τον Κώδικα των Δήμων και την διοικητική μεταρρύθμιση.

Ποιοι θα καθίσουν στο τραπέζι της σύσκεψης

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν από πλευράς κυβέρνησης, οι υπουργοί Θεόδωρος Λιβάνιος, υπουργός Εσωτερικών, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας, ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, και οι Θανάσης Πετραλιάς, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Βασίλης Σπανάκης, υφυπουργός Εσωτερικών, Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Μυλωνάκης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Στέλιος Κουτνατζής, Γ.Γ του πρωθυπουργού.

Επίσης θα συμμετέχουν οι Μανώλης Γραφάκος, Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Σάββας Χιονίδης, Γ.Γ Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, ενώ από την ΚΕΔΕ θα συμμετέχουν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής: ο πρόεδρος Λάζαρος Κυρiζογλου δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης -Βούλας – Βουλιαγμένης, Α’ αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρίνιου, Β’ Αντιπρόεδρος και ο Δημήτρης Καφαντάρης Δημήτρης, δημοτικός σύμβουλος Πύλου – Νέστορος, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ και άλλοι.

Πηγή: makthes.gr