Στα προσωρινά στοιχεία των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών για το πρώτο τρίμηνο του 2018 που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου έχουν στραμμένη την προσοχή τους κυβέρνηση και θεσμοί, καθώς τα δεδομένα που θα ανακοινωθούν θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ για το χρόνο μείωσης του αφορολογήτου.
Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) που έχουν υπογράψει Ελλάδα και θεσμοί ήδη από το τέλος της τρίτης αξιολόγησης, προβλέπεται πως η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί το 2020 θα δρομολογηθεί εάν το ΔΝΤ στη βάση μιας διαφανούς αξιολόγησης κρίνει ως απαραίτητη την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019.
Κατά τους δανειστές αυτή η απόφαση θα ληφθεί στη βάση των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδος για το 2017 και το 2018, ωστόσο θα ληφθούν υπόψη «και άλλα στοιχεία». Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών υποστηρίζουν πως οι παράγοντες που θα κρίνουν την τελική απόφαση του Ταμείου θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου του 2018, ο οποίος θα γίνει γνωστός στις αρχές Ιουνίου και η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού.
Αν και ουσιαστικά η πορεία των εσόδων θα αρχίσει να διαφαίνεται από τα τέλη Μάιου όταν θα αρχίσει να αυξάνεται ο όγκος των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 είναι ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο σε 2,366 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,096 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 σε 12,158 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 936 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου.
Για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου η εικόνα δεν είναι καθαρή. Μπορεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη να άγγιξε το 1,9%, αλλά αυτό δεν είναι ασφαλής δείκτης και για το τρίμηνο που ακολουθεί. Να σημειωθεί πως το Μάρτιο είχαμε αποπληθωρισμό 0,2%, το Φεβρουάριο υποχώρηση 0,1% στο δείκτη όγκου στο λιανεμπόριο, αλλά και αύξηση των εξαγωγών κατά 14,6% και της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 23,5%!
Σε κάθε περίπτωση εάν η ανάπτυξη για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2018 κριθεί επαρκής τότε η μείωση του αφορολογήτου θα ενεργοποιηθεί το 2020 όπως και αρχικά προβλεπόταν.