Ητάση των ανθρώπων να προτιμούν «φιλικά» πρόσωπα μπορεί να σχετίζεται με την εξέλιξη του χρώματος των ματιών των σκύλων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από τότε που οι σκύλοι εξημερώθηκαν, περίπου πριν από 15.000 έως 50.000 χρόνια, οι άνθρωποι επέλεγαν, είτε συνειδητά είτε όχι, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τα σκυλιά τους.
Μελέτη επιστημόνων στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι τα σκούρα μάτια είναι πιο συνηθισμένα στους εξημερωμένους σκύλους και ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα σκυλιά με σκούρα μάτια ως πιο φιλικά. Στο πλαίσιο αυτό, τα σκούρα μάτια ενδεχομένως προτιμήθηκαν περισσότερο από τους ανθρώπους κατά την περίοδο της εξημέρωσης των σκύλων.
«Υποθέτω ότι οι ανοιχτόχρωμες ίριδες έχουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα για τους λύκους, αλλά με την εξημέρωση χάθηκε η εξελικτική πίεση και τα σκούρα μάτια εμφανίστηκαν σε ορισμένα πρωτόγονα σκυλιά», δήλωσε ο Ακιτσούγκου Κόνο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Teikyo.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι συνέκρινε το χρώμα της ίριδας από 22 εικόνες γκρίζων λύκων με τις εικόνες 81 οικόσιτων σκύλων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι οικόσιτοι σκύλοι έτειναν να έχουν πιο σκούρα και κοκκινωπά μάτια.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν 12 ζεύγη εικόνων. Στα ζεύγη αυτά, η μία εικόνα έδειχνε έναν οικόσιτο σκύλο με ανοιχτόχρωμα μάτια και η άλλη τον ίδιο σκύλο με σκούρα μάτια. Ορισμένα από αυτά τα ζεύγη παρουσιάστηκαν σε 76 άτομα από τα οποία ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα σκυλιά για διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους αλλά και το κατά πόσο θα ήθελαν να αλληλεπιδράσουν με το σκυλί.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι σκύλοι με σκούρα μάτια αξιολογήθηκαν υψηλότερα ως προς τη φιλικότητα από ό,τι οι σκύλοι με ανοιχτά μάτια. Επίσης, τα σκυλιά με τα σκούρα μάτια θεωρήθηκαν πιο χαλαρά, κοινωνικά, λιγότερο επιθετικά, έξυπνα και ώριμα. Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν όταν η έρευνα επαναλήφθηκε με άλλους 66 συμμετέχοντες.
kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian