Η Σρι Λάνκα σβήνει τα φώτα στους δρόμους των πόλεων για να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού της χώρας.

Η επιδεινούμενη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών έφερε περισσότερες διακοπές ρεύματος με τη χώρα να οδηγείται σε 10ωρες διακοπές ρεύματος την Τετάρτη. Παράλληλα, υπάρχουν προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος και σήμερα, με μεγαλύτερη ωστόσο διάρκεια.

Η ρυθμιστική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας προέτρεψε περισσότερους από 1 εκατ. κρατικούς υπαλλήλους να εργαστούν από το σπίτι για εξοικονόμηση καυσίμων.

Η χώρα δεν μπόρεσε να πληρώσει για τις αποστολές καυσίμων λόγω έλλειψης συναλλάγματος και είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Κάναμε ένα αίτημα στην κυβέρνηση να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα, δηλαδή σε 1,3 εκατ. εργαζομένους να δουλέψουν από το σπίτι για τις επόμενες δύο ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις ελλείψεις καυσίμων και ρεύματος», είπε ο Janaka Ratnayake, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιων Υπηρεσιών της Σρι Λάνκα, στο Reuters.

Οι διακοπές ρεύματος θα παραταθούν σε 13 ώρες σήμερα, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή ηλεκτροδότησης της Σρι Λάνκα.

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας εδώ και δεκαετίες, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 70% τα τελευταία δύο χρόνια και μειώθηκαν σε 2,31 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, γεγονός που δυσκολεύει τη χώρα να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων.

Οι διακοπές ρεύματος την Τετάρτη προκλήθηκαν εν μέρει από την αδυναμία της κυβέρνησης να πληρώσει 52 εκατ. δολάρια για ένα φορτίο ντίζελ 37.000 τόνων που περίμενε να εκφορτωθεί, είπε ο Ratnayake.

«Δεν έχουμε να πληρώσουμε», είπε, προειδοποιώντας για περισσότερες διακοπές ρεύματος τις επόμενες δύο ημέρες. «Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Οι μετοχές της Σρι Λάνκα έκλεισαν 3,6% χαμηλότερα την Τετάρτη, μετά από πτώση άνω του 7% κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο του Κολόμπο να σταματήσει δύο φορές τη διαπραγμάτευση.

Ο Udeeshan Jonas, Chief Strategist στην εταιρεία έρευνας μετοχών CAL Research, δήλωσε ότι η αγορά ανταποκρίνεται στην εμβάθυνση μιας κρίσης που ξεκίνησε από τις φορολογικές περικοπές, την πανδημία του κορωνοϊού και τα ιστορικά αδύναμα κρατικά οικονομικά.

«Οι επενδυτές δεν μπορούν να δουν το τέλος του τούνελ», είπε.

Προκειμένου να υπάρξει κάποιο διέξοδο από την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών Basil Rajapaksa πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον Απρίλιο για συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Εάν η Σρι Λάνκα εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα είναι το 17ο πακέτο οικονομικής διάσωσης από τον παγκόσμιο δανειστή.

Ωστόσο, οι επιδεινούμενες περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας θα πλήξουν τις ήδη προβληματικές επιχειρήσεις, ειδικά τους εξαγωγείς που έχουν κλειδώσει τις παραγγελίες και έχουν περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης των αυξήσεων στις τιμές του κόστους, δήλωσε ο Dhananath Fernando, αναλυτής στο think tank του Ινστιτούτου Advocata του Colombo.

Πηγή: lifo