Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου

Μονάχα οι Καρυές του Αγίου Όρους εντάσσονται στις άγονες και προβληματικές περιοχές τύπου Α΄ της χώρας μας, όπου σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οι υπηρετούντες γιατροί δικαιούνται επιπλέον οικονομικά κίνητρα.

Ως προβληματικές και άγονες καθορίζονται εκείνες οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες που επικρατούν, ιδίως οι γεωγραφικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές ή οικιστικές, συνιστούν αντικίνητρο για την κατάληψη θέσεων ιατρών/οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ στις υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε αυτές.

Στην Β΄ κατηγορία της ίδιας κατάταξης εντάσσονται τα Κέντρα Υγείας Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρετούντες γιατροί στις παραπάνω δομές λαμβάνουν 200 ευρώ ως αποζημίωση εξτρά, ενώ θα ελάμβαναν 300 ευρώ, αν ήταν στην κατηγορία Α. Ειδικότερα δηλαδή προβλέπεται ότι:

  1. Στους ειδικευμένους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ της παρ. 5 του άρθρου 5 καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.
  2. Στους ειδικευμένους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’ της παρ. 6 του άρθρου 5, καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους διακοσίων (200) ευρώ.

Το θέμα της μη ένταξης των υγειονομικών μονάδων στη Χαλκιδική στην κατηγορία Α΄ φέρνει στη βουλή με ερώτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα.