Η Αγία Παρασκευή είναι ένα ορεινό χωριό στην ενδοχώρα της Χαλκιδικής ,κτισμένο μέσα στο πευκοδάσος στο νότιο τμήμα του πρώτης χερσονήσου της Κασσάνδρας.
Το χωριό πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού. Η ”Αγία” -όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής- με την πλούσια ιστορική παράδοση καταστράφηκε τρεις φορές πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821.
Από το χωριό κατάγονταν οι Μακεδονομάχοι Κωνσταντίνος Σαραφιανός, Κωνσταντίνος Καραγιώργης και ο σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821, Χριστόδουλος Δημητρίου.
Οι κάτοικοι του χωριού, απλοί και φιλόξενοι, θα χαρούν να μυήσουν τον επισκέπτη στα μυστικά της μελισσοκομίας, η οποία αποτελεί την κύρια απασχόληση μαζί με την καλλιέργεια της ελιάς.
Στο χωριό υπάρχουν μικρά, γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακές λιχουδιές και μεζέδες της Χαλκιδικής, που συνοδεύονται πάντα από τοπικό ούζο ή τσίπουρο.
Η εκκλησιά του Τιμίου Προδρόμου Αγίας Παρασκευής είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τυγχάνει ειδικής κρατικής προστασίας.
Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, η οποία είναι τρίκλιτη βασιλική με γυναικωνίτη και κτισμένη με λαξευτούς λίθους, είναι ο ενοριακός ναός του χωριού Αγίας Παρασκευής της Χαλκιδικής και χρονολογείται από επιγραφή το 1926. Αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, που διατηρεί τόσο από άποψη υλικών όσο και από μορφολογική και τεχνική άποψη όλα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.
Δείγματα όμως της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, τόσο από άποψη υλικών όσο και από μορφολογική και τεχνική άποψη με όλα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βρει μέσα στις περιπλανήσεις του στα ήρεμα στενά σοκάκια του χωριού αλλά και αν αποδράσει λίγο έξω από το χωριό σε πανέμορφες διαδρομές που χαράζονται μέσα στο κατάφυτο δάσος και στα κτήματα με τις λίγες εναπομειναντες αγρικίες…
Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά, ο οποίος αποτελείται κυρίως από παραθεριστικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.
Οι κάτοικοι, που διαμένουν μόνιμα στα Λουτρά, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη μελισσοκομία, την καλλιέργεια της ελιάς και τον τουρισμό.
Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές, φημισμένες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του.
Μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39 o C από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή.
Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετέπειτα Αγίας Παρασκευής.
με τον Φακό της Ζωής Γανίτη…
Πηγή κειμένου …kassandra-halkidiki.gr