Ένα 10ήμερο και κάτι πέρασε από την πρόταση του Elon Musk να εξαγοράσει το Twitter έναντι 54 δολαρίων ανά μετοχή μέχρι το ΔΣ της εταιρείας να δώσει το “πράσινο φως” στη συμφωνία. Αρχικά, το Twitter εμφανίστηκε αρνητικό στην πρόταση –ακολούθησε την τακτική του “δηλητηριώδους χαπιού” για να επιβραδύνει τις εξελίξεις–, αλλά όλα άλλαξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Musk να απαντά λεπτομερώς για την εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού για την εξαγορά: πολλή χρηματοδότηση χρέους (περίπου 25 δισ. δολάρια) και ίδια κεφάλαια (περίπου 21 δισ. δολάρια), όλα συνδεδεμένα με μετοχές της Tesla. (Ο Musk έχει στην κατοχή του μετοχές της Tesla, αξίας περίπου 230 δισ. δολαρίων.) Το άθροισμα καλύπτει τα 44 δισ. δολάρια, ένα premium 38% σε σχέση με την τιμή διαπραγμάτευσης του Twitter, την ημέρα που ο Musk αποκάλυψε ότι έχει αποκτήσει μερίδιο περίπου 9% στην εταιρεία.
Αυτό ήταν; Νίκησε ο Elon; Να περιμένουμε να προσγειωθεί ένα διαστημόπλοιο στο πάρκινγκ των εργαζομένων της εταιρείας τις επόμενες μέρες; Στην πραγματικότητα, απέχουμε ακόμη από αυτό το φαινόμενο, αλλά ο Musk είναι πολύ κοντά στο να πάρει αυτό που θέλει.
Τα επόμενα βήματα του Elon
Η συμφωνία μεταξύ του ΔΣ του Twitter και του Musk δεν περιλαμβάνει μια “διάταξη go-shop”. Ορισμένες συμφωνίες εξαγοράς ορίζουν ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ΔΣ μπορεί να δεχθεί ανταγωνιστικές προσφορές. Κάτι σαν δημοπρασία… Τα go-shops ποικίλλουν σε διάρκεια, ενώ οι όροι τους συμφωνούνται μεταξύ αγοραστή και πωλητή. (Συνήθως, αυτή η περίοδος διαρκεί από έναν μήνα έως 6 εβδομάδες.) Η περίοδος go-shop ευνοεί τους επενδυτές, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει προς όφελός τους την υψηλότερη τιμή. Το go-shop δεν είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με τη νομοθεσία στο Delaware, πολιτεία όπου συστάθηκε η εταιρεία. Επομένως, το Twitter ενδέχεται να μην ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία· κίνηση που θα ενισχύσει την αίσθηση στη Wall Street ότι, παρά τη συνδρομή των JPMorgan και Goldman Sachs, η εταιρεία δεν τράβηξε το ενδιαφέρον άλλων αγοραστών τις τελευταίες εβδομάδες, όταν προσπαθούσε να αποφύγει τον Musk.
Στη συνέχεια, ο Elon θα κάνει την προσφορά των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο. Σήμερα κατέχει μερίδιο 9,2%, δηλαδή περίπου 73,5 εκατ. μετοχές. Για να ξεπεράσει το 50%, χρειάζεται άλλα 319,5 εκατομμύρια μετοχές, οι οποίες θα κοστίσουν 17,2 δισ. δολάρια. Εύκολο ― αφού ο Musk έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 46 δισ. δολαρίων για την εξαγορά.
Ενόσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Twitter διαβουλευόταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Musk ήταν στα τηλέφωνα με μεγαλομετόχους. Δεν είναι και πυρηνική φυσική: ο Musk –ή κάποιος/οι συνεργάτης/ες του– έχει αθροίσει τα “ναι” και γνωρίζει αν έχει την πλειοψηφία. Το σενάριο κάποιας απροσδόκητης “ανταρσίας” από τους μετόχους μοιάζει αρκετά απίθανο. Το ΔΣ έχει δώσει το “πράσινο φως” και η συμφωνία έχει δεχθεί θετικά –ή και εγκωμιαστικά– σχόλια από αναλυτές που παρακολουθούν το Twitter.
Η προσφορά θα παραμείνει ανοιχτή για 20 εργάσιμες ημέρες. “Οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην προσφορά θα λάβουν από την εταιρεία μια επιταγή για 54,20 δολάρια/μετοχή που συνεχίζουν να κατέχουν”, λέει ο Brian Quinn, καθηγητής Εταιρικού Δικαίου στο Boston College.
Τι θα μπορούσε να σταματήσει τον Musk;
Πέραν από κάποια απρόβλεπτη θεϊκή παρέμβαση, μάλλον τίποτα. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν φαίνεται να αντιτάσσονται στη συμφωνία, αφού δεν εκφράζουν ανησυχίες για αντιμονοπωλιακές πρακτικές. Tο Twitter δεν συνδυάζεται με το Snap ή κάποια άλλη εφαρμογή, για παράδειγμα.
Ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο ίδιος ο Elon Musk. Σε οτιδήποτε εμπλέκεται, υπάρχει πάντα μία –έστω μία είναι περισσότερη από καμία– πιθανότητα να συμβεί το αναπάντεχο, αυτό που συμβαίνει μία φορά στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο Musk μάς αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες “συμβατικότητα” και “προβλεψιμότητα”. Τη μια στιγμή, είναι στο Twitter και κάνει φτηνά αστεία για τον Bill Gates. Την επόμενη, εξαγοράζει το Twitter, λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη ενός ΔΣ που απαρτίζουν 11 εξαιρετικά μορφωμένοι και αδρά αμειβόμενοι άνθρωποι, όπως ο συνιδρυτής και (δύο φορές) πρώην CEO του Twitter, Jack Dorsey.
Tα σχέδια του Musk για την πλατφόρμα και την εταιρεία
Το ΔΣ αναμένει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός του 2022. Προς το παρόν, ο CEO Parag Agrawal παραμένει στη θέση του για να εποπτεύει τη διαδικασία. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί, είναι πιθανό να αποχωρήσει από την κεφαλή της εταιρείας, έναν χρόνο –ή και λιγότερο– αφότου διαδέχθηκε τον Dorsey. Ο Musk ήταν τελευταία αρκετά επικριτικός απέναντι στον Agrawal και τη λειτουργία της πλατφόρμας. Εάν θέλει να απολύσει τον Agrawal, θα πρέπει να ενεργοποιήσει ένα πακέτο αποζημίωσης ύψους 38,7 εκατ. δολαρίων – μάλλον δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Άλλωστε η εταιρεία φέρεται να γνωστοποίησε τη Δευτέρα στους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις “προς το παρόν”.
Αποκεί και πέρα, θα δούμε εάν ο “διαστημικός” θα εκτινάξει το Twitter. (Πράγμα που το θέλει διακαώς). Η εταιρεία έχει γίνει πιο φιλόδοξη τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως, η Wall Street εμφανίζεται όλο και πιο δύσπιστη σχετικά με το αν το Twitter μπορεί να πιάσει τους υψηλούς στόχους που έθεσε ο Dorsey πριν αποχωρήσει. Μεταξύ άλλων, την αύξηση των εσόδων κατά 50% από το 2021 στα 7,5 δισ. δολάρια το 2023 – μια τολμηρή πρόβλεψη που βρίσκει εμπόδια: α) στην ύφεση της διαφημιστικής αγοράς λόγω των ανησυχιών ότι οι καταναλωτές θα περικόψουν δαπάνες β) στις επιπτώσεις από μια αλλαγή στο λογισμικό της Apple που έχει “υποβαθμίσει” τις διαφημίσεις στα κινητά και (γ) στο γεγονός ότι αποσπάται η προσοχή από τους στόχους όταν υλοποιείται μια εχθρική εξαγορά, ακόμα και αν ολοκληρώνεται τόσο γρήγορα όσο της Twitter. (Συγκριτικά, το “σήριαλ” Oracle-PeopleSoft χρειάστηκε 18 μήνες –18!– για να φτάσει στο ίδιο σημείο όπου έφτασαν Musk και Twitter μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες).
Ο Musk διατυμπανίζει ότι θέλει η πλατφόρμα να διαφυλάξει τις αρχές ελευθερίας του λόγου, να μειώσει τις διαφημίσεις, να ανοίξει τον αλγόριθμό της, να προσθέσει ένα εργαλείο επεξεργασίας δημοσιεύσεων, να αυξήσει τους επιβεβαιωμένους πραγματικούς χρήστες και να περιορίσει τα spam bots. Σε συνέντευξή του στο TED Talk, υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το επιχειρηματικό σκέλος του Twitter. Υπάρχει, όμως, το πολιτισμικό-κοινωνικό σκέλος: αυτό που έκανε το Twitter πόλο έλξης για προέδρους κρατών και διασημότητες – αλλά και “μελανό σημείο” για μια διασημότητα που έγινε πρόεδρος κράτους (βλ. τον Ντόναλντ Τραμπ). Αυτό το σκέλος ήταν πάντοτε δυσανάλογα πιο σημαντικό από το επιχειρηματικό, και αποτελεί πρόκληση για κάποιον σαν τον Elon Musk, ο οποίος θεωρεί ότι –επιτέλους!– μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα που δεν κατάφεραν να εξαλείψουν οι Ev Williams, Dick Costolo και Jack Dorsey (δις). Στο κάτω-κάτω, θα σκέφτεται πως να εκτοξεύεις ανθρώπους στο διάστημα είναι πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα.
Χαρακτηριστικά ο Musk ανέφερε στο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η συμφωνία:
“Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσουμε”.
Ένα είναι βέβαιο: ο Musk θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο (και υπομονή) για να υλοποιήσει τις αλλαγές που οραματίζεται στο Twitter απ’ ό,τι χρειάστηκε για να το εξαγοράσει.
Πηγή: capital.gr