Η Ολυμπιάδα δεν είναι από μόνη της μια περιοχή φυσικού κάλλους και πλούσιας μυθολογίας, αλλά είναι κι ένα μέρος με κρυφές περιοχές, ή εκπλήξεις ακόμη και για τους ίδιους τους Χαλκιδικιώτες που δεν έχουν εξερευνήσει όλο το νομό.

Το νησάκι Κάπρος ή Καυκανάς (για τους ντόπιους) είναι ένας μικρός παράδεισος σε απόσταση αναπνοής από την Ολυμπιάδα. Στα 2,5 ναυτικά μίλια, δηλαδή περίπου σε απόσταση 15 λεπτών με μηχανοκίνητη βάρκα, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί σε μια υπέροχη παραλία με γαλάζια νερά και χρυσή αμμουδιά και να απολαύσει το μπάνιο του στην ησυχία της φύσης. Αρκετοί, ήδη γνωρίζουν τη μοναδικότητα της περιοχής και προτιμούν να «χάνονται» για λίγες ώρες από την πολυκοσμία της Ολυμπιάδας στην αγκαλιά του Καυκανά.

Ο θρύλος λέει μάλιστα, ότι σε μια σπηλιά στην πλευρά του νησιού που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, ο βασιλιάς Κάσσανδρος, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου,  είχε φυλακίσει για πολλά χρονιά τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα από την οποία το χωριό πήρε το όνομά του. Άλλωστε στο υψηλότερο σημείο του νησιού διακρίνει κανείς τον φάρο του, ενώ κάπου πιο χαμηλά, τα λιγοστά ερείπια των αρχαίων Σταγείρων.

Εκτός όμως από τα παραπάνω και τις δύο εξαιρετικές παραλίες του, το νησάκι Κάπρος φημίζεται για τον βυθό του και το περίφημα ναυάγιο που υπάρχει στον κόλπο. Ο καταδυτικός τουρισμός θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά στο συγκεκριμένο μέρος του δήμου Αριστοτέλη, όπως και σε πολλά άλλα ολόκληρης της Χαλκιδικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πριν από οχτώ χρόνια, το νησάκι Κάπρος είχε βγει προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ με άγνωστη την τιμή εκκίνησης.