Χιλιάδες φορολογούμενους αναζητά η ΑΑΔΕ για να τους δώσει πίσω χρήματα. Επιστροφές φόρων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος) συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα… αζήτητα με τους δικαιούχους να μην εμφανίζονται για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται ή δεν υποβάλουν τα απαιτούμενα ποσά που θα ξεκλειδώσουν τις επιστροφές φόρου.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν τον Ιούλιο του 2024 στα 605 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 185 εκατ. ευρώ είναι επιστροφές άμεσων φόρων, 297 εκατ. ευρώ είναι έμμεσοι φόροι και 116 εκατ. φορολογικά έσοδα.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 233 εκατ. ευρώ, τα 173 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν είτε λόγω μη ανταπόκρισης των δικαιούχων είτε μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν στα συρτάρια των φορολογικών υπηρεσιών.

Μάλιστα φέτος, η ΑΑΔΕ επιχειρώντας να ξεκολλήσει τις επιστροφές φόρου κατέστησε υποχρεωτική τη δήλωση IBAN πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους για τους οποίους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει εντός του έτους την ενεργοποίηση συστήματος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, αξιολόγησης αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση, αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου.

– Στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.

– Στην αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.

– Στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

– Στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.

– Στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν τον Ιούλιο του 2024 τα 3,2 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023.

Τα κρατικά «φέσια» άγγιξαν τα 2,6 δισ. ευρώ με τα νοσοκομεία να είναι βρίσκονται στην πρώτη θέση καθώς οι οφειλές τους προς τους ιδιώτες ανέβηκαν τον Ιούλιο στα 1,182 δισ. ευρώ από 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.

insider.gr