Σταματάει η συλλογή και υλοτομία καυσόξυλων από τους κατοίκους ορεινών χωριών του Πολυγύρου μετά από απόφαση του Δασαρχείου της περιοχής.

Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι των χωριών είχαν τη δυνατότητα μετά από αδειοδότηση που τους έδινε το δασαρχείο Πολυγύρου, να κόψουν ξύλα από συγκεκριμένα σημεία που τους υποδείκνυαν. Η διαδικασία διαρκούσε 10-15 μέρες και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν έως 2 τόνους καυσόξυλων περίπου για τις ανάγκες της θέρμανσης τους. Φέτος,  το δασαρχείο δεν θα προχωρήσει στις σχετικές αδειοδοτήσεις προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε δήμο και κατοίκους.

“Το πληροφορηθήκαμε με έκπληξη φέτος από το δασαρχείο. Πρόκειται για φτωχά χωριά του δήμου μας όπως η Παλαιόχωρα, τα Ζερβοχώρια και άλλα, όπου κατοικούν μικροαγρότες και συνταξιούχοι και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα για την θέρμανση τους. Υπάρχουν πολύ έντονες αντιδράσεις. Οι κάτοικοι μας λένε ότι θα αναγκαστούν να κόψουν παράνομα.” ανέφερε στο Xalkidiki Politiki ο δήμαρχος Πολυγύρου, Γ.Εμμανουήλ, ο οποίος μάλιστα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ για το θέμα.

Σύμφωνα με την επιστολή:

“Επειδή η κάλυψη των αναγκών στους μειονεκτικούς και δυσπρόσιτους οικισμούς είναι καθοριστική για την επιβίωση των λιγοστών ανθρώπων που σε πείσμα των καιρών ακόμη μοχθούν και αγωνίζονται στην ύπαιθρο, παρακαλούμε να τροποποιηθεί η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη καυσοξύλευσης του Δασαρχείου Πολυγύρου, επαναφέροντας τη δυνατότητα της ελεγχόμενης συλλογής καυσόξυλων που συνεισφέρει και στη μείωση της δυνατότητας πρόκλησης και επέκτασης πυρκαγιάς, αφού χωρίς κόστος για την Πολιτεία ενδυναμώνει τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης που αυτή εφαρμόζει.”

Σταματάει η αλόγιστη ξύλευση, καλύπτονται όμως οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων λέει η δασάρχης Πολυγύρου 

Από την πλευρά της η δασάρχης Πολυγύρου Αγγελική Νάτσιου, μιλώντας για το θέμα στο Xalkidiki Politiki τόνισε τα εξής:

“Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά την ελεύθερη καυσοξύλευση. Συγκεκριμένες ημέρες του έτους, υποδεικνύαμε στους κατοίκους των χωριών οριοθετημένες θέσεις στο βουνό και μάζευαν συγκεκριμένες ποσότητες. Η διαδικασία αυτή γινόταν με αδειοδότηση από το δασαρχείο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς το δάσος έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχει ξυλεία πλέον. Ακόμη ένας λόγος είναι πως δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε πλέον την διαδικασία, δεν επαρκούν οι υπάλληλοι του δασαρχείου και γινόταν αλόγιστη ξύλευση.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη διάθεση καυσόξυλων ατομικών αναγκών από διαχειριζόμενη συστάδα δημοσίου δάσους. Από πέρσι έχουμε πετύχει να έχουμε μεγαλύτερη κατανομή. Πέρσι και φέτος είχαμε 1.700 χωρικά κυβικά ξυλείας. Πρόπερσι η ποσότητα αυτή δεν ξεπερνούσε τα 700-800 χωρικά. Την ξυλεία αυτή τη διαθέτουμε στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όλων των χωριών του Πολυγύρου εκτός από τη Βάβδο και τα Δουμπιά. Οι περιοχές αυτές έχουνε δημοτικά δάση. Η υλοτόμηση γίνεται κάθε χρόνο με παρόμοια διαδικασία, για την διαχείριση όμως της διανομής αρμόδιος είναι ο δήμος Πολυγύρου.”

Η κυρία Νάτσιου τόνισε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη τα καυσόξυλα για την θέρμανση τους, καλύπτονται από την διανομή που κάνει το δασαρχείο στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν εξασφαλιστεί υπερδιπλάσιες ποσότητες ξυλείας λόγω των αυξημένων κονδυλίων που διατέθηκαν για την διαδικασία.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ που αναφέρεται και στην επιστολή του δήμου, η κ.Νάτσιου ανέφερε ότι είναι στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ και πως η ποσότητα που δεν θα συλλεχθεί θα δοθεί και εκείνη σε ευπαθείς ομάδες.