Σοκ από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος παθαίνουν οι επιχειρηματίες στη Χαλκιδική που είδαν στα τελευταία ειδοποιητήρια υπέρογκα ποσά. Το αστρονομικό ποσό των 14 χιλιάδων ευρώ για βιομηχανία τροφίμων, αλλά και ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Ιούνιο κιόλας, είναι από τα περιστατικά που έχουν επισημανθεί και καταγγελθεί ακόμη και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής ώστε να υπάρξει παρέμβαση στο Υπουργείο.
Βιομηχανία τροφίμων στη Χαλκιδική που μέχρι σήμερα πλήρωνε περίπου 6 χιλιάδες ευρώ το δίμηνο, είδε αύξηση 150 τοις εκατό στο λογαριασμό ρεύματος, που έφτασε στην τελική τιμή άνω των 14 χιλιάδων ευρώ. Στο μεταξύ, έτρεχε η ρύθμιση του προηγούμενου διμήνου με αποτέλεσμα να οφείλει η επιχείρηση ένα ποσό, που ξεπερνά τον μηνιαίο τζίρο της κατά πολύ.
«Είμαστε επαγγελματίες με βιομηχανικό ρεύμα. Δεν καλυπτόμαστε από τις υποσχόμενες επιδοτήσεις. Όταν ξεπερνάμε τις αναγραφόμενες κιλοβατώρες στην κατανάλωση γιατί το απαιτούν οι ανάγκες μας, τότε οι λογαριασμοί ξεφεύγουν με ρήτρες, ΦΠΑ κλπ», αναφέρει επιχειρηματίας εστίασης. Το χειρότερο όλων είναι ότι στη ρύθμιση ο πάροχος ζητάει προκαταβολή 30 τοις εκατό κι αν δεν τα καταφέρεις να αποπληρώσεις έρχονται να σου το κόψουν. Δηλαδή τί θέλουν; Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργοι τον δρόμο, να μην εισπράττει το κράτος από πουθενά;», αναφέρει ιδιοκτήτης της βιομηχανίας τροφίμων.
Οι πληττόμενες επιχειρήσεις προσπαθούν να ορθοποδήσουν μάταια, όπως λένε οι ιδιοκτήτες τους, αφού οι κατραπακιές έρχονται η μια μετά την άλλη και διαρκών οφείλουν χρήματα είτε στο κράτος είτε στα ταμεία, είτε στις ΔΕΚΟ. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την εστίαση, άμεσα ή έμμεσα ως προμηθευτές (όπως η βιομηχανία που προαναφέραμε) δεν ξέρουν αν θα επιβιώσουν μέχρι το καλοκαίρι για να προλάβουν την όποια ανάκαμψη έρθει.
Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι τιμές της ενέργειας προβλέπεται να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, επιβραδύνοντας για μεγαλύτερο διάστημα την οικονομία και ασκώντας μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις.
«Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι οι πιέσεις που ασκεί το τρέχον κύμα λοιμώξεων στην οικονομία θα έχουν σύντομη διάρκεια. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αναθερμανθεί καθώς οι συνθήκες της αλυσίδας εφοδιασμού θα αρχίσουν να εξομαλύνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις να μετριάζονται. Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες αυτές διαταραχές, τα βασικά μεγέθη στα οποία στηρίζεται η ανοδική πορεία της οικονομίας παραμένουν ισχυρά. Η συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών, οι συνθήκες χρηματοδότησης που παραμένουν ευνοϊκές και η πλήρης ανάπτυξη του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) αναμένεται να εξασφαλίσουν μια παρατεταμένη και ισχυρή φάση οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει η Κομισιόν.
#ρεύμα #λογαρισμοί #υπέρογκα #επιχειρήσεις #λουκέτο