Το 91% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ COVID είναι ανεμβολίαστοι, σημειώνει σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Όπως τονίζει, με αναγωγή των πιθανοτήτων βαριάς νόσησης μεταξύ του εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου πληθυσμού, προκύπτει ότι αν νοσήσει ένας εμβολιασμένος πολίτης έχει 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί από έναν ανεμβολίαστο. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, στις ηλικίες ανω των 60 ετών οι πιθανότητες αυτές, με τα σημερινά δεδομένα, αυξάνονται στις 20 φορές.
Επισημαίνει, δε, πως αν υποθέσουμε ότι αν όλοι οι Έλληνες είχαν κάνει το εμβόλιο, χθες θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένες, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319.
Υπογραμμίζει επιπλέον ότι το εμβόλιο είναι το όπλο απέναντι στην πανδημία, ενώ επισημαίνει πως μια βασική διαφορά στη διαχείριση του συστήματος Υγείας σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατραπούν ξανά τα νοσοκομεία σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από COVID, αλλά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου:
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες 319 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι λόγω COVID. Από αυτούς οι 291 (91%) είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι.
Με αναγωγή, λοιπόν, των πιθανοτήτων βαριάς νόσησης μεταξύ του εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου πληθυσμού προκύπτει ότι αν νοσήσει ένας εμβολιασμένος πολίτης έχει 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί από έναν ανεμβολίαστο. Μάλιστα στις ηλικίες ανω των 60 ετών οι πιθανότητες αυτές, με τα σημερινά δεδομένα, αυξάνονται στις 20 φορές.
Αν υποθέσουμε, συνεπώς, ότι όλοι οι Έλληνες είχαμε κάνει το εμβόλιο, χθες θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένες, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319.
Το όπλο μας απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο όσο περισσότεροι συμπολίτες μας παραμένουν ανεμβολίαστοι να επιλέξουν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Μια βασική διαφορά στη διαχείριση του συστήματος Υγείας σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από COVID. Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά καθώς το αντίθετο θα ήταν άδικο και λάθος υγειονομικά απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, νοσούν από άλλες ασθένειες και βεβαίως έχουν δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και σωστή περίθαλψη».
Πηγή: kathimerini.gr