Η Σιμέλα Κυριακίδου είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Χαλκιδικής με την “Αλληλεγγύη” του Απόστολου Τζιτζικώστα. Μιλάει για τους λόγους που την οδήγησαν στην πολιτική και το όραμά της για τη Χαλκιδική.
- Πείτε μας δυο λόγια για τον εαυτό σας ώστε να σας γνωρίσουν οι πολίτες της Χαλκιδικής
Ονομάζομαι Σιμέλα Κυριακίδου, είμαι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Τσιαλούκη, με καταγωγή από το Παλιούρι Κασσάνδρας, ιατρό καρδιολόγο, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής και έχουμε μια κόρη την Ελένα, 9 ετών.
Τα τελευταία χρόνια κατοικούμε στα Νέα Μουδανιά, όπου δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά διατηρώντας καρδιολογικό ιατρείο στον κόμβο των Μουδανιών επί της οδού Παναγίας Κορυφινής.
Σπούδασα Λογοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, έχω εξειδικευτεί στην Ειδική αγωγή , ομιλώ άπταιστα την αγγλική, τη ρωσική και τη βουλγάρικη γλώσσα.
Η επαγγελματική μου εμπειρία περιλαμβάνει απασχόληση στην εστίαση, στη μεταποίηση, τον τουρισμό και φυσικά την άσκηση της ιδιότητας μου ως λογοθεραπεύτρια.
Παράλληλα, διατελώ πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιουρίου «Θέραμβος» από το 2017 , με πληθώρα δράσεων και τράπεζα εθελοντικής αιμοδοσίας. Από το 2019 είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρίας Χαλκιδικής Α.Ε. (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ.).
- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κύρια ζητήματα που ταλανίζουν την Χαλκιδική, και κυρίως όσα διαπιστώσατε από τον χρόνο της θητείας σας ως περιφερειακή σύμβουλος;
Έχοντας πάρει το βάπτισμα του πυρός στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ως πρωτοεμφανιζόμενη υποψήφια στην τοπική αυτοδιοίκηση β’ βαθμού και με την εκ των υστέρων ανάληψη καθηκόντων περιφερειακού συμβούλου μετά την απώλεια του αείμνηστου Δημητρίου Τζηρίτη τον περασμένο Νοέμβριο, θεωρώ ότι τα ζητήματα που απασχολούν τη Χαλκιδική έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα που αφορούν σε έργα υποδομών καθότι όπως όλοι γνωρίζουμε, ο νομός μας, ως χερσαίος τουριστικός προορισμός, είναι ένας νομός 2 ταχυτήτων, αυτόν της θερινής και αυτόν της χειμερινής περιόδου. Η διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από τις έντονες μεταπτώσεις του πληθυσμού, απαιτεί από όλους μας γρήγορα αντανακλαστικά και σχεδιασμό με γνώμονα την ολοένα και αυξητική τάση του τουριστικού όγκου με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων σε όλα τα επίπεδα για την περαιτέρω ανάπτυξη και την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζον.
Ταυτόχρονα, στόχο αποτελεί και η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας των μόνιμων κατοίκων για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών και η εξασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πάντα σε συνεργασία και συνέργια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
- Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ειδικότερα για το Νομό Χαλκιδικής;
Ενισχύοντας την κοινωνία στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών που την απαρτίζουν κάνοντας την πιο βιώσιμη, πιο πράσινη, πιο έξυπνη – δημιουργούμε τις βάσεις για να αποκτήσει η ανάπτυξη τα γερά θεμέλια που απαιτούνται για να ανοικοδομηθεί το μέλλον. Έχοντας λοιπόν σαν βασικό μότο τις προαναφερθείσες έννοιες, καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε έναν σύνθετο σχεδιασμό έχοντας κατά νου όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού μας για τον κάθε τομέα ξεχωριστά με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκώς εναλλασσόμενες οικονομικές εξελίξεις και την κλιματική αλλαγή που επιδρά με διαφορετική βαρύτητα στον κάθε τομέα ξεχωριστά και αναφέρομαι στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό – τους δυο πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Χαλκιδικής, κρίνεται αναγκαία εξασφάλιση επαρκών υδατικών πόρων για την κάλυψη των ταυτόχρονων αναγκών σε ύδρευση/άρδευση και η ποιοτικότερη διαχείριση λυμάτων.
Συντήρηση και επέκταση του τεράστιου οδικού δικτύου για την ασφαλέστερη μετακίνηση και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση τόσο των επισκεπτών όσο και των πολιτών, αλλά και τη συνεχή βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας των πιο ευάλωτων περιοχών.
Με τη ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, μπορούμε να αυξήσουμε την εμπορική ανταγωνιστικότητα του νομού μας σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, να αναδείξουμε το τουριστικό μας προϊόν, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης.
Τον συνεχή εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό των δομών υγείας με στόχο την ενίσχυση των παροχών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η ενίσχυση των σχολικών δομών και ο σχεδιασμός νέων, σύγχρονων μονάδων εκπαίδευσης.
- Αν αύριο επιλέγατε ένα και μοναδικό έργο να γίνει στο νομό, ποιο θα ήταν αυτό;
Με ακτογραμμή που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, 360.000 στρέμματα ελαιόδεντρων και 11.500 στρέμματα βερικοκιάς και ποικίλες άλλες καλλιέργειες, γίνεται άμεσα αντιληπτή η πολύτιμη σημασία της επάρκειας του πόσιμου νερού για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από αυτές τις δυο βασικές δραστηριότητες – της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού- και φυσικά των συνοδών δραστηριοτήτων που απορρέουν από αυτές όπως είναι η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Το πόσιμο νερό για τη Χαλκιδική δεν αποτελεί μόνον ζωτικής σημασίας καθημερινό αγαθό, αλλά βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κοινωνίας και την οικονομική ευημερία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.
Συνεπώς, αν έπρεπε να επιλέξω ένα έργο να γίνει αύριο, θα έδινα προτεραιότητα σε έργα υποδομών που θα εξασφάλιζαν άμεσα την επάρκεια σε ποιοτικό πόσιμο νερό για όλους.
Το μεγάλο έργο του φράγματος του ποταμού Χαβρία, αναμφισβήτητα αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την κάλυψη του 33% του συνόλου των αναγκών ύδρευσης της Χαλκιδικής, με ορίζοντα χρόνου όμως σε βάθος 5ετίας σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, προτεραιότητά μας λοιπόν στην παρούσα φάση, είναι η μελέτη και εφαρμογή παράλληλων έργων που θα λειτουργήσουν επικουρικά και συμπληρωματικά με τα υπό δρομολόγηση μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα η συντήρηση και επέκταση των υφιστάμενων γεωτρήσεων, δικτύων ύδρευσης και βιολογικών, η κατασκευή βιολογικών όπου δεν υπάρχουν, η αποδοτικότερη διαχείριση των όμβριων υδάτων και των λυμάτων, ενώ σε στάδιο πρώιμου σχεδιασμού βρίσκονται και η κατασκευή και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης.