Απίστευτη ταλαιπωρία επεφύλασσε η περασμένη Πέμπτη 20 Ιουνίου στους κατοίκους της κοινότητας Τορώνης του δήμου Σιθωνίας. Πολύωρη ηλεκτροδότησης που οφειλόταν σε απρόοπτο κατά τη συντήρηση του δικτύου, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι της περιοχής για 8 ώρες, από το πρωί ως το απόγευμα.

Με τον υδράργυρο να δείχνει 35 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι και το απόγευμα της 20ης Ιουνίου, η Τορώνη δέχτηκε ένα σοβαρό χτύπημα στην καρδιά του τουρισμού της περιοχής, αφού για ένα οχτάωρο σχεδόν έσβησαν κλιματιστικά, ψυγεία, μικρά και μεγάλα των επαγγελματιών, αλλά και πολλές άλλες ηλεκτρικές συσκευές που δουλεύουν σε τουριστικά καταλύματα και καταστήματα εστίασης.

«Δεν μας ενημέρωσε κανείς ότι θα γίνει διακοπή ρεύματος, άσχετα αν στη συνέχεια μάθαμε ότι επρόκειτο για προγραμματισμένες εργασίες», αναφέρει ιδιοκτήτης εστιατορίου που δούλεψε τη γεννήτρια του καταστήματος για όσες ώρες χρειάστηκε ώστε να εξυπηρετεί τους πελάτες.

«Υπήρξε δυσαρέσκεια, και παρότι είχαμε ενεργοποιήσει γεννήτρια  πολλοί πελάτες μας εξέφρασαν μια αγανάκτηση γιατί ήταν πολλές οι ώρες και πολλή η ζέστη», αναφέρει υπάλληλος ξενοδοχείου που με τη γεννήτρια κράτησε κρύα τα ψυγεία του εστιατορίου και τα δωμάτια όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της Τορώνης, υπήρξαν τουρίστες που έδειξαν κατανόηση, υπήρξαν και άλλοι που θεώρησαν ότι το συμβάν είναι αδικαιολόγητο. «Όταν κάποιος κάνει διακοπές και θέλει να ξεκουραστεί, δεν τον νοιάζει ποιος ευθύνεται ή πόσο έκτακτο είναι κάτι», εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω, αρκετές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν γεννήτριες με συνέπεια να υποστούν μεγάλη ζημιά και απώλειες. Αλλοιώθηκαν μεγάλες ποσότητες ψαριών, κρέατος και ειδών ζαχαροπλαστικής.

Επίσης σοβαρά ήταν τα προβλήματα για ηλικιωμένους με οξυγόνο, όπως και για τον δήμο Σιθωνίας. Από τη διακοπή ρεύματος έπαψαν να λειτουργούν οι γεωτρήσεις που με τη σειρά τους έφεραν διακοπές υδροδότησης σε μια έκταση από την Τορώνη και το Πόρτο Κουφό ως την Τριστινίκα.

Δύο συνεργεία στη Χαλκιδική

Τα προβλήματα χρονίζουν στο δίκτυο της Χαλκιδικής, όπου παρουσιάζονται ελλείψεις κατά καιρούς τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Μια έκτακτη βλάβη δεν δύναται να αντιμετωπιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη και κυρίως όταν μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές της Χαλκιδικής. Είναι γεγονός ότι ο νομός, για τους θερινούς μήνες, καλύπτεται από 2 συνεργεία για πρωί και απόγευμα σε κάθε χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής Πολυγύρου. Ένα συνεργείο βρίσκεται σε επιφυλακή τις βραδινές ώρες.

Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι για να φτάσει ένα συνεργείο στην Τορώνη, και γενικά στα νότια άκρα της Σιθωνίας, χρειάζεται αρκετή ώρα, και επιπλέον χρόνος για την αποκατάσταση της βλάβης ανάλογα με τον εξοπλισμό.

Η παραπάνω εικόνα επιδεινώνεται όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες με καταιγίδες και πτώσεις κεραυνών ή ισχυροί άνεμοι, κάτι που συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Πολυγύρου Θεόδωρος Καρκαλέτσης μιλώντας στη ΜτΚ αναφορικά με την περίπτωση της Τορώνης, έκανε λόγο για προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος από τις 8.30 ως τις 14.00, για την αντικατάσταση εξοπλισμού τηλεχειρισμού, που κρίνεται αναγκαίος για απομακρυσμένο έλεγχο. «Αφενός όμως υπήρξε μιας ώρας καθυστέρηση στην έναρξη της εργασίας, κι αφετέρου ένα απρόοπτο κατά την αντικατάσταση του διακόπτη προκάλεσε περεταίρω καθυστέρηση σχεδόν 3 ωρών», τόνισε ο διευθυντής, που και ο ίδιος όπως είπε έγινε αποδέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων και παραπόνων.

Τα τελευταία χρόνια στη Χαλκιδική το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ έχει μειωθεί από τα 90 στα 50 περίπου άτομα, γεγονός που έχει τις επιπτώσεις του και στα εξωτερικά συνεργεία. Σε πολλές περιπτώσεις το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει και με άλλες υπηρεσίες, στη Χαλκιδική συνδράμει προσωπικού του Διαχειριστή από άλλους νομούς.

 

Σ. Καζάκα για Μακεδονία της Κυριακής